fbpx
Home » Cireșele – fructe delicioase, cu beneficii minunate pentru sănătate

Cireșele – fructe delicioase, cu beneficii minunate pentru sănătate

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 462 vizualizari 7 minute timp estimat

După căpșuni, sunt cele mai populare fructe mici roșii. Ferme și cărnoase, cu pulpa dulce, suculentă și răcoritoare, satisfac gustul tuturor. Sunt bogate în potasiu, în vitaminele B și C, alături de mulți antioxidanți puternici, nu conțin grăsimi și au puține calorii. Singurul lor defect este că au un sezon prea scurt. Te invităm să descoperi ce beneficii au cireșele pentru sănătate.

Ce conțin cireșele?

Cireșele sunt fructe delicioase și nutritive, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate grație conținutului lor bogat în nutrienți.
Vitamina C: esențială pentru sistemul imunitar, sănătatea pielii și vindecarea rănilor.
Vitamina A: benefică pentru sănătatea ochilor și a pielii.
Vitamine din complexul B (B1, B2, B6): importante pentru metabolism și funcția nervoasă.
Vitamina K: esențială în procesul de coagulare a sângelui, dar joacă un rol vital și în menținerea sănătății oaselor și a sistemului cardiovascular.
Potasiu: ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la funcționarea corespunzătoare a mușchilor și nervilor.
Calciu: important pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Magneziu: reglează ritmul cardiac, combate oboseala și hipertensiunea, reduce stresul, favorizează somnul odihnitor și multe altele.
Antioxidanți: cireșele conțin diverși antioxidanți, precum antocianine, quercetină, luteină, zeaxantină, betacaroten, care combat inflamația din corp și contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi, cei care dăunează arterelor și cresc riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerelor.
Fibre: cireșele conțin fibre alimentare, benefice pentru sănătatea digestivă și de ajutor în menținerea greutății optime.
Carbohidrați: cireșele sunt o sursă bună de carbohidrați naturali, care oferă energie rapidă.
Melatonină: este un hormon care reglează somnul și ajută la îmbunătățirea calității somnului.

Cura cu cireșe te ajută să slăbești și are efect depurativ

Cireșele sunt sărace în calorii (100 g cireșe au aproximativ 65 de calorii). În schimb, delicioasele fructe roșii sunt bogate în apă și fibre, având capacitatea de a regla funcția digestivă și tranzitul intestinal, dar și de a stimula diureza. O cură de 1-2 zile de cireșe, fără alte alimente, este excelentă pentru întărirea generală a organismului, ajută la eliminarea toxinelor și la regenerarea celulelor și te scapă de cel puțin un kilogram.

Cireșele protejează articulațiile și alină durerile

Antocianinele care se găsesc în cireșe au proprietatea de a bloca activitatea enzimelor care produc inflamațiile. Cireșele sunt foarte eficiente împotriva durerilor de articulații, de mușchi, de cap, de burtă (durere menstruală). Mănâncă 40 de cireșe și vei obține un efect antalgic similar unei aspirine. Și asta fără să-ți iriți mucoasa gastrică. Continuă cu aceeași cantitate în fiecare zi, măcar atâta timp cât e sezonul lor.

Dacă te chinuie migrena, strivește o mână de cireșe, pune-le pe o bucată de tifon și aplică această cataplasmă pe frunte.

Ne feresc de cancer și boli de inimă

Secretul cireșelor se află în pigmenții care le colorează în roșu-rubiniu, numiți antocianine. Acești antioxidanți puternici împiedică radicalii liberi să își facă de cap – se știe că ei contribuie la apariția multor boli cronice, precum diabet, boli de inimă, hipertensiune, cancer.

Studiile arată că prin consumul a cel puțin 45 de cireșe zilnic putem reduce cu peste 30% riscul unui atac de cord, spun specialiștii. Desigur, nu îți este la îndemână să mănânci cireșe în fiecare zi. Acum însă e sezonul lor și ar fi chiar păcat să nu profiți din plin de beneficiile lor.

Atenție, însă, persoanele sensibile la salicilați – un compus natural prezent în cireșe, dar și în aspirină – se pot confrunta cu neplăceri precum diaree și disconfort gastric, dacă mănâncă prea multe cireșe. 

Diabeticii trebuie să evite cireșele?

Mulți cred că cireșele, fiind dulci, sunt alimente interzise diabeticilor. Nu este așa. Cireșele fac parte dintre fructele care conțin carbohidrați în proporție de 15%, fiind permise persoanelor care au diabet.

Sunt vișinele mai sănătoase decât cireșele?

Atât vișinele, cât și cireșele dulci și cele amare conțin cam aceleași elemente nutritive. În consecință și beneficiile pe care le aduc sănătății sunt cam aceleași. Aceste mici fructe pot fi consumate atât proaspete, cât și sub formă de suc, compot sau dulceață ori pot fi congelate (după îndepărtarea sâmburilor), pentru a fi folosite mai târziu la prăjituri, înghețată, smoothie.

Ceai de cozi de cireșe: la ce ajută?

Imediat după recoltarea fructelor, cozile de cireșe și vișine se spală bine, se lasă să se scurgă și se în­tind în strat foarte subțire la soare, ferite de umezeală. După uscare (cozile sunt ri­gide și se rup cu un pocnet sec), se depo­zitează în pungi de hârtie, ferite de umezeală.

Ceaiul de cozi de cireșe sau vișine are proprietăți detoxifiante, laxative, diuretice, febrifuge. Ajută în caz de retenție de apă (picioare umflate, de pildă), litiază renală, cistite și infecții renale recidivante, valori crescute ale ureei și creatininei, hipertensiune arterială, alergie, artrită reumatoidă (calmează durerile și reduc inflamația).

Rețeta este simplă: fierbe un litru de apă împreună cu un pumn bun de cozi de cireșe, timp de 10 minute. Ia vasul de pe foc și lasă să infuzeze 5 minute, apoi strecoară. Băutura are un miros amar neplăcut, dar poți adăuga un pic de sirop de fructe roșii (zmeură, căpșuni etc.). Bea trei căni pe zi.

 

👉 Flori de soc – beneficii miraculoase pentru sănătate
👉 Condimente care te ajută să slăbești
👉 Idei de gustări sănătoase pentru acasă și la serviciu

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies