fbpx
Home » Secretele usturoiului

Secretele usturoiului

Autor: ArtPrint
0 comentariu 15 vizualizari 4 minute timp estimat

Usturoiul nu e un simplu aliment, ci este un dar, o adevărată binefacere, un medicament şi totodată o legendă. A fost găsit usturoi în piramidele din Egipt. Este pomenit în Biblie. Hipocrate, parintele medicinei, a spus că usturoiul consumat regulat creşte toate performanţele organismului, susţine sănătatea şi lungeşte viaţa.

Pe scurt, sturoiul are mai multe beneficii decât cele pe care le ştim şi pe care credem că le cunoaştem!

Cercetările moderne confirma ceea ce vindecatorii antici şi botanistii au spus deja: usturoiul este o armă care susţine sănătatea, este un leac împotriva tuturor relelor. Un studiu din 1999 a dovedit că un compus în usturoi numit alicină are proprietăţi similare, dar fără riscurile şi contraindicaţiile pe care le are penicilina, având în plus şi un puternic efect antiviral şi antiparazitar. A fost demonstrat, de asemenea, faptul că usturoiul poate face pentru sănătate ceea ce alte medicamente nu pot. Usturoiul poate fi activ acolo unde antibioticele sunt depăşite.

Cu toate acestea, beneficiile usturoiului sunt deseori ignorate, pentru că  de fapt nu cunoaștem secretele usturoiului sau îl gătim cum nu trebuie şi nu beneficiem de proprietățile sale.

Ce este alicina

Alicina nu se află, de fapt, în usturoi în stare naturală. Un compus, alina, şi o enzimă, alliinase, fac parte din celulele diferite ale unui căţel de usturoi. Aceşti doi compuşi sunt, deci, separati, însă, atunci când pereţii celulelor care conţi substanţele sunt rupte (strivite), compuşii se întâlnesc şi formează atotputernica alicina. În consecinţă modul cel mai sănătos de a consuma usturoi este acela de a-l strivi, pentru a rupe peretii celulelor şi a forma alicina. Pasta de usturoi conţine alicină doar dacă nu a fost tratată termic, usturoiul prajit sau copt pierzând o bună parte din proprietăţile lui binefăcătoare.

Fierberea usturoiului, coacerea lui în cuptorul cu microunde, distruge toata activitatea enzimei alliinase în cadrul acestuia. Cu toate acestea, cele mai multe feluri de mâncare conţin usturoi fiert sau copt, prea rar consumăm usturoi crud sau pastă de usturoi crud.

O soluţie ar fi zdrobirea usturoiului, apoi lăsarea lui timp de zece minute pentru ca cei doi compuşi minune să formeze cât mai multă alicina şi adăugarea lui în mancare la final, cu doar câteva minute înainte de a opri fierberea pentru a dezintegra cât mai puţină alicina. Unul din marile secrete ale usturoiului este că acesta trebuie consumat zdrobit, şi lăsat sub formă de pastă să stea cel puţin 10-15 minute, sau mai mult înainte de a fi consumat.

Câteva idei culinare

Dacă vrei să profiţi de toate beneficiile usturoiului, cea mai bună soluţie este să prepari sosuri cu usturoi pasat combinate cu suc de lamâie, grăsime vegetală şi arome (cimbru, piper, verdeţuri aromate). Aceste sosuri sunt un veritabil leac universal pentru sănătate.

Dacă poţi şi ai ocazia să consumi usturoi crud, striveşte-l cu lama cuţitului până ce sucul musteşte. Presară un praf de sare şi consumă-l după 10-15 minute. În felul acesta, dacă respecți și profiți de toate secretele usturoiului, vei avea parte de miracole!

 

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies