fbpx
Home » Lavanda relaxează și alungă insomnia

Lavanda relaxează și alungă insomnia

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 396 vizualizari 5 minute timp estimat

Lavanda, cunoscută și sub numele de levănțică, se cultivă de secole ca plantă ornamentală și aromatică. Deși sunt folosite mai ales în industria produselor cosmetice, micile flori mov, delicat și plăcut parfumate ale lavandei, sunt înzestrate și cu numeroase proprietăți terapeutice. Relaxează și alungă insomnia, susține sănătatea pielii, respinge insectele nedorite…

Somn dulce

Printre proprietățile remarcabile ale lavandei se numără efectul relaxant și calmant asupra sistemului nervos. Parfumul delicat și plăcut al plantei induce o atmosferă liniștitoare, reduce stresul și anxietatea și contribuie la îmbunătățirea calității somnului și a stării generale.

• Adaugă câteva picături de ulei esențial de lavandă în lampa de aromoterapie pentru a crea o atmosferă calmantă în casă ori la birou.

• Adormi cu dificultate? Pune sub pernă câteva flori de levănțică sau picură o picătură de esență pe pernă, înainte să te culci și vei dormi mult mai bine.

Efecte benefice pentru piele

Pe lângă beneficiile psihologice, lavanda are și proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Aceste calități o fac utilă în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, precum iritații, eczeme, arsuri ușoare, înțepături de insecte.

• Amestecă 2 picături de ulei esențial de lavandă cu 2 linguri de ulei de măsline și aplică amestecul pe piele după baie sau duș. Loțiunea contribuie la hidratarea și vindecarea rapidă a pielii, calmează iritațiile și inflamațiile.

Ține insectele la distanță

Lavanda este renumită pentru capacitatea de a respinge insectele nedorite. Este alegerea excelentă pentru a proteja hainele împotriva moliilor sau a ține la distanță țânțarii în timpul serilor de vară.

• Pune în săculeți mici sau în tifon flori uscate de lavandă și strecoară-le în dulapuri și sertare, printre haine. Acestea vor împrumuta mirosul plăcut al plantei și vor fi protejate de molii.

• Ca să te bucuri de frumusețea și aroma micilor flori mov, poți cultiva plantele de levănțică în grădină sau în ghiveci.

Ceaiul de lavandă

Infuzia se prepară cu o linguriță de flori de lavandă uscate la 250 ml apă clocotită. Acoperă vasul și lasă să infuzeze 10 minute.

• Bea 3 căni pe zi, între mese, în caz de dureri de cap, migrene, vertij, constipație, balonare, indigestie, depresie, epuizare nervoasă.

• Ca să te relaxezi și să dormi mai bine, bea un ceai de lavandă cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Uleiul esențial de lavandă

Probleme dermatologice: tăieturi, vânătăi, înțepături de insecte, arsuri, acnee, urticarie. Toarnă pe o compresă de tifon 1-3 picături de ulei esențial și aplică compresa pe zona afectată.

• Oboseală, migrenă, iritații ale pielii. Fă o baie caldă în care ai turnat 5-8 picături de ulei esențial de lavandă.

Răceală, sinuzită. Toarnă 1-2 picături de lavandă pe o batistă și inhalează aroma. Ține batista la o depărtare de 10 – 15 cm de nas.

• Reumatism, contractură musculară, dureri de cap. Amestecă 15 picături de lavandă cu 30 ml ulei de măsline și masează zona dureroasă.

• Purificarea și parfumarea aerului. Pune în lampa de aromoterapie 1-2 picături de esență și lasă aroma să se difuzeze în aer timp de 30 de minute.

Ești însărcinată? Atenție!

Dacă ești însărcinată, nu folosi uleiuri esențiale și nu bea ceaiuri din plante fără acordul medicului. Unele substanțe, chiar naturale fiind, pot dăuna dacă ajung la făt.

Citește și:

Trucuri beauty ca să pari mai tânără
Oboseală excesivă? Iată 6 lucruri mărunte care îți fură energia
7 alimente care te ajută să slăbești

 

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies