fbpx
Home » Mugurii plantelor, comori neștiute

Mugurii plantelor, comori neștiute

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 342 vizualizari 4 minute timp estimat

Pare greu de crezut, dar mugurii plantelor și ai pomilor ascund în ei comori nebănuite, din care se pot crea remedii naturale eficiente împotriva multor afecțiuni. Dacă ești în căutarea unui tratament natural, merită să încerci și această variantă.

Denumită popular „medicina cu muguri”, gemoterapia face parte din marea familie a fitoterapiilor. Ea ne propune prevenirea și tratarea bolilor cu ajutorul extractelor din muguri de plante și de copaci. Gemoterapia folosește exclusiv țesutul embrionar proaspăt al plantelor, pomilor și arbuștilor, adică muguri, mlădițe, radicele, sevă, semințe, partea interioară a scoarței. Aceste părți tinere ale plantei sunt supuse procedurii de extragere în stare proaspătă, obținându-se soluții în care se concentrează principiile active ale respectivelor vegetale.

Virtuțile terapeutice ale extractelor de muguri variază, desigur, în funcție de planta din care au fost produse. De exemplu, coacăzul negru energizează, bradul combate tusea, păducelul e recomandat pentru inimă…

Mugurii, mai valoroși decât planta!

Potrivit teoriei gemoterapiei,extractele embrionare ale plantelor sunt înzestrate cu anumite proprietăți terapeutice superioare celor pe care le posedă plantele mature.

Mugurul, fiind embrionul din care ulterior se dezvoltă planta, conține atât proprietățile florilor, cât și pe cele ale fructelor și frunzelor, deci înglobează toată forța și energia viitoarei plante, ceea ce explică eficiența lui sporită.

În plus, mugurul conține concentrații mari de elemente active, precum fitohormoni, diverși factori de creștere, enzime, vitamine, minerale, oligoelemente etc. Grație substanțelor prețioase pe care le conțin, mugurii permit prevenirea și tratarea multor probleme de sănătate.

Îți propunem să descoperi proprietățile vindecătoare ale câtorva dintre cele mai folosite extracte de muguri.

Coacăz negru

Cunoscut din secolul 18 sub numele de „elixirul vieții”, coacăzul negru era considerat un veritabil panaceu care asigura longevitatea.

Extractul de coacăz negru este, înainte de toate, un puternic antireumatic și antiinflamator, fiind indicat ca remediu în artroze, gută, dureri de ligamente, de tendoane și de articulații, dar este utilizat cu succes și în tratarea diferitelor alergii, a astmului, eczemei, psoriazisului sau urticariei. Grație acțiunii similare cortizonului, poate înlocui cu succes antiinflamatoarele clasice (cortizonul), fără însă a avea efectele lor negative. De asemenea, poate reduce cantitatea de antihistaminice administrate în alergii. Mai mult, stimulează glandele suprarenale, rinichii, pancreasul, ficatul și este un excelent tonic, fiind recomandat în hipotensiune.

Păducel

Păducelul este un remediu excelent împotriva aritmiilor (extrasistole, tahicardie), normalizează tensiunea arterială, previne ateroscleroza, acționează benefic în varice și alte tulburări ale circulației venoase, combate crizele de angină pectorală, iar după un infarct favorizează refacerea circulației în zonele afectate. La nivelul sistemului nervos, acționează ca anxiolitic și sedativ al sistemului nervos central.

Nuc

Extractul din muguri de nuc acționează în special la nivel digestiv: combate balonarea și diareea (în special cea cauzată de antibiotice), reface flora intestinală, acționează benefic în pancreatita funcțională și în cea cronică, stimulează refacerea celulelor hepatice.

Este un bun remediu împotriva multor afecțiuni ale pielii: psoriazis, acnee, sclerodermie, colagenoză, eczeme, lupus eritematos. Diabeticii pot folosi extractul din muguri de nuc complementar medicamentelor, grație acțiunii lui hipoglicemiante.

Brad

Extractul din muguri de brad constituie remediul pediatric excelent, în special în tulburări de creștere și de metabolism osos (fosfo-calcic). Acesta facilitează echilibrul mineral și stimulează fixarea calciului (acționează eficient în caz de spasmofilie).

De asemenea, combate durerile articulare de creștere, previne cariile, iar în caz de fracturi stimulează refacerea oaselor. La nivel respirator, acționează benefic asupra astmului, alergiilor și amigdalitelor. În plus, stimulează imunitatea.

Măslin

Prezența uleiului de măsline este în relație cu acțiunea măslinului în gemoterapie.

Extractul din mlădițe de măslin este prietenul declarat al sistemului circulator: scade nivelul lipidelor totale și al colesterolului, fluidizează sângele și echilibrează fosfolipidele. Grație acțiunii benefice asupra sângelui, acest extract s-a dovedit un bun remediu în caz de ateroscleroză și hipertensiune arterială.

De menționat că are și o activitate hipoglicemiantă, ceea ce îl recomandă ca adjuvant în tratarea diabetului de tip 2 și a arteritei diabetice.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies