fbpx
Home » Alimente interzise în boli autoimune. Dieta vegană dă rezultate bune

Alimente interzise în boli autoimune. Dieta vegană dă rezultate bune

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 390 vizualizari 6 minute timp estimat

Dieta și nutriția joacă un rol important în gestionarea bolilor autoimune. Potrivit specialiștilor, unele alimente favorizează inflamația din organism și afectează buna funcționare a sistemului imunitar. Iată ce alimente ar trebui să eviți dacă suferi de o boală autoimună:

Alimente procesate

Primele pe lista cu alimente interzise în boli autoimune sunt alimentele procesate. Aici intră cam tot ce ne face cu ochiul pe rafturile supermarketurilor. De la mezeluri, budinci și aluaturi congelate, la biscuiți, chipsuri, mezeluri și semipreparate. Alimentele ambalate sunt pline de conservanți, coloranți, arome sau îndulcitori. În plus, au multe calorii și grăsimi saturate și trans. Adică ingrediente nesănătoase de care ar trebui să ne ferim cu toții.

Alimente prăjite și pe cele bogate în grăsimi

Fie că e vorba de șnițelul și cartofii prăjiți acasă ori de chipsurile, mezelurile sau smântâna din magazine, alimentele cu un conținut mare de grăsimi favorizează inflamația în organism și afectează sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Aceste alimente sunt de evitat, așadar, mai ales de către cei care suferă de boli autoimune.

Alimente bogate în zahăr

Prăjiturile, bomboanele, napolitanele, ciocolata și suratele acestora sunt adevărate bombe calorice, însă fără valoare nutritivă reală. Da, sunt delicioase, nimic de zis. Lipsite însă de vitamine, minerale și antioxidanți și bogate în grăsimi și zahăr, aceste alimente contribuie la inflamația din corp și perturbă activitatea sistemului imunitar.

Dieta vegană dă rezultate excelente

Atât studiile recente, dar și experiența personală a multor bolnavi din întreaga lume, dovedesc că multe dintre bolile autoimune răspund foarte bine la o dietă vegană, săracă în grăsimi. Artrita reumatoidă, lupusul eritematos, psoriazisul, scleroza multiplă, boala Hashimoto, bolile inflamatorii intestinale și multe alte boli autoimune pot fi gestionate, ameliorate și chiar oprite din evoluție cu o dietă compusă din alimente vegetale.

Ce mănânci?

  • Multe legume de tot felul, în special cele cu frunze verzi (spanac, salată, kale, varză, pătrunjel etc.), dar și vinete, dovlecei, sfeclă, conopidă, broccoli, morcovi, ardei, roșii, varză.
  • Fructe variate, de toate culorile și aromele. Caise, mere, pepeni, coacăze, afine, zmeură, mure, citrice, prune, struguri…
  • Amidonoase. Cartofi, leguminoase (mazăre, linte, fasole boabe, năut, soia), cereale integrale. Sigur că persoanele care suferă de boala celiacă vor evita cerealele care conțin gluten (grâu, orz, secară…), precum și alimentele care le conțin.
  • Nuci și alune. Atâta timp cât nivelul colesterolului este normal, nucile, alunele, migdalele, fisticul, ca și semințele, sunt un adaos prețios în dieta noastră. Cu condiția să fie consumate în cantități mici, căci sunt bogate în grăsimi și calorii.
  • Nu poți nicicum renunța la alimentele dulci? Există soluții! De exemplu, să prepari acasă variante sănătoase. Găsești pe internet o sumedenie de rețete de dulciuri din fructe și legume (da, da, legume), fără zahăr și fără grăsimi. De exemplu, budinca de ciocolată din cartof dulce, conopidă, cacao și curmale!

Ce eviți?

  • Dieta vegană, săracă în grăsimi, presupune să excluzi toate alimentele de origine animală (carne, ou, lactate, pește) și să nu folosești nici un fel de grăsimi adăugate (uleiuri, unt, untură etc.).

Ar merita să încerci să urmezi dieta vegană săracă în grăsimi chiar și numai pentru o perioadă de timp, ca să observi rezultatele. Dacă te vei simți mai bine, iar simptomele se vor ameliora, vei avea motivația necesară să continui acest mod de a te hrăni, care va deveni noul tău stil de viață.

De ce se îmbolnăvesc tot mai mulți oameni de boli autoimune?

S-a constatat, la nivel mondial, că incidența bolilor autoimune a crescut alarmant în ultimii ani, dar nimeni nu știe exact din ce cauză. Specialiștii au emis câteva teorii.

  • Excesul de igienă. Folosirea în exces a diverselor produse antibacteriene (săpun, produse de curățenie etc.) a condus la scăderea drastică a infecțiilor. Sigur, nimeni nu spune că infecțiile ne sunt necesare, dar contactul nostru cu bacteriile și virusurile a scăzut considerabil, ceea ce, afirmă specialiștii, a condus la dereglări în funcționarea sistemului imunitar.
  • Vaccinări în exces. De ani buni suntem vaccinați încă din copilărie împotriva multor boli, ceea ce a redus capacitatea sistemului imunitar de a răspunde „agresorilor” (bacterii, virusuri etc.).
  • Mediul. Suntem mult mai expuși poluării și toxinelor (cu care luăm contact atât prin aer, cât și prin piele), iar acest lucru și-a pus amprenta și asupra sistemului imunitar.
👉 Care sunt cele mai frecvente boli autoimune?
👉 Ce analize se fac pentru boli autoimune? Se pot vindeca aceste afecțiuni?
👉 Semne care pot indica probleme cu tiroida

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies