E cunoscut faptul că moştenirea genetică şi stilul de viaţă adoptat de fiecare în parte sunt răspunzătoare de starea noastră de sănătate. S-ar părea însă că nu sunt singurele care contează!
Mănâncă sănătos, nu uita de odihnă, fă mişcare, învaţă să gestionezi stresul sunt cele mai frecvente sfaturi pe care le primeşti pentru a te bucura de o bună stare de sănătate. Toate merită luate în seamă, există însă şi aspecte nebănuite din viaţa fiecăruia care o pot influenţa, pe care ar fi bine să le cunoşti. Iată câteva dintre ele.
Prieteniile
Cu siguranţă ai remarcat că viaţa e mai frumoasă dacă ai prieteni. Dar ştii că existenţa lor are un impact semnificativ și asupra sănătăţii? Sigur, asta dacă ne referim la cei de care eşti legată printr-o afecţiune deosebită, rezonează la aceleaşi valori, te înţeleg şi te susţin în ceea ce faci, în care poţi avea încredere la nevoie, cu care îţi face plăcere să petreci timpul liber. Beneficii deloc puţine şi deloc de neglijat, nu-i aşa? Cum ţi-ar putea influenţa starea de sănătate?
Te ajută să trăieşti mai mult. Da, chiar aşa. O susţin cercetătorii de la Universitatea Brigham Young din SUA, care, în urma unui studiu amplu, au ajuns la concluzia că prietenii îţi pot creşte speranţa de viaţă cu 50 de procente, stresul puternic indus de izolare şi înstrăinare conducând în cele din urmă la deteriorarea stării de sănătate.
Îţi ţin mintea trează. Ceea ce înseamnă că prieteniile se pot constitui într-un serios obstacol în calea declinului cognitiv.
Prietenii te ajută să slăbeşti. Cu alte cuvinte, dacă prietenii tăi sunt supli, cu siguranţă vei dori să fii ca ei şi vei lua măsuri.
Drumul făcut cu un prieten e mai uşor decât parcurs de unul singur. S-ar părea că e şi mai sănătos.
Un animal de companie
Ai observat vreodată că, atunci când mângâi un câine sau o pisică, când priveşti zbenguiala tăcută a peştişorilor dintr-un acvariu sau, în general, când te concentrezi asupra unui animal de casă, starea de tensiune acumulată peste zi dispare fără urmă, că presiunea arterială ridicată revine la normal? Da, şi asta datorită efectului benefic pe care îl poate avea compania micilor necuvântătoare asupra organismului. Ce alegi? Ţine seama de condiţia fizică a celui ce urmează nu doar să-l găzduiască, ci şi să-l îngrijească.
O pisică ar putea fi varianta ideală. Nu necesită nici multă atenţie, nici cine ştie ce îngrijire. Dar mai ales pentru faptul că te poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, întrucât prezenţa unei asemenea mici feline are capacitatea de a stabiliza activitatea inimii şi de a înlătura nevralgiile. Cu alte cuvinte, în loc să înghiţi o tabletă, mai bine aşezi pur şi simplu o pisică pe locul dureros. De altfel, o va găsi, cu plăcere chiar, şi singură, se va lipi de acesta şi va începe să toarcă. Iar urmarea va fi aceea că durerea va dispărea, şi asta destul de repede.
Un câine le-ar putea fi de mare ajutor celor care suferă de hipotensiune, situaţie în care plimbările zilnice în aer liber nu pot fi decât binevenite. S-a constatat că prezenţa frecventă a unui câine contribuie la normalizarea tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, că posesorii de câini trăiesc mai mult după ce au suferit un atac de cord,întrucât fac mai multă mişcare decât cei care nu au un asemenea prieten.
O pasăre în colivie drept colocatar i-ar putea ajuta pe cei predispuşi la tulburări cardiace, medicii susţinând că asupra a celor mai mulţi dintre noi ascultatul unui ciripit vesel de păsărele are efect de liniştire. Printre păsările cele mai comune şi cel mai uşor de întreţinut se numără canarii şi peruşii.
Peştişori în acvariu. Urmărirea în linişte a micuţilor prieteni multicolori se poate constituie într-o metodă excelentă de înlăturare a stresului, precum şi de odihnire a ochilor obosiţi.
Pasiunile
E foarte imortant să faci ceva ce-ţi place. Sigur, dacă ne gândim la locul de muncă, se poate spune că e un noroc să-ţi facă plăcere activitatea pe care o desfăşori. Dacă nu aşa stau lucrurile, ai grijă ca măcar în timpul liber să faci ceva plăcut şi relaxant. Mulţi dintre noi avem un hobby care ne face viaţa mai frumoasă, fără să ne dăm seama, poate, că, după cum a fost dovedit ştiinţific, pasiunile nu sunt doar o sursă de relaxare, ci şi una de sănătate. Ce ai putea face? Dansează, pictează, practică un sport, cântă la un instrument sau cu vocea. Totul e să alegi o activitate care să-ţi facă plăcere şi în care să te implici, nu să fii un simplu observator, ca atunci când asculţi muzică, vizitezi galeriile de artă, de pildă.
Ceea de faci în timpul liber poate face diferenţa dintre sănătate şi boală.
Partea plină a paharului
Ştii ce se întâmplă când te laşi copleşită de nemulţumire, supărare, furie? Pe moment poate îţi vine să plângi, să te încrunţi, să răbufneşti. Dar, dacă retrăieşti cu intensitate iar şi iar momentele neplăcute prin care ai trecut, organismul intră în alertă: nivelul hormonilor stresului creşte, bătăile inimii se accelerează, sistemul imunitar slăbeşte. Trăirile negative constituie un stres puternic pentru organism, perturbându-i echilibrul, în urma cărui fapt se poate ajunge la afecţiuni de tot felul. Cele mai frecvente asemenea urmări sunt gastrita, ulcerele, afecţiunile cardiovasculare. Aşadar, de ce n-ai privi doar partea plină a paharului? E partea cu sănătate!
Ştiai că…
Pesimiştii şi anxioşii sunt mai vulnerabili în faţa infecţiilor virale şi bacteriene, vinovate fiind de fapt emoţiile negative care au slăbit peste măsură forţele de apărare ale organismului.
Sursa foto: 123rf.com