fbpx
Home » Regim vegetarian, dar în siguranță!

Regim vegetarian, dar în siguranță!

Renunți la carne? Regimul vegetarian nu îți dăunează, însă ar fi bine să respecți câteva reguli de bază!

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 325 vizualizari 3 minute timp estimat

Tot mai mulți oameni devin vegetarieni. În Marea Britanie și Elveția, 20% din populație s-a declarat vegetariană, iar în Suedia, 8%, în Franța, 3%. Practic, în toată lumea există tendința de a se consuma din ce în ce mai puțină carne.

Regimul vegetarian presupune o dietă compusă din alimente de origine vegetală, deci sunt excluse produsele de origine animală. Totuși, există și variante de regimuri vegetariene în care se consumă unele alimente de origine animală: regimul ovo-lacto-vegetarian include ouăle și lactatele, regimul lacto-vegetarian permite lactate, iar regimul vegetarian acceptă carnea de pește.

Nutriționiștii afirmă că regimul vegetarian nu este periculos pentru sănătate, însă trebuie cunoscute și aplicate câteva reguli de bază. Le puteți afla din articolul nostru.

Asigură-ți necesarul de fier!

Fierul din alimentele de origine vegetală este absorbit de organism în proporție mult mai mică decât fierul din produsele animale. Organismul nostru conservă doar 3% din fierul conținut de vegetale și 15% din cel furnizat de carne. Pentru a evita o carență de fier, adaugă suc de lămâie la salate, sosuri etc. sau bea un suc de portocale la finalul mesei (vitamina C favorizează absorbția de fier).

Consumă alimente integrale!

Alimentele integrale, care sunt bogate în fibre și minerale, îți echilibrează dieta: pâine și paste făinoase integrale, orez integral etc. Singurul lor inconvenient este că îți pot crea, uneori, mici probleme digestive, cum ar fi balonarea. Dacă nu suporți acest tip de alimente, alege produse semi-integrale, care sunt mai ușor de digerat.

Asociază mai multe alimente!

Este recomandabil ca, la o masă, să combini legumele seci (fasole, mazăre, linte) cu cereale sau legumele proaspete cu oleaginoase (arahide, semințe de dovleac, migdale, castane, nuci, alune, fistic, care sunt hrană pentru creier). Așadar, folosește cât mai multe combinații de tipul: griș cu legume, orez cu linte, fulgi de ovăz cu lapte de soia sau brânză cu paste.

Completează-ți alimentația cu ouă!

Acestea pot fi, de exemplu, fierte, moi sau cleioase (căci gălbenușul prea tare este toxic), dar nu e bine să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână.

Ai grijă ca la fiecare masă să servești un produs lactat!

Asta înseamnă brânză, lapte, iaurt, sana, kefir. De asemenea, poți adăuga și pește dacă dorești și dacă îți place. Este foarte sănătos.

Introdu legume noi!

Regimul vegetarian nu este atât de trist pe cum le pare unora la prima vedere. Natura ne oferă din belșug fructe, legume, leguminoase și cereale. Ai din ce alege ca să-ți diversifici meniul. Așadar, nu ezita să incluzi în alimentație și cerealele și legumele mai puțin populare în România: orz, hrișcă, soia, avocado, anghinare, cartofi dulci, sparanghel etc.

Condimentează bogat!

Ca să îmbunătățești calitatea nutritivă a alimentelor, presară deasupra mâncărurilor drojdie de bere sau germeni de grâu, care sunt bogați în proteine, fier și vitamine din complexul B. Nu uita nici de semințele de susan (bogate în lecitină, care combate colesterolul), de pătrunjel (bogat în vitamina C), mărar, boabe de muștar, busuioc etc.

 

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies