fbpx
Home » De ce la tine nu funcționează dieta

De ce la tine nu funcționează dieta

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 387 vizualizari 7 minute timp estimat

Cauți vinovați în stânga și-n dreapta, dar de ce nu recunoști că tu însăți ești răspunzătoare de eșecul dietei pe care o urmezi? De ce? Simplu: pentru că faci alegeri greșite!

Încearcă să vezi cura de slăbire ca pe un obicei pe termen lung, nu ca pe o perioadă de restricții de care te grăbești să scapi. Noul tău stil de viață trebuie să cuprindă principii sănătoase și alimente potrivite cu preferințele tale. Nu uita nici de micile detalii care fac diferența! Pregătește-te înainte să te apuci de dietă. Iată mai jos 10 ținte nerealiste care te împiedică să-ți realizezi planurile:

Vrei să slăbești mult în prea puțin timp

Dietele care promit că te scapă de multe kilograme în timp record probabil că au efect, dar nu te mențin slabă și, în cele din urmă, te vei pricopsi cu ceva de care nu aveai nevoie: lipsa încrederii în forțele proprii. Când slăbești rapid, pierzi mai întâi apă și mușchi, abia apoi scapi de grăsimea în exces.
Sfat: Gândește schimbările pe termen lung. Doar astfel vei fi pregătită mental să reziști tentațiilor din timpul dietei. Stabilește țeluri rezonabile și psihic, și statistic: în medie, 1 kg pe săptămână!

Te cântărești în fiecare zi și te descurajezi

Este important să urmărești progresul în dietă, dar nu o face zilnic, fiindcă slăbitul e o cursă de durată, iar efectele apar într-un timp scurt doar în cazul unora, pe când altele reușesc să dea jos semnificativ doar în câteva săptămâni sau chiar mai mult.
Sfat: Corect este să te cântărești o singură dată pe săptămână, în aceeași zi, dimineața, pe stomacul gol.

Îți propui să faci mișcare și nu te ții de cuvânt

Dacă meniul e potrivit, regimul alimentar poate să dea ceva roade în lipsa sportului, însă mișcarea este cel mai bun aliat al dietei.
Sfat: Fie că ți-ai propus să mergi pe jos în ritm alert 2 – 3 stații de autobuz, să alegi scările în locul liftului ori ți-ai luat abonament la sală, pentru rezultate notabile, fă mișcare timp de cel puțin 10 minute pe zi!

Sari peste mesele principale

În efortul de a scăpa de colăceii din talie, crezi că ajungi mai repede la ținta mult dorită dacă sari peste micul-dejun sau peste prânz. Problema e că înfometarea îți aduce mai multe deservicii decât credeai. Mecanismul e următorul: glicemia scade, te simți obosită și întreg sistemul intră în panică, într-un efort disperat de a-și conserva energia. În consecință, metabolismul încetinește, iar hrana consumată la următoarea masă nu e arsă eficient. Metabolismul rămâne încetinit, fiindcă nu știe când va veni următoarea porție de calorii. Înfometarea conspiră împotriva ta!
Sfat: Strategia care te ajută să te menții vioaie și să slăbești armonios? Mănâncă mai puțin și sănătos pe tot parcursul zilei!

Nu știi să te ferești de zaharurile și de grăsimile ascunse

Cum acestea sunt categoriile de alimente vinovate de creșterea în greutate, ține-te departe de dulciuri, dar și de majoritatea alimentelor procesate (pentru conservarea cărnurilor, chiar și a mezelurilor slabe, ca șunca presată, sunt folosite zaharuri). Dacă brânzeturile sunt light, asta nu înseamnă că nu au grăsimi.
Sfat: Alege mușchiul de vită sau pieptul de curcan, pregătește-l la grătar și consumă-l fără dressing. Și ține-te departe de alimentele ambalate!

Faci excepție în weekend sau când ieși în oraș

Finalul săptămânii îți induce o stare de relaxare generală, dată de gândul că stai mai mult cu persoanele dragi și ai tendința s-o lași mai moale cu dieta. Obiceiul e păgubos, fiindcă te împiedică să-ți atingi scopul.
Sfat: Poți să faci față acestui mare sabotor al dietei (weekend-ul) planificându-ți din vreme meniul. La restaurant, nu te abate de la asocierile corecte. Doar cu efort susținut ai șanse să ajungi la silueta dorită.

Mai iei câte o gustare procesată

Obiceiurile vechi dispar greu. Deși pare o misiune imposibilă, scapi de ele doar dacă renunți la gustări brusc. Nu încerca, nici măcar de poftă, chipsuri sau altceva de ronțăit. Chiar dacă te satură pe moment, sunt pline de grăsimi trans, care încarcă arterele cu colesterol rău.
Sfat: Vei putea să te ții de dietă dacă ai mereu la îndemână migdale sau câteva pătrățele de ciocolată cu peste 70% cacao.

Alegi greșit alimentele cu același număr de calorii

Ți s-a întâmplat nu o dată să fii nevoită să optezi între un hamburger și o pungă cu alune, gândind că, având același număr de calorii, au un impact similar asupra greutății. Ai calculat eronat! Deși aportul caloric este același, acțiunea celor două alimente asupra metabolismului este diferită. Să zicem că acoperi necesarul zilnic de 1.500 de calorii cu trei hamburgeri. Nu-i totuna cu a avea un regim diversificat, cu tot atâtea calorii, bazat pe cereale integrale, grăsimi bune și fructe, nu-i așa?
Sfat: Deși primul gând este să-ți potolești foamea, nu uita că o poți face și cu varianta sănătoasă. Vei fi mândră de tine, iar alegerea corectă va deveni un gest reflex.

Faci asocieri alimentare nepotrivite

Ideea nu e să mănânci mai puțin, ci diversificat și combinând alimentele corect. Pentru a slăbi eficient, nu e nevoie să numeri caloriile, ci să nu consumi la aceeași masă grăsimi sau proteine și carbohidrați răi, pentru că această asociere duce la transformarea carbohidraților în țesut adipos.
Sfat: Ai voie grătar suculent, dar pune alături o salată bogată în carbohidrați buni. Iar, când ai poftă de omletă, pune alături brânză, nu pâine, precum și un bol generos de roșii.

Nu bei suficiente lichide

Am auzit pe cineva că în timpul dietei are senzația că, dacă bea apă, se îngrașă din pricina efectului de preaplin. Singurele lichide cu care își potolește setea sunt laptele și sucul acidulat. Nimic mai greșit! Un singur pahar de băutură carbogazoasă nu doar că include până la 10 lingurițe de zahăr, ci antrenează căderile glicemice și pofta de dulce, favorizând acumularea de kilograme.
Sfat: Alege apa, sucul de fructe diluat cu apă, apa plată cu lămâie, ceaiurile!

Fibrele sunt asociate cu controlul greutății pe termen lung. De aceea, nu ar trebui să lipsească dintr-un stil de viață sănătos. Se umflă rapid, dau senzația de sațietate, țin în frâu glicemia și apetitul exagerat, acționând totodată ca o exfoliere internă pentru grăsimi și toxine.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies