Demachierea reprezintă un element foarte important în ritualul de îngrijire a tenului, dar trebuie urmați anumiți pași și folosite produse potrivite tenului tău. Cum le alegi… îți spunem noi !
Ai petrecut bine, te-ai simțit ca o regină, dar, odată ce seara s-a încheiat, trebuie să ai grijă de tenul tău și să îndepărtezi corect machiajul. Nu este foarte interesant să renunți la imaginea strălucitoare, dar, dacă vrei să arăți bine și în zilele următoare, asigură-te că înainte de culcare te demachiezi ca la carte și că tenul rămâne curat şi proaspăt. În plus, în felul acesta nu doar cureți tenul, ci cremele-tratament şi cremele hidratante folosite imediat după demachiere vor acţiona mai în profunzime, deci mai eficient.
De câte ori este necesară curățarea tenului? De două ori pe zi, dimineaţa şi seara, indiferent dacă foloseşti machiaj sau nu! Atenție, nu înlocui demachiantul cu apă şi săpun, pentru că înlăturarea agresivă a stratului protector de sebum poate duce la apariția iritațiilor.
Cum alegi produsul care ți se potrivește
Pe vremuri, pe piață exista doar un singur produs, dar acum oferta este variată și este indicat să folosim demachiantul potrivit, în funcţie de tipul de ten şi de zona care trebuie demachiată: față, ochi, decolteu.
Cum alegi produsul potrivit? Urmând aceste etape!
Pasul 1 – Caută un demachiant potrivit tipului tău de ten (uscat, gras, sensibil etc.). Cele pentru ten gras usucă mai tare şi ar face rău unui ten foarte uscat. Tot pe etichetă vei găsi conţinutul de substanţe puternic detergente: Sodium Laureth Sulfate (SLES), alcool, mentol. În cazul unui ten uscat şi foarte sensibil, evită un demachiant care le conţine.
Pasul 2 – Discută cu prietenele, cu cosmeticiana ta, caută pe internet sau cere opinii despre un demachiant nou, care te inspiră. Din părerile altora, îţi poţi da seama de reacţii adverse sau de alte probleme. Cel mai bine ar fi să poţi folosi o mostră înainte de a cumpăra produsul. Dacă ai un ten foarte sensibil sau cu anumite probleme, cel mai indicat este să te sfătuiești și cu medicul dermatolog atunci când îți alegi produsele de îngrijire a pielii.
Pasul 3 – Dacă după prima folosire simţi usturimi sau dacă tenul ţi se usucă foarte puternic, renunţă şi mai caută. Fă şi testul oglinzii: după ce te-ai dat cu demachiant și ai şters surplusul cu un disc de bumbac, atinge-ţi fața încă umedă cu degetul arătător şi apoi dă cu acelaşi deget pe un colț de oglindă. Dacă urma e apoasă, limpede, demachierea s-a încheiat cu succes.
Tipuri de produse
În funcţie de anotimp (iarna, este indicat un demachiant mai emolient), zona-țintă şi machiajul utilizat (cel rezistent la apă şi la transfer se înlătură mai greu), nevoile pot fi diferite.
Săpun solid sau gel
Nu prea este indicat pentru demachiere, de aceea, se folosește doar ocazional, se clătește cu apă călduță. Săpunurile au în special rol dezinfectant şi trebuie folosite cu mare precauţie, pentru că în compoziţia lor intră substanţe puternic detergente, care usucă pielea şi-i distrug bariera de protecţie.
Există şi geluri şi săpunuri delicate, cu pH neutru, dar să nu abuzăm de ele. Se pot folosi pentru tenul gras, acneic (în acest caz, se vor folosi geluri demachiante dermato-cosmetice).
Lapte demachiant
Este cel mai popular produs atunci când vine vorba de demachiere. Se utilizează zilnic, este potrivit pentru orice ten (citește, totuși, eticheta!) și nu necesită clătire. Curăţă tenul, are proprietăţi hidratante, iar unele produse conţin şi toner (sunt de tip 2 în 1). Acestea nu necesită aplicarea de loţiune tonică pentru îndepărtarea surplusului de produs şi împrospătarea feței.
Formulele destinate tenului uscat sunt mai emoliente, iar cele destinate tenului gras au o textură mai lejeră.
Demachiant solid sau uleios
Consistența uleioasă a acestui produs îl face ideal pentru îndepărtarea machiajelor rezistente la apă şi transfer, folosite în special în zona ochilor şi buzelor. Pentru aceste zone poate fi folosit indiferent de tipul tău de ten, dar ocazional.
Dacă ai un ten uscat, poți să-l aplici pe toată fața. Aplică produsul cu degetele şi lasă-l să acţioneze timp de câteva minute, înainte de a-l îndepărta cu discul demachiant. Demachiantul solid se va lichefia uşor în contact cu pielea. Dacă e nevoie, clătește și dă cu loţiune tonică, pentru îndepărtarea surplusului.
Loţiune micelară
Este o soluţie demachiantă pe bază de apă, potrivită pentru orice ten, oricând. Are o consistență lichidă şi seamănă cu loţiunea tonică. Foloseşte-o cu încredere ca să te demachiezi, chiar dacă nu ai folosit farduri, pentru că această loţiune va îndepărta delicat murdăria, surplusul de sebum şi celulele moarte, oferind pielii o senzaţie plăcută de prospeţime.
Aplic-o prin masaj uşor, cu ajutorul unei dischete de bumbac. Acest produs nu necesită clătire.
Şerveţele demachiante
Dacă te grăbești sau ești în călătorie, aceste șervețele pot salva situația. Sunt bune pentru orice tip de ten, doar le scoți din pachet și îți cureți fața, gâtul, decolteul, fără să clătești ulterior.
Totuși, au un mare neajuns: fiind impregnate cu foarte puțin demachiant, trebuie să masezi puternic pielea, ceea ce o afectează, se usucă ori se irită, deci nu reprezintă o soluție de utilizat pe termen lung.