Da, unele poziții corporale îți pot crea neplăceri. Poate crezi că poziția de somn sau cea din fața computerului, statul îndelungat pe scaun ori purtarea tocurilor înalte nu au nicio legătură cu durerile de cap, de spate sau cu starea de oboseală permanentă. În realitate, corpul nu prea agreează unele poziții, așa că ar fi bine să le eviți.
1. Nu dormi pe burtă
Dacă preferi această poziție de somn nu va fi ușor să schimbi acest lucru de azi pe mâine, dar merită să încerci. De ce? În timp ce dormi pe burtă se creează presiune asupra cavității toracice și a organelor interne, iar curbura normală a coloanei vertebrale este exagerată. La un moment dat ai putea constata că te trezești des cu gâtul și umerii încordați sau să ai senzația că nu te-ai odihnit bine.
• Soluția este să dormi pe spate, cu o pernă mică sub ceafă și cu una sub genunchi, pentru a menține curbura naturală a coloanei.
2. Nu sta mult timp în picioare
Dacă ar fi să aduni timpul în care gătești și speli vase ai obține câteva ore bune de stat în picioare pe săptămână. În timpul acestor activități, stând nemișcată și cu corpul ușor aplecat în față, spatele este lipsit de sprijin. Astfel, coloana vertebrală nu este aliniată corect. Nu e de mirare că apar durerile de spate și oboseala.
• Uneori nu poți evita statul în picioare, mai ales dacă jobul tău îți cere acest lucru. Totuși, evită să ții picioarele în aceeași poziție. De exemplu, te poți folosi de un scăunel mic pe care să sprijini, pe rând, câte un picior. Când e posibil, stai așezată pe scaun sau fă, la intervale regulate de timp, câteva genuflexiuni ori câțiva pași.
3. Nu sta cu umerii aplecați
Adeseori, când lucrăm la computer adoptăm o poziție greșită: umerii aplecați, picioarele îndoite sub scaun, spatele curbat… După câteva ore de stat în această poziție ne trezim cu dureri de cap, de gât sau de spate.
• Reglează scaunul așa încât suprafața de lucru să fie la înălțimea coatelor, iar ecranul computerului să se afle la nivelul ochilor. Picioarele trebuie să stea drepte și să se sprijine pe sol cu întreaga talpă, iar spatele să fie sprijinit de spătar. La fiecare oră fă câte o pauză de 5 minute: plimbă-te puțin pentru a te dezmorți sau fă câteva exerciții de gimnastică.
4. Spune „Nu” tocurilor înalte
Nu fac bine coloanei vertebrale nici pantofii cu toc prea înalt, nici cei perfect plați, deoarece nu permit picioarelor ca în timpul mersului să-și deruleze mișcările normal, de la călcâi la degete.
• Soluția este să porți pantofi care au tocuri ce nu depășesc 2 – 4 cm.
5. Nu te apleca îndoind spatele
O altă greșeală pe care o facem mulți dintre noi: când ne aplecăm să ridicăm ceva de jos ne îndoim spatele, ceea ce suprasolicită coloana vertebrală, uzează discurile vertebrale și, în timp, determină apariția durerilor de spate cronice.
• Mișcarea corectă pentru a ridica un obiect este să ne lăsăm în jos îndoind genunchii, în timp ce menținem spatele în poziție dreaptă.
6. Nu sta picior peste picior
Această poziție dăunează circulației sângelui, căci comprimă venele, îngreunând returul venos. Astfel, seara apare senzația de picioare umflate și grele. În plus, obiceiul de a sta cu picioarele încrucișate îți poate da și dureri de spate, în special în zona lombară. Cea mai bună poziție este să ții picioarele unul lângă celălalt, cu tălpile lipite de podea.
Citește și:
Contracepția de urgență: ce opțiuni ai?
Cifre importante pentru sănătate
De ce e bine să râzi 15 minute pe zi
Sursa foto: www.123rf.com