fbpx
Home » Oboseală excesivă? Iată 6 lucruri mărunte care îți fură energia

Oboseală excesivă? Iată 6 lucruri mărunte care îți fură energia

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 322 vizualizari 6 minute timp estimat

Este normal să ai uneori momente în care te simți fără vlagă în mijlocul zilei. Oricare dintre noi trece prin așa ceva. Dar dacă te simți mereu obosită și lipsită de energie, deși nu ai probleme de sănătate și dormi bine noaptea, atunci ar trebui să-ți analizezi un pic rutina zilnică. Acolo s-ar putea ascunde hoții care îți fură energia. Iată 6 obiceiuri pe care le poți schimba chiar azi ca să alungi starea de oboseală excesivă și să-ți recapeți energia și vitalitatea.

1. Bei prea puțină apă

În fiecare zi, organismul tău pierde în jur de 1,5-2 litri de apă. Dacă nu înlocuiești această apă, se instalează deshidratarea care, printre altele, te face să te simți moleșită și fără chef. Nu uita că, în general, prin alimente înlocuim în jur de 800 ml de apă, ba chiar mai puțin dacă meniul e sărac în legume și fructe. Ca să eviți deshidratarea ascunsă, bea zilnic câteva pahare cu apă.

Citește și:  Apa cu lămâie – avantaje pentru sănătate și frumusețe

2. Petreci prea mult timp în interior

Dacă îți petreci zilele în mare parte doar în interior, află că și lipsa luminii naturale te lasă fără vlagă. Când e întuneric, corpul spune „dormi”, iar când este lumină, spune „ridică-te și mișcă-te”. Dimineața, înainte să pleci la serviciu, dă la o parte draperiile și lasă razele soarelui să inunde locuința. Așa îți vei începe ziua mai plină de energie.

Dacă pe timpul zilei nu te poți bucura de lumina de afară, de exemplu lucrezi într-un birou iluminat artificial, găsește-ți timp să te expui la lumina naturală.

Oricând poți, de pildă după-amiezile și în week-end, ieși la plimbare în aer liber cel puțin 30 de minute. Sau, cel puțin, parcurge pe jos o parte din drumul acasă-serviciu.

3. Ochii obosiți

Atunci când obosesc ochii, întregul organism se simte obosit. Dacă lucrezi multe ore la computer, încearcă să-ți menajezi vederea. Nu sta prea aproape de monitor și fă pauze cât mai des: la fiecare 20 de minute, privește timp de cel puțin 20 de secunde cât mai în depărtare (minim 6 metri). Iar după fiecare oră petrecută în fața ecranului, închide ochii câteva minute și relaxează-ți mușchii gâtului, rotindu-l de câteva ori.

4. Mese copioase

După o masă bogată în zahăr și grăsimi, nu-ți dorești altceva decât să te întinzi pe canapea și să dormi. Ca să nu te cuprindă moleșeala la serviciu, potolește-ți foamea cu fructe, iaurt fără grăsimi, salate de legume, un sendviș cu piept de pui la grătar.

5. Nu faci mișcare

Dacă ai un stil tău de viață sedentar, îți încurajezi organismul să devină pasiv și îl obișnuiești cu leneveala. Străduiește-te să fii mai activă. Un prim pas ar fi să reduci timpul petrecut în fața ecranelor: telefon, tabletă, laptop, televizor. Așa poți câștiga cel puțin o oră, pe care să o folosești pentru a face mișcare. Nu trebuie neapărat să mergi la sală ori să alergi. Tot exerciții fizice sunt și plimbarea în ritm alert, mersul pe bicicletă, înotul, dansul, urcatul scărilor, datul cu aspiratorul.

6. Pesimismul

Studiile arată că persoanele care se concentrează doar pe latura negativă a lucrurilor sunt mult mai susceptibile să sufere de oboseală cronică decât cele optimiste. Sigur, nu poți începe, la comandă, să gândești optimist (mai ales dacă ești prăpăstioasă din fire). Dar nimeni nu te împiedică să încerci. Și chiar merită! Bucură-te nu doar când realizezi ceva măreț. Și lucrurile mărunte care îți umplu viața îți oferă deseori prilej de bucurie. Fiind pesimistă în ceea ce privește relațiile tale, slujba sau orice altceva nu faci decât să te lipsești de energia pe care ai putea-o folosi constructiv.

Citește și:
Ce culoare are personalitatea ta?
Semne care pot indica probleme cu tiroida
Cistita: de ce apare, cum o tratezi?

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies