fbpx
Home » Flori de soc – beneficii miraculoase pentru sănătate

Flori de soc – beneficii miraculoase pentru sănătate

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 349 vizualizari 7 minute timp estimat

Florile de soc de recoltează la începutul perioadei de înflorire, adică din mai până spre mijlocul lunii iunie, în funcție de zonă. Buchetele delicate de flori alb-crem au un parfum dulce și pot fi folosite sub formă de infuzie, suc (socată) sau sirop.

Fructele socului, niște boabe mici și negre, sunt bogate în vitamina C, acid folic și potasiu. Pot fi recoltate începând cu luna septembrie.

Flori de soc: recoltare și uscare

• Alege florile de soc înainte ca acestea să fie complet deschise. Florile care sunt încă în stadiul de boboc sau parțial deschise au cea mai mare concentrație de substanțe active.

• Culege florile de soc în zile lipsite de umezeală. Evită să recoltezi florile de soc de la marginea drumurilor sau din zone poluate. Caută locuri sălbatice sau grădini unde nu s-au folosit pesticide sau alte substanțe chimice.

• Taie tulpinile florilor cu un cuțit sau o foarfecă curată. Păstrează florile într-un coș sau într-o pungă de hârtie pentru a le proteja în timpul transportului.

• Împrăștie ușor florile pe un șervet sau pe o sită, într-un loc uscat, răcoros și aerisit. Evită expunerea la soare și la umiditate excesivă.

• Florile de soc se vor usca în câteva zile până la o săptămână, în funcție de condițiile de mediu. Verifică-le periodic și aruncă orice floare care pare să fi fost afectată de mucegai sau de alte probleme.

• Păstrează florile de soc uscate în pungi de hârtie, într-un loc uscat și răcoros.

Socul este un arbust rezistent, foarte prolific, frumos și benefic. Socul poate să fie un excepțional element de decor în curte și o sursă de flori parfumate și fructe bune pentru consum.  Află unde și cum îl plantezi și cum îl poți îngriji.

Ceai din flori de soc

Socul este una dintre plantele cu cele mai puternice efecte depurative și diuretice. În același timp, conține antioxidanți puternici care îi conferă proprietăți antiinflamatoare și imunostimulatoare.

Infuzia se prepară cu o linguriță de flori uscate la 250 ml apă fiartă. Se lasă să infuzeze 15 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea cât mai cald, pe stomacul gol, îndulcit sau nu cu miere, câte o cană de două-trei ori pe zi.

Detoxifiere

Pentru o cură rapidă de eliminare a toxinelor din organism, trebuie să bei timp de o zi numai infuzie de soc, fără să consumi alte alimente. Această mini-cură dă rezultate excelente și în gripă și guturai.

Viroze respiratorii

Datorită capacității de a elimina rapid toxinele și a efectelor antiinflamatoare, socul este indicat în caz de gripă, răceală, bronșită, tuse, sinuzită, febră. Este însă un bun remediu și pentru alergii, gută, reumatism. Flavonoidele și complexul aromatic de uleiuri esențiale le conferă florilor proprietăți antitusive de excepție. Astfel, în caz de tuse, infuzia din flori de soc ajută la fluidizarea secrețiilor bronșice, favorizând eliminarea acestora.

Cistită și retenție de apă

Grație efectului diuretic puternic, florile de soc sunt un remediu excelent în caz de cistită. Prin creșterea cantității de urină, infuzia permite „spălarea” vezicii urinare și eliminarea bacteriilor din vezică.

Mai mult, ajutând la eliminarea excesului de apă din țesuturi, ceaiul din flori de soc ajută și în caz de hipertensiune arterială și insuficiență venoasă la nivelul picioarelor. Disconfortul produs de această din urmă tulburare e resimțit în special seara sau înaintea menstruației, în sezonul cald ori după ce stai mult timp în picioare. Se traduce prin senzație de picioare grele, umflarea gleznelor, dureri la nivelul pulpelor, amorțeli, înțepături, crampe. Ca să te ferești de aceste neplăceri, bea de-a lungul zilei una-două căni de ceai de soc.

Probleme cu pielea

Eczemă, inflamația pleoapelor, conjunctivită, urcior. Prepară o infuzie cu 50-100 g flori uscate la un litru de apă clocotită. Acoperă și lasă să infuzeze 20-30 de minute, apoi strecoară.

Pentru problemele cu pielea sau cele de la nivelul ochilor: aplică pe zona afectată o compresă îmbibată în infuzie. Lasă să acționeze 15 minute. Repetă de trei ori pe zi.

În caz de gingivită, clătește-ți gura cu infuzie după fiecare spălare pe dinți.

Rețeta de suc de soc

Sucul de soc – socata – este o băutură naturală delicioasă, dar și un remediu eficient împotriva constipației, retenției de apă, cistitei, tulburărilor digestive. Socata se prepară din flori proaspete. Iată rețeta:

• Se pun 5-6 flori de soc mari într-un borcan mare de sticlă, se adaugă 3 litri de apă rece, 2-3 lămâi mari, cu coajă, tăiate felii subțiri (alege lămâi organice) și 300-400 g zahăr. Borcanul se acoperă cu o farfurie și se lasă 2-3 zile într-un loc însorit, de pildă pe pervaz, terasă, balcon. Gustă licoarea după 2-3 zile, iar dacă e gata, toarnă sucul în sticle și pune-le la frigider.

Florile de soc nu sunt niște simple flori de primăvară, ci adevărate comori ale naturii. Ar fi păcat să nu profiți de proprietățile lor vindecătoare și terapeutice. Culege-le acum, că e sezonul lor!

👉 Lavanda relaxează și alungă insomnia
👉 Învață să te tratezi cu cristale
👉 Remedii cu mărar și pătrunjel

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies