fbpx
Home » Dieta Flexitariană: O abordare flexibilă pentru sănătate

Dieta Flexitariană: O abordare flexibilă pentru sănătate

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 280 vizualizari 3 minute timp estimat

Dieta flexitariană îmbină elemente ale dietei vegetariene cu flexibilitatea de a include ocazional carne sau alte produse de origine animală. Această abordare promovează consumul predominant de alimente de origine vegetală, fiind o opțiune echilibrată, care aduce beneficii pentru sănătate și contribuie la reducerea impactului asupra mediului. Această dietă, creată de către Dawn Jackson Blatner, o nutriționistă din Statele Unite ale Americii, a avut un mare succes de la lansarea ei, în anul 2009.
Vă prezentăm mai jos principiile dietei flexitariane și câteva exemple practice de meniuri, împreună cu cantități și valori nutriționale.

Principiile Dietei Flexitariene:

  1. Predominanța alimentelor de origine vegetală: majoritatea alimentelor consumate sunt de origine vegetală, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci.
  2. Limitarea consumului de carne: reducerea consumului de carne la câteva porții pe săptămână și alegerea unor surse de carne slabă, cu conținut scăzut de grăsimi și proteine.
  3. Diversitatea alimentelor: includerea în meniu a unei mari varietăți de alimente, pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți.
  4. Limitarea consumului de zahăr și de dulciuri.
  5. Evitarea alimentelor procesate, pe cât posibil.

Exemple practice de meniuri:

Mic-dejun:
– Smoothie cu fructe de pădure, banane și spanac.
– Un pumn de migdale sau nuci.

Prânz:
– Salată quinoa cu legume proaspete, avocado și tofu la grătar.
– Fructe proaspete sau un pumn de fructe uscate.

Gustare de după-amiază:
– Humus cu morcovi și tulpini de țelină.

Cină:
– Paste integrale cu sos de roșii, sparanghel și parmezan.
– Salată verde cu semințe de dovleac și dressing din ulei de măsline.

Valori nutriționale (estimative pentru o zi):

  1. Total calorii: aprox. 1800-2000 kcal
  2. Carbohidrați: aprox. 220g
  3. Proteine: aprox. 60g
  4. Grăsimi: aprox. 80g

Dieta flexitariană oferă flexibilitate și echilibru, permițând o varietate de opțiuni alimentare. Această abordare poate aduce beneficii pentru sănătate, reducând riscul unor boli cronice, în timp ce contribuie la reducerea impactului asupra mediului. Acest stil de viață alimentar poate fi adaptat în funcție de preferințe și necesități individuale. Consultarea unui specialist în nutriție poate oferi îndrumare în personalizarea acestei diete pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies