Pielea îndeplinește numeroase funcții: ne protejează de microorganismele din exterior, reglează temperatura, filtrează și elimină toxinele etc. Cu timpul, însă, inevitabilul se produce. Sub influența poluării, stresului, razelor ultraviolete, vârstei, pielea își pierde suplețea, catifelarea și prospețimea. Sigur că alimentele care ne ajută organele să funcționeze bine sunt benefice și celui mai mare organ al nostru, pielea. Există însă anumite vitamine, minerale și antioxidanți care contribuie în mod special la frumusețea și sănătatea pielii. Iată lista cu alimente care îți mențin pielea fină și sănătoasă
Afine
Ticsite de antioxidanți și având un conținut scăzut de zaharuri, afinele mențin pielea fermă și o protejează de radicalii liberi, cei care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și favorizează apariția ridurilor.
Afinele sunt scumpe în general, mai ales în extra sezon. Dar poți cumpăra o cantitate mai mare vara, când e sezonul lor și să le păstrezi la congelator.
Broccoli
Este o sursă generoasă de nutrienți esențiali pentru sănătatea pielii, precum vitaminele A și C, zinc și luteină, un antioxidant puternic. Toate aceste substanțe ajută pielea să rămână hidratată și întârzie apariția ridurilor. De asemenea, broccoliul conține sulforafan, care protejează pielea de arsurile solare și permite menținerea unui nivel ridicat de colagen în piele.
Roșii
Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C și conține toate carotenoidele principale, inclusiv licopen, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Betacarotenul, luteina și licopenul protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui, previn ridurile și ajută la menținerea fermității pielii. În plus, roșiile pot reduce petele de pe piele și roșeața. Consumă roșiile cu puțin ulei de măsline. Grăsimea favorizează absorbția carotenoidelor.
Varză roșie
Un alt aliment care nu trebuie să lipsească din meniul nostru antiaging este varza roșie. Adaugă instant culoare și textură crocantă salatelor, dar avem și alte motive să o consumăm. Unul ar fi acela că ne protejează pielea de agresiunile din exterior și interior. Apoi, fiind o sursă prețioasă de antocianine, are un puternic efect detoxifiant la nivelul ficatului, lucru care se răsfrânge pozitiv asupra întregului organism, inclusiv asupra sănătății și aspectului pielii.
Ciocolată neagră
Dacă mai ai nevoie de încă un motiv ca să savurezi ciocolata, iată-l: pudra de cacao are un efect minunat asupra pielii. Dacă o consumi zilnic timp de 6-12 săptămâni, vei avea pielea mult mai bine hidratată, mai catifelată și mai puțin sensibilă la razele soarelui. Studiile au arătat că 20 g de ciocolată neagră consumată zilnic reduce ridurile fine și îi permit pielii să reziste de două ori mai mult timp la razele ultraviolete până să sufere o arsură solară. Uimitor, nu-i așa? Ca să obții maximum de beneficii, ai grijă să alegi o ciocolată cu un conținut de cacao de minimum 70%.
Ceai verde
Compușii antioxidanți puternici din ceaiul verde, numiți catechine, ajută pielea în mai multe moduri. De exemplu, o protejează de arsurile solare, îi îmbunătățesc hidratarea și elasticitatea, îi redau aspectul catifelat, reduc petele și încetinesc îmbătrânirea pielii.
Un mic sfat: nu bea ceaiul cu lapte, căci s-a dovedit că acesta din urmă reduce efectul antioxidanților din ceai.
Migdale
Sunt printre fructele oleaginoase cu cel mai mare conținut de vitamina E. Această vitamină are capacitatea de a reduce procesele inflamatorii care favorizează apariția ridurilor și duc la lezarea pielii.
Dacă ții la siluetă, limitează porția zilnică de migdale la 20-30 g, căci sunt bogate în grăsimi, deci și în calorii.
Iaurt grecesc
O floră intestinală sănătoasă te protejează din interior spre exterior. Iaurtul este unul dintre acele alimente care sprijină sănătatea microbiomului intestinal. În plus, este o sursă de proteine de calitate, necesare la formarea colagenului. Dacă preferi, poți alege un iaurt grecesc cu conținut redus de grăsimi.
Apa: hidratare perfectă
Dacă nu este hidratată corespunzător, pielea își pierde elasticitatea, tonusul și prospețimea. Pentru o hidratare eficientă este bine să folosești regulat creme și loțiuni de îngrijire, dar în același timp nu uita să-i asiguri organismului o cantitate suficientă de lichide.
Apa are nu doar rolul de a hidrata – ea combate celulita, ajută la eliminarea toxinelor și transportă substanțele nutritive către toate celulele organismului. Așadar, bea în fiecare zi cel puțin 1,5-2 litri de lichide (apă, ceaiuri de plante).
👉 Apa de orez, minunată pentru sănătate și frumusețe
👉 8 obiceiuri care îți afectează frumusețea
👉 Trucuri simple ca să alungi oboseala de pe chip
Sursa foto: www.123rf.com