fbpx
Home » Când bem apă: în timpul mesei sau după masă?

Când bem apă: în timpul mesei sau după masă?

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 260 vizualizari 4 minute timp estimat

Toată lumea ar trebui să știe că e important să ne hidratăm corect în fiecare zi, bând aproximativ doi litri de lichide. Și, când spunem lichide, ne referim îndeosebi la apă, pentru că sucurile din comerț, carbogazoase sau nu, cu zahăr sau cu înlocuitori de zahăr, ar fi bine să nu fie consumate de cei care își doresc cu adevărat sănătatea!

Când e bine să bem apă?

Putem bea, de exemplu, un pahar după ce ne trezim, pentru că organismul a stat timp de opt ore fără aport de apă. Exista, în trecut, temerea că apa băută dimineața va tulbura digestia alimentelor consumate la micul dejun, dar în realitate nu e deloc așa. Apa nu stă mult timp în stomac, pentru că nu are nevoie de digestie mecanică sau chimică – ea este formată din molecule care pot fi absorbite fără procesare. Absorbția apei se realizează la nivelul mucoasei intestinului subțire, de unde ea ajunge în sânge, iar nivelul volemiei e menținut exact prin ceea ce numim homeostazie. Rinichii au grijă să scoată surplusul de apă, filtrarea sângelui fiind un fenomen continuu.

Putem bea apă atunci când ne este sete, dar trebuie să ținem cont de faptul că centrul setei din creier trimite semnale atunci când există niveluri clare ale deshidratării. Or, e bine să nu ajungem până acolo și să ne hidratăm constant. Prin urmare, am putea ține un pahar cu apă pe birou, o sticlă în rucsac (în mod ideal, vom folosi un recipient metalic, ca să reducem poluarea cu plastic).

 

Efectul apei asupra digestiei

Atunci când mâncăm, un pahar cu apă chiar va îmbunătăți digestia – nu există probleme cu diluarea sucurilor gastrice.

Dacă ne gândim logic, digestia are ca primi pași chiar amestecarea alimentelor cu salivă în gură; saliva este, în mare parte, apă. Stomacul știe ce niveluri acide sunt necesare pentru digestia chimică și va sintetiza acid clorhidric în cantități corespunzătoare. Mediul stomacal este unul foarte acid, cu un pH ce poate ajunge chiar la valori de 1,2 – 1,5. Apa, odată ajunsă în stomac, va fi amestecată cu alimentele, dar va trece și prin pasajul piloric, pentru că, repet, nu are nevoie de digestie – ea va fi absorbită prin mecanisme relativ simple (se absoarbe mai ușor dacă vine împreună cu glucoză sau cu sare, prin gradient de concentrație).

Câte lichide ar trebui să bem pe zi?

Cele opt pahare de apă pe zi reprezintă o indicație aproximativă, convențională. Esența acesti indicații este utilă, pentru că opt pahare înseamnă chiar doi litri, o cantitate optimă. Sigur că această cantitate nu este fixă, pentru că vara sau atunci când facem activitate fizică intensă vom bea mai multă apă, iar iarna, de regulă, simțim nevoia să bem mai puțină.

Să reținem că sucurile cu adaos de zahăr, chiar și cele cu înlocuitori, sunt corelate cu oscilații mari ale glicemiei, cu supraponderalitatea atunci când se consumă mult timp și în cantități mari, cu riscuri de diabet, boli de inimă, boli neurologice. Așa că e indicat să evităm aceste băuturi. În schimb, putem consuma ceai verde sau negru.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies