fbpx
Home » Un mit demontat: Să bei 8 pahare de apă pe zi!

Un mit demontat: Să bei 8 pahare de apă pe zi!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 241 vizualizari 2 minute timp estimat

Circulă prin multe locuri o recomandare privind hidratarea zilnică. Pe scurt, ni se spune să bem 8 pahare de apă pe zi. E corect oare? Nu ai nevoie de 8 pahare de apă pe zi! Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie.

Evident, trebuie să bei mai multă apă atunci când stai la temperaturi înalte și când transpiri semnificativ, atunci când te deshitratezi în timpul exercițiilor fizice sau dacă ai avut episoade diareice sau de vărsătură. Orice organism are nevoile sale distincte, iar aportul este dinamic. Avem în creier un centru special al setei, care depistează fin orice grad de deshidratare, declanșând nevoia de aport hidric.

Nu trebuie să ne forțăm să bem apă, să avem aport la fiecare 3 minute, să bem cantități prea mari. Poate că 2 litri de lichide sunt suficienți într-o zi, mai puțin iarna și mai mult vara, când corpul pierde mult prin transpirație și perspirație (prin procesul respirator). Vor fi zile când vom bea doar 1 litru, căci contează și apa pe care o preluăm din alimente. Totul este reglat, rinichii compensează excesul prin diureză, iar hipotalamusul stimulează aportul prin declanșarea setei.

Ca o curiozitate, să știți că producem apă și singuri, în corpul nostru, mai ales din proteine și din glucide, prin ciclul respirator celular. Acolo, la nivel celular, glucoza combinată cu oxigenul duce la formarea de apă, dioxid de carbon, punți de energie utilizate în formarea de ATP (adenozin trifosfat, substratul energetic fundamental al organismului) și uneori radicali liberi de oxigen, pentru că procesul nu e perfect întotdeauna. Apa rezultată se numește apă metabolică și poate ajunge la câteva sute de mililitri pe zi. Animalele mici care trăiesc în deșert se bazează mult pe această apă metabolică.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies