fbpx
Home » Deshidratare: 10 semne care îți arată că nu bei suficientă apă

Deshidratare: 10 semne care îți arată că nu bei suficientă apă

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 372 vizualizari 10 minute timp estimat

Starea de deshidratare este o problemă comună, dar adesea ignorată, deși ne poate afecta serios sănătatea și starea de bine. Adulții ar trebui să bea în jur de 2 litri de apă pe zi. Tu știi exact câte lichide consumi? Iată 10 semne îți arată că nu bei suficientă apă și că poți suferi de deshidratare.

Ce este deshidratarea?

Deshidratarea apare atunci când corpul pierde mai multe lichide decât primește. Această stare duce la un dezechilibru care poate afecta funcțiile vitale ale organismului. Apa este esențială pentru aproape toate procesele din corp, de la reglarea temperaturii până la transportul nutrienților și eliminarea toxinelor.

👉 Câtă apă trebuie să bei zilnic? Află totul despre hidratarea optimă a organismului: ce se întâmplă dacă nu bei suficientă apă, ce fel de apă hidratează mai bine și multe alte sfaturi ca să te hidratezi corect.

Exista multe cauze care pot duce la deshidratare

Din ce cauze se deshidratează corpul?

Există numeroase cauze care pot duce la deshidratare:

  • Transpirație excesivă. Când practicăm o activitate fizică intensă ori stăm mult timp afară, în căldură, transpirăm abundent. Acest lucru înseamnă că pierdem rapid apă din organism.
  • Boală. Vărsăturile și diareea sunt cauze comune ale deshidratării, deoarece corpul pierde o cantitate semnificativă de apă și electroliți.
  • Aport insuficient de lichide. Pur și simplu, nu bei suficientă apă zilnic.
  • Alimentație săracă în apă. Consumul de alimente uscate și sărace în apă poate contribui la deshidratare.
  • Urinare frecventă. Unele afecțiuni (diabet) sau medicamente (diuretice) pot duce la creșterea cantității de urină, ceea ce crește și riscul de deshidratare.
  • Consum excesiv de alcool sau cafeină. Aceste băuturi au efect diuretic, ceea ce înseamnă că favorizează eliminarea apei din corp.
  • Alți factori. Temperatura ridicată a mediului exterior, umiditatea crescută, oboseala, stresul, îmbrăcămintea strânsă pe corp sunt alți factori ce favorizează apariția deshidratării.

 

👉 Dieta vegetariană de vară aduce numeroase avantaje pentru sănătate. În plus, te poate scăpa rapid de cele câteva kilograme pe care le ai în plus. 

10 simptome care pot indica deshidratare

Este important să recunoaștem semnele deshidratării pentru a putea interveni la timp. Iată care sunt semnele care îți arată că nu bei suficientă apă și că organismul este pe cale să se deshidrateze.

  1. Senzație de sete

Setea este de obicei unul dintre primele semne care arată că organismul are nevoie de apă. Pe parcursul zilei ai momente în care simți sete exagerată, care nu dispare înghițind doar o gură de apă? Este modul în care corpul încearcă să-ți spună că nu bei suficientă apă și că ar trebui să-ți potolești setea cât mai curând posibil.

Nu neglija senzația de sete: aceasta este un indicator important că organismul a pierdut deja apă și electroliți. Iar dacă setea e intensă, înseamnă că deshidratarea este mai pronunțată.

  1. Durerile de cap pot fi simptom de deshidratare

Când suntem deshidratați, chiar și ușor, ne putem confrunta cu dureri de cap. Nu se cunosc exact mecanismele acestui fenomen. S-a observat însă că unele persoane sunt mai predispuse să sufere de dureri de cap când nu beau suficientă apă decât altele.

  1. Gura uscată și buze crăpate

Mulți dintre noi cunosc acea senzație neplăcută care apare când interiorul gurii este lipicios și uscat. Deseori, această problemă este rezultatul deshidratării sau al unui aport insuficient de apă. Același lucru este valabil și pentru buzele uscate, a căror piele fină crapă ușor. Acestea sunt deseori semne timpurii de deshidratare, care pot fi rezolvate prin creșterea aportului zilnic de apă.

  1. Micțiuni cu frecvență rară

Un adult sănătos urinează de 5-7 ori în timpul zilei, eventual o dată și în timpul nopții. Sigur că frecvența micțiunilor variază în funcție de persoană și de lichidele consumate. Dar, dacă observi că între vizitele la toaletă trec mai mult de 5 ore, este clar că nu bei destulă apă. Când aportul de apă nu este suficient, rinichii rețin mai multe lichide, deci cantitatea de urină se reduce.

  1. Urină închisă la culoare

Când suntem bine hidratați, urina este deschisă la culoare, de un galben pal. Când bem prea puțină apă, coloranții prezenți în urină sunt mai concentrați, astfel că urina capătă culoarea galben intens sau chiar portocalie în unele situații.

Este normal ca urina de dimineață să fie mai închisă la culoare. În schimb, dacă observi în mijlocul zilei că urina este galben intens, este semn de deshidratare. Începe imediat să bei apă, pe tot parcursul zilei, câte puțin și des: un pahar la fiecare 2 ore.

  1. Amețelile, semn importat de deshidratare

Într-o stare de deshidratare, volumul de sânge se reduce, iar tensiunea arterială scade. Din această cauză, fluxul sanguin către creier este diminuat, ceea ce poate duce la senzație de amețeală sau vertij.

  1. Stare de oboseală

Când suntem deshidratați, țesuturile nu primesc întreaga cantitate de lichide de care au nevoie pentru a funcționa corect. Din acest motiv ne putem simți obosiți, lipsiți de vlagă.

👉 Pepenele roșu, ca și pepenele galben, contribuie din plin la hidratarea organismului. În plus, aceste delicioase fructe de vară sunt o sursă valoroasă de vitamine și antioxidanți indispensabili sănătății

Crampele musculare sunt unul dintre semnele de deshidratare

  1. Crampele musculare apar la deshidratare

Un alt semn de deshidratare este senzația de slăbiciune în anumiți mușchi sau crampele musculare severe. Crampele pot fi cauzate de dezechilibrele electrolitice și de reducerea fluxului sanguin către acei mușchi.

Crampele pot apărea în timp ce faci exerciții fizice sau te poți trezi în mijlocul nopții cu crampe în mușchii gambei. Acestea pot fi suficient de severe încât să nu te lase să dormi.

  1. Piele uscată, lipsită de elasticitate

Deshidratarea face ca pielea să devină uscată și mai puțin elastică decât în mod normal. O modalitate de a-ți da seama dacă tu sau cineva din anturajul tău se deshidratează este să ciupești ușor pielea de pe dosul palmei. Este posibil ca pielea să nu se ridice la fel de ușor ca înainte. În plus, dacă pliul format prin ciupitură va persista, în loc ca pielea să-și revină imediat la normal, este semn că nu ești îndeajuns de hidratat.

  1. Constipație

De cele mai multe ori, constipația este legată de alimentație, în special de un consum insuficient de fibre alimentare și lichide. Când nu ne hidratăm corespunzător, intestinul nu poate funcționa normal. Așadar, dacă tranzitul tău intestinal devine leneș, încearcă să bei mai multă apă și să consumi mai multe fibre (legume, fructe, leguminoase, cereale integrale).

Tratament pentru deshidratare

Deshidratarea se tratează prin înlocuirea lichidelor pierdut. La copiii mai mari și la adulți, deshidratarea ușoară până la moderată poate fi tratată prin creșterea aportului de lichide. Când te rehidratezi:

  • Bea apă puțin și des, cu înghițituri mici.
  • Încearcă să sugi cuburi de gheață sau mănâncă înghețată.
  • Evită băuturile care te pot deshidrata și mai mult, cum ar fi alcoolul sau băuturile cu cofeină.

Deshidratarea este o problemă serioasă, dar, aplicând măsurile corecte, o poți preveni și gestiona eficient, dacă s-a instalat deja. Așadar, acordă atenție semnalelor pe care corpul ți le trimite și asigură-te că te hidratezi corect.

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies