fbpx
Home » 5 sfaturi prețioase pentru un păr mai frumos

5 sfaturi prețioase pentru un păr mai frumos

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 333 vizualizari 7 minute timp estimat

Deși mulți cred că frumusețea părului ține de factorii genetici, dieta, factorii de mediu și modul în care ne îngrijim părul au o pondere mult mai mare. Stă în puterea noastră să putem schimba aspectul părului! Un păr frumos și bine îngrijit transformă conturul chipului nostru și ne sporește siguranța de sine, ajutându-ne să adoptăm o altă atitudine.

Cum ceea ce se petrece în interiorul corpului determină ceea ce se întâmplă în exterior, vom începe cu alimentația, urmând să ne referim și la ce putem face la exterior.

Îmbunătățește-ți alimentația!

Când părul începe să ne părăsească, ar fi cazul să ne gândim să adăugăm în meniul nostru zilnic mai multe alimente care să conțină proteine de calitate, zinc, fier, vitaminele C, D, vitamine din grupul B.

Părul este alcătuit din proteine, deci asigură-te că vei consuma cel puțin 45 grame zilnic din carne fără grăsime (de pasăre – pui, curcan sau pește), legume suculente, ouă și lactate mai puțin grase.

Deficiența de zinc poate duce la căderea părului. De aceea, adaugă în dietă legume verzi, fructe oleaginoase (nuci pecan, caju, nuci braziliene, migdale), fructe.

Când crești cantitatea de acizi grași omega, pe care îi ingerezi din surse naturale, aceștia stimulează foliculii de păr și glandele sebacee. Poate că nu vei stimula creșterea părului în ritmul dorit, dar cu siguranță scalpul va fi mai sănătos. Surse de astfel de acizi sunt semințele de in, de cânepă, de dovleac și de floarea-soarelui, măslinele, susanul, avocado.

Alege șamponul potrivit!

Dacă nu-ți dai seama ce fel de păr ai, roagă-ți stilistul să te ajute. Cu siguranță, el îți va aduce la cunoștință și dacă există probleme la nivelul scalpului și îți va recomanda un șampon adecvat. Întreabă-l și dacă părul tău are neapărată nevoie de un balsam, fiindcă un astfel de produs nu este absolut necesar pentru toate tipurile de păr.

Nu exagera cu cantitatea de șampon folosită și nici cu spălatul zilnic, dacă nu e cazul. Folosește doar cantitatea de șampon necesară pentru a-ți acoperi părul și evită apa fierbinte pentru spălat.

Tratează-ți părul cu blândețe când este ud, întrucât este de trei ori mai vulnerabil decât atunci când e uscat. Nu freca părul excesiv cu prosopul, iar când îl usuci preferă aerul călduț, chiar dacă durează mai mult uscatul. Ridică treptat temperatura uscătorului, iar dacă e posibil să usuci părul la temperatura camerei, optează pentru această soluție.

Masează-ți zilnic scalpul!

Pentru ca nutrienții necesari să ajungă la păr, este nevoie ca circulația sângelui la nivelul capului să se desfășoare în bune condiții. Masajul scalpului îmbunătățește fluxul sangvin și crește grosimea firului de păr.

Masajului scalpului detensionează zona capului, eliberând o parte din stresul acumulat pe timpul zilei. Este de preferat să începi să masezi capul de deasupra urechilor către linia lui mediană, executând mișcări circulare de mică amplitudine, cu buricele degetelor. Pentru rezultate vizibile, e nevoie de consecvență: masăm scalpul cel puțin 4 minute pe zi, timp de 24 de săptămâni, așa recomandă un studiu japonez din 2002.

Îngrijește-ți scalpul săptămânal!

Pregătește-ți săptămânal o mască pentru păr! Uleiul de cocos conține acizi grași care pătrund în interiorul firului de păr și reduc pierderea de proteine din păr. În combinație cu uleiul de cocos, poți folosi uleiuri esențiale de rozmarin, geranium, cedru, lavandă, mentă și arbore de ceai, în funcție de problemele scalpului tău și tipul de păr. Începe masajul de pe scalp și acoperă treptat tot părul – în felul acesta, firele se vor rupe mai greu. Acoperă-ți capul cu o mască specială pentru cap și păr (așa cum folosesc saloanele de coafură) și menține masca timp de 2 ore, apoi spală-te pe cap.

O altă metodă care s-a dovedit eficientă este aplicarea pe scalp a gelului de aloe vera. Extractele de aloe vera calmează scalpul, reduc apariția mătreței și deblochează foliculii care ar putea fi blocați de excesul de sebum, în cazul părului gras. Înainte de a aplica gelul de aloe vera, asigură-te că nu ești alergic la el; aplică pe o porțiune mică, pe pielea de la interiorul antebrațului și așteaptă 2 ore, ca să vezi dacă nu apare vreo reacție. De asemenea, e binesă știi că, dacă utilizezi în mod obișnuit creme cu hidrocortizon, Aloe vera poate mări cantitatea de cortizon absorbită de piele, atunci când cele două sunt utilizate în același timp.

Dacă ai părul gras, cu tendințe de îngrășare rapidă, te ajută lămâia. Aplică suc proaspăt de lămâie pe scalp și pe păr și așteaptă să acționeze timp de 15 minute, înainte de a șampona părul. Poți să diluezi ulei esențial pur extras din coajă de lămâie, cu ulei fracționat de cocos și să aplici pe păr, dacă nu ai la dispoziție suc de lămâie.

Reziști la mirosul sucului proaspăt de ceapă? Dar cei alături de care locuiești? Trece prin storcătorul de fructe 1-2 cepe și masează-ți apoi pielea capului cu acest suc, lăsând să acționeze timp de minimum 15 minute, înainte de spălare.

Un studiu din 2015 al unor cercetători chinezi a scos la iveală faptul că sucul de ceapă este de ajutor chiar și în alopecia areata, o afecțiune autoimună în care sunt atacați foliculii de păr. Sucul proaspăt de ceapă îmbunătățește factorul de creștere al keratinocitelor, celule care se regăsesc, în principal, în epidermă.

Cunoști un cabinet de terapii ayurvedice? Cere să ți se aplice Shirodhara – o tehnică orientată spre eliberarea de stres, dar care are efecte excelente și asupra calității părului.

Sfătuiește-te cu medicul în privința suplimentelor alimentare!

Rădăcina de ginseng ajută și la creșterea părului, stimulând foliculii, susținea un cercetător coreean în anul 2018. Suplimentele cu siliciu organic pot ajuta la creșterea părului și unghiilor. În farmacii există și capsule cu minerale și vitamine, diverse formule pentru creșterea părului.

Pentru a fii sigur că obții rezultate favorabile, ori de câte ori decizi să iei astfel de suplimente, consultă-te cu un medic, mai ales dacă te afli în tratament pentru alte afecțiuni ori dacă știi că ai un teren alergic.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies