fbpx
Home » Ajutor, am arsuri gastrice! Află câteva soluții salvatoare

Ajutor, am arsuri gastrice! Află câteva soluții salvatoare

Autor: ArtPrint
0 comentariu 13 vizualizari 9 minute timp estimat

Nu-ți pun în pericol viața, dar nici nu te lasă să trăiești liniștit. Cei mai mulți dintre noi am avut măcar o dată în viață simptomele clasice ale arsurilor la stomac, mai ales după o masă copioasă, însă nu toți știm cum ne putem ameliora, simplu și rapid, starea.

Nu de puține ori ni se întâmplă să simțim că ne vine mâncarea înapoi atunci când consumăm prea multe alimente sau ne întindem pe pat pat la scurt timp după masă. Nu suntem singurii care avem această problemă cauzată, cel mai adesea, de un stil de viață sedentar și deficitar din punct de vedere al alimentelor consumate. Însă nu suferința celorlalți ne face să ne simțim mai bine, ci descoperirea soluțiilor existente în ceea ce privește diminuarea durerii și a senzației neplăcute pe care o simțim. Pentru că există soluții la îndemâna oricui! Înainte de-a afla ce avem de făcut, e de preferat să știm ce sunt mai exact arsurile gastrice, cum și de ce apar.

Ce sunt arsurile gastrice?

Arsurile de stomac reprezintă o problemă des întâlnită, cauzată de acidul din stomac care intră în esofag și dă naștere unui disconfort mărit, mai ales atunci când durerile se intensifică și când frecvența apariției simptomelor crește.

Arsurile pot fi însoțite de flatulență sau greață, iar disconfortul pricinuit (adică senzația de cald, chiar arsură la mijlocul pieptului, durere la ingerare, care poate urca până la maxilar, și gust metalic în gură) durează între una și două ore. Dacă întâmpinați asemenea probleme mai des de două ori pe săptămână, e cazul să consultați cât mai repede un medic gastroenterolog. Doar specialistul poate face diferența dintre simple arsuri gastrice și instalarea bolii de reflux gastroesofagian, a gastritei, ulcerului sau chiar a cancerului de stomac.

În cazul unui reflux gastroesofagian, avem de-a face cu arsuri dureroase la stomac, dar și cu salivare excesivă și răgușeală cronică. Dacă aveți arsuri numai după mese copioase și nu mai des de două ori pe săptămână, cel mai probabil simptomele pot dispărea numai prin schimbarea obiceiurilor alimentare.

Cauzele obișnuite

În afara dietei nesănătoase, pline de grăsimi și alimente iritante pentru stomac, o vină mare, în cazul celor efectați de arsuri gastrice, o poartă obezitatea sau grăsimea abdominală. Mai mult, stresul este un factor declanșator care trebuie luat în seamă la apariția primelor simptome și, pe cât posibil, îndepărtat.

Pe lângă aceste cauze care țin, într-o măsură mai mare sau mai mică, de noi, există și un motiv pe cât de înduioșător, pe atât de real al apariției acestei tulburări – sarcina. Ei bine, sarcina creează o presiune mărită în cavitatea abdominală, ceea ce nu poate decât facilita apariția refluxului gastric. Vestea bună e că, după cele nouă luni, ar trebui să dispară și simptomele arsurilor din stomac. 

Ce-i de făcut?

Scopul oricărui doctor care are de-a face cu un pacient cu arsuri gastrice e să reducă producția de acid din stomac. Modul cel mai indicat de a preveni și a ameliora asemenea simptome este adoptarea unui stil de viață sănătos. Iar acest lucru se poate realiza numai cu o dietă echilibrată, care conține o cantitate limitată de grăsimi. În plus, trebuie eliminați declanșatorii arsurilor, precum alcoolul, cofeina, preparatele condimentate, laptele nedegresat și alimentele care ne balonează (ca sucurile acidulate) sau ne cresc aciditatea (ca roșiile, lămâia și sucul de portocale). De asemenea, e de preferat să nu mergem la culcare imediat după ce am terminat de mâncat și nici să stăm cocoșați sau întinși la orizontală la masă.

Dacă tot vorbeam de un stil de viață sănătos, da, e de dorit să facem mai multă mișcare, însă nici nu trebuie exagerat cu sportul, având în vedere că ridicarea unor greutăți mari la sală nu e recomandată celor care suferă de arsuri gastrice din simplul motiv că stomacul se poate goli involuntar. Alte măsuri absolut necesare sunt reducerea greutății corporale, în cazul celor care au luat câteva kilograme în plus sau sunt obezi de-a dreptul, renunțarea la fumat și mâncatul unor porții mici de mâncare de mai multe ori pe zi. În plus, nu e indicat să luați medicamente precum banala aspirină și ibuprofen, deoarece unul dintre efectele lor secundare este acela de a crea un exces de aciditate în stomac.

Dacă, după toate aceste schimbări din viața ta, simptomele persistă, nu-ți mai rămâne decât un singur lucru de făcut – să te programezi la specialistul gastroenterolog, care cel mai probabil îți va prescrie niște pilule antiacid.     

Sfaturi practice

Mestecă gumă!

Nu e nicio glumă, acest obicei nu produce mai mult acid și nici nu vom simți prea curând că ne “roade” stomacul, cum ni se spunea în copilărie, ci, dimpotrivă, favorizează formarea salivei, iar aceasta neutralizează acidul din stomac.

Fă mișcare!

Plimbările lungi și dese sunt cele mai indicate pentru cei care suferă de arsuri gastrice. Relaxează psihicul și mențin corpul într-o formă fizică mai bună.

Atenție la alimentație!

Cele mai multe cazuri de arsuri gastrice au fost soluționate prin adoptarea unei diete care să nu abunde în grăsimi, cafeină, alcool, alimente procesate, carne tocată, cartofi prăjiți, chipsuri, ciocolată, citrice, ceapă, usturoi, lactate nedegresate, paste cu brânză sau sos de roșii.    

Tratamente alternative

Pe lângă schimbarea alimentației și în loc de administrarea antiacidelor de pe piață, se pot folosi câteva remedii naturale, care au menirea de-a scădea aciditatea din stomac.

Se pare că ceaiul de mușețel, băut de trei ori pe zi, are un efect binevenit în cazul pacienților cu arsuri gastrice. De asemenea, același rezultat benefic îl putem avea și dacă facem o infuzie de busuioc (realizată din 5 g de frunze uscate în 250 ml de apă clocotită), de măghiran (o linguriță de plantă uscată într-o cană de apă clocotită, de trei ori pe zi) sau de roiniță (2-3 g de frunze uscate într-o cană cu apă clocotită, consumată la prânz și seara, după masă).

Tinctura de hamei este și ea recomandată în aceste cazuri (20 de picături cu apă, de trei ori pe zi) sau papaya, sub formă de tablete, consumate conform prospectului.

👉 Citește și 8 Remedii pentru arsurile la stomac

 

Găsești mai multe sfaturi pentru sănătate în revista #Sănătatea de Azi!
Ediția Aprilie 2025 este acum în toate magazinele de presă din țară!
Poți procura revista noastră și online, de pe site-ul publisol.ro, în ediție digitală sau ediție tipărită.

 

 

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies