fbpx
Home » Urzica – beneficii nutriționale și terapeutice

Urzica – beneficii nutriționale și terapeutice

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 350 vizualizari 6 minute timp estimat

Primăvara, nimic nu e mai bun decât o cură întăritoare și depurativă cu urzică, pentru a curăța corpul de toxine și a-i oferi o porție generoasă de energie și elemente nutritive esențiale. De fapt, urzica este una dintre primele plante, alături de păpădie, care apare primăvara.

Comoară de nutrienți

Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri ca plantă cu puteri vindecătoare, urzica este astăzi utilizată – atât frunzele, cât și rădăcina – ca remediu pentru numeroase afecțiuni, însă doar frunzele sunt recomandate în alimentație. Bogate în antioxidanți, acizi organici, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, fosfor, siliciu), vitamine (A, B2, B5, C, K, acid folic etc.), frunzele reprezintă un excelent tonic de primăvară și un remediu detoxifiant general.

Cura de detoxifiere

Din cele mai vechi timpuri, urzica este cunoscută drept planta care „curăță” sângele. Astăzi este confirmat faptul că are proprietăți depurative și diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor acumulate în organism.

Cura cu urzici are numeroase avantaje pentru sănătate: purifică și revitalizează organismul, întărește imunitatea, reface rezervele de vitamine și minerale, activează metabolismul, îmbunătățește oxigenarea și regenerarea celulelor și țesuturilor. O poți consuma sub diverse forme: infuzie, suc, gătită. Cu cât cura va fi mai lungă, cu atât beneficiile vor fi mai mari.

  • Frunzele pot fi consumate și crude, dar trebuie preparate cu multă atenție și într-un fel anume, ca să fie eliminați acei perișori pișcători. Mai simplu și mai sigur este să consumăm frunzele după ce le-am opărit în apă clocotită timp de 2-3 minute. Sigur, urzicile pot fi fierte la abur sau gătite precum spanacul, după preferințe.
  • Nutritiv este și sucul de urzici. Pune în blender o mână de urzici proaspete, bine spălate și un pahar cu apă. Mixează bine circa 2 minute. La final, adaugă 2 lingurițe de zeamă de lămâie. Bea sucul nefiltrat, imediat după preparare. Sucul este nu doar un excelent detoxifiant, ci și un bun remediu pentru anemie, colon iritabil, afecțiuni hepato-biliare, bronșită, alergii.
  • Infuzia se prepară cu două lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă clocotită. Se mai dă un clocot, apoi se lasă să infuzeze 30 de minute, după care se strecoară. Se poate îndulci cu miere. În cura de detoxifiere sau în caz de artrită, anemie, retenție de apă, alergii, cistită, tulburări de circulație, dermatoze, se beau 3 căni de ceai pe zi.

Alte beneficii ale urzicilor

  • Anemie. Urzica e una dintre vegetalele cele mai bogate în fier. Contribuie la formarea hemoglobinei, fiind un bun remediu împotriva anemiei.
  • Probleme ale pielii. Urzica are acțiune dezinfectantă, antiinflamatoare, astringentă și favorizează circulația. Împotriva acneei, eczemelor, înțepăturilor de insecte se pot aplica pe zona afectată comprese cu infuzie din frunze de urzică.
  • Oboseală cronică. Este un excelent tonic general, la care poți apela cu încredere ca să-ți refaci forțele. În acest sens o poți consuma gătită sau sub formă de infuzie.
  • Alergie la polen. Se pare că ceaiul de urzică desensibilizează organismul la alergeni și alină simptomele neplăcute ale alergiei la polen: nas înfundat, secreții nazale, strănuturi, ochi care lăcrimează.
  • Cistită, infecții urinare. Datorită efectului diuretic, ajută la eliminarea bacteriilor din căile urinare, fiind un remediu bun în caz de cistită și alte infecții urinare, mai ales că are și proprietăți antiinflamatoare.
  • Reumatism, prostată. Rădăcina plantei este eficientă împotriva reumatismului și a problemelor de prostată. Se prepară decoct: se fierbe 1 litru de apă, se adaugă 60 g rădăcină și se mai lasă să fiarbă încă 10 minute, apoi se strecoară. Gargara cu acest decoct este utilă în afte și sângerări gingivale.
  • Păr și ten gras. Usturătoarea plantă face minuni în îngrijirea părului și tenului gras, căci tonifică și stimulează pielea și rădăcina firelor de păr. Cu infuzia concentrată (o lingură de frunze uscate la 200 ml apă) îți poți curăța fața, gâtul și îți poți clăti părul.

Urzici la congelator

Vrei să păstrezi urzicile mai multă vreme? După ce au fost bine spălate în mai multe ape, urzicile se opăresc în apă clocotită 2-3 minute, se clătesc imediat în apă rece, se scurg bine, se pun într-o pungă și se bagă în congelator. Vor fi excelente la lasagna, paste, plăcintă, gătite precum spanacul sau, pur și simplu, fierte la aburi cu puțină brânză feta, ulei de măsline și un strop de suc de lămâie.

Citește și:
Lavanda relaxează și alungă insomnia
Remedii care te ajută să învingi balonarea
Leacuri bătrânești cu usturoi

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies