fbpx
Home » Să vorbim puțin despre alergii!

Să vorbim puțin despre alergii!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 569 vizualizari 3 minute timp estimat

 

 

Se poate spune că orice substanță străină corpului uman poate genera o reacție de tip alergic, de la o simplă erupție cutanată, un simplu strănut sau prurit (senzație de mâncărime a pielii) până la o reacție maximă, adică șoc anafilactic.

Ce sunt alergenii? Alergenii pot fi găsiți în mediu, și aici ne referim la polen, noxe, sporii unor plante sau unele substanțe chimice din aer. Există însă alergeni în locuință, cel mai de întâlniți fiind acarienii, care se ascund în saltele și în așternuturi, în firele de praf sau pe unele suprafețe.

Medicamentele pot genera și ele reacții alergice, fie direct prin substanțele active, fie prin excipienți. Există oameni cu teren plurialergic, care nu tolerează, de pildă, aspirina, antiinflamatoarele sau antibioticele. Se cunosc, de asemenea, cazuri de persoane care fac alergie la cortizon, considerat antidotul suprem tocmai în alergiile mai severe.

Cele mai frecvente alergii sunt cele alimentare, iar aici este destul de dificil de identificat întregul panel de elemente care pot cauza o alergie. Sunt multe teste disponibile, dar, din păcate, sunt scumpe și nu foarte relevante în ecuația managementului acestor tipuri de afecțiuni. Amintim alergiile la nuci, alune, zmeură, căpșune, fructe de mare, fructe exotice, pește.

Atopia înseamnă teren (genetic, de regulă) care predispune la alergii. Pacienții cu atopii au risc mai mare de a face astm bronșic, o afecțiune în care componenta alergică e cunoscută și studiată. În caz de manifestări respiratorii (dispnee, respirație șuierătoare), prezentarea la medic pentru diagnostic și monitorizare este absolut necesară.

Cea mai simplă cale de a evita alergiile este evitarea alergenilor cunoscuți. La nevoie, antihistaminicele pot fi suficiente pentru controlul simptomelor deranjante. Tabloul intens necesită, însă, o vizită promptă la medic.

Pentru cei care au alergii, recomandarea noastră este să evite substanțele care le pun probleme, să aibă mereu în vedere prezentarea la o cameră de gardă atunci când o parte a corpului se umflă sau atunci când reacția cutanată este importană, să aibă dispozitiv EpiPen (un stilou ce conține adrenalină, care se poate injecta ușor, spre exemplu în coapsă) atunci când există istoric de anafilaxie.

Pacienții cu mastocitoză (degranulare masivă a mastocitelor, mecanism comun în alergii) trebuie să aibă o grijă aparte la alimente, la alergenii de mediu și la medicamente.

Tragem un semnal de alarmă pentru cei care experimentează un edem al unei zone a corpului, cu caracter ciclic și migrator, mai ales dacă există un istoric știut în familie. De exemplu, li se umflă o mână, cu aspect de „mănușă”, o dată la câteva săptămâni, apoi piciorul, cealaltă mână, fața, abdomenul, toate pe rând, niciodată mai multe segmente. Aici poate fi vorba de angioedem ereditar, care nu răspunde la cortizonic sau la adrenalină și necesită o altă atitudine terapeutică, astfel că, în acest caz, alergologul va testa un inhibitor special al permeabilității vasului de sânge și, la nevoie, va prescrie un medicament special.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies