OMG este un acronim de la Organisme Modificate Genetic. Probabil ai auzit deja despre o mulțime de temeri privind aceste tehnici. O să facem cancer de la ele! Au distrus populațiile de albine! Ne produc o mulțime de boli metabolice! Ne dau peste cap hormonii!
E bine să ne bazăm aici pe știință și pe rațiune. În realitate, OMG reprezintă un pas uluitor în față pentru agricultură. Dacă nu interveneam astfel, probabil și acum aveam plante de porumb cu știuleți de doar 5 centimetri, iar dintre aceștia 90% erau distruși de dăunători. Aveam grâu cu bobul mic, banane cu sâmburi și multe alte plante cu rezistență redusă și puțin dezvoltate.
Tehnicile de inginerie genetică în agricultură sunt atent reglementate. O singură linie OMG are nevoie de 13 ani de studiu, de testări riguroase și de investiții de peste 100 de milioane de dolari până să fie aprobată. FDA (Food and Drug Administration) din SUA, precum și alte instituții guvernamentale stau cu lupa pe companiile care fac cercetare în genetică. Speciile OMG sunt printre cele mai testate și mai sigure.
Dacă luăm spre exemplul porumbul, speciile OMG au ADN-ul recombinat cu o bucată dintr-o bacterie numită BT (bacillus thuringiensis), care în mod normal produce o toxină. Ingineria a făcut ca planta de porumb să producă ea singură acea toxină și, astfel, să se apere de dăunători, fără însă să fie toxică pentru animale sau pentru om. Studiile ne arată (Scientific American) că speciile BT sunt extrem de sigure pentru consum.
OMG ne oferă plante mai puternice, cu rod mai mult și mai mare, dar și mai rezistent la insecte dăunătoare. Cum populația este în creștere și cererea pentru plante este tot mai mare, umanitatea are mare nevoie de linii sigure pentru a produce cantități mari de cereale, legume, fructe. Un scenariu precum cel din filmul Interstellar nu este deloc de dorit, de aceea, avem nevoie să intervenim, cât mai sigur pentru noi și natură, pentru a proteja plantele.
Asta nu înseamnă că agricultura este perfectă. Departe de așa ceva. Încă se folosesc pesticide problematice (derivate nicotinice și alte substanțe) și e nevoie de o reglementare mult mai atentă. Însă nici nu putem crede toate conspirațiile care plutesc în jurul OMG.
Material realizat de dr. Vasi Rădulescu exclusiv pentru sănătatea-de-azi.ro.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.
Sursă foto: 123rf.com