Scorțișoara este una dintre mirodeniile utilizate și apreciate de mii de ani. Există două tipuri, cu aromă, aspect și compoziție chimică ușor diferite. Scorțișoara „adevărată” (Ceylon) provine din scoarța copacilor Cinnamomum zeylanicum (verum), originari din Sri Lanka, dar cultivați și în India, Madagascar, Indonezia, America de Sud, Insulele Seychelles. Ea este deosebită de scorțișoara Cassia (chinezească), recoltată de la copacii Cinnamomum cassia (aromaticum), originari din China, Indonezia, Vietnam. Cea din urmă conține mai multă cumarină, un compus chimic care în doze mari poate fi toxic pentru ficat și sistemul nervos. De aceea, este indicată citirea etichetei, pentru a ști precis tipul de scorțișoară consumat.
Uleiul esențial de Cinnamomum zeylanicum (scoarță) este cel mai bogat în substanțe active, care îi conferă proprietăți terapeutice: trans-cinamaldehidă, acid cinamic, acetat de cinamil.
Proprietățile benefice ale Cinnamomum zeylanicum asupra sănătății sunt cunoscute încă din Antichitate, însă în epoca medicinei moderne au fost și sunt efectuate zeci de studii care să le confirme1,2.
O analiză sistematică1 a 70 de articole din cele peste 600, din principalele baze de date (PubMed, Web of Science, SciVerse Scopus), a concluzionat că scorțișoara are o multitudine de proprietăți, acțiuni și efecte:
- activitate antimicrobiană și antiparazitară;
- scăderea glicemiei, a tensiunii arteriale și a colesterolului seric;
- proprietăți antioxidante și de captare a radicalilor liberi;
- inhibarea agregării proteinelor tau și a formării filamentelor în neuroni (semne distinctive ale bolii Alzheimer);
- efecte inhibitoare asupra procesului de osteoclastogeneză (producerea de osteoclaste, celule cu rol în resorbţia osoasă);
- efecte antisecretagoge (anti-substanțe care stimulează secreția gastrică) și anti-ulcer gastric;
- activitate antinociceptivă (antialgică) și antiinflamatoare;
- proprietăți de vindecare a rănilor;
- efecte hepatoprotectoare.
Așadar, scorțișoara nu este numai o mirodenie care dă savoare prăjiturilor, ci și un remediu care, sub formă de pulbere, ceai, extract, ulei esențial, administrat în dozele corecte, recomandate de medic sau de specialistul aromaterapeut, poate avea efecte benefice în numeroase afecțiuni.
Dr. Maria Dragotă
Bibliografie
- Priyanga Ranasinghe, Shehani Pigera, G A Sirimal Premakumara, Priyadarshani Galappaththy, Godwin R Constantine, Prasad Katulanda. Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2013 Oct 22:13:275. doi: 10.1186/1472-6882-13-275.
- Sanjay Kumar, Reshma Kumari, Shailja Mishra. Pharmacological properties and their medicinal uses of Cinnamomum: a review. J Pharm Pharmacol. 2019 Dec;71(12):1735-1761. doi: 10.1111/jphp.13173. Epub 2019 Oct 23.
- N G Vasconcelos, J Croda, S Simionatto. .Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: A review. Microb Pathog. 2018 Jul:120:198203.doi:10.1016/j.micpath.2018.04.036. Epub 2018 Apr 24.