Știm cu toții că trebuie să mâncăm mai multe fibre, mai puțin zahăr și mai puține grăsimi saturate. Uităm însă că hrana nu trebuie să fie îndelung sau complicat preparată pentru a ne acoperi necesarul nutritiv. Ea trebuie să fie diversificată, dar simplă. Broccoliul, oul, migdalele și ananasul sunt patru alimente vedetă ce nu ar trebui să lipsească din meniul nostru.
Oul – aliatul imunității
Are reputația proastă de a crește nivelul colesterolului. Ei bine, nutriționiștii sunt de altă părere: oul conține colesterol „bun”, necesar fabricării hormonilor, celulelor și a bilei. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine. Gălbenușul de ou conține biotină (denumită și vitamina H), crom, vitamina D, vitaminele B6 și B12, zinc, seleniu, elemente nutritive care, printe altele, joacă un rol important în activitatea sistemului imunitar. Nutriționiștii ne asigură că putem consuma fără grijă patru ouă pe săptămână, dar nu prăjite.
Broccoli – ține cancerul la distanță
Este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind recomandabil să îl consumăm regulat, atât pentru calitățile sale nutritive, cât și pentru că ne poate feri de unele maladii grave (cancer, boli cardiovasculare etc.).
Broccoliul este una dintre legumele cele mai bogate în vitamina C: 100 g broccoli crud conține 115 mg vitamina C, iar fiert între 40-90 mg de vitamina C. De asemenea, conține provitamina A, care, asemeni vitaminei C, este un puternic antioxidant. Și nu în ultimul rând, broccoliul este aliatul siluetei, căci are doar 35 de calorii la 100 g.
Migdalele – reduc colesterolul „rău”
Sunt o sursă interesantă de proteine, fibre și acizi grași mononesaturați (grăsimi „bune”), ajutând la reducerea nivelului colesterolului rău. În plus, migdalele ne furnizează numeroase minerale, printre care magneziu, cupru (necesar formării hemoglobinei și colagenului), fosfor (participă la menținerea sănătății oaselor și dinților), calciu și potasiu. Nu trebuie să uităm că aceste fructe uscate sunt o sursă excelentă și de vitamine, în special din complexul B-urilor, dar și de vitamina E, un important antioxidant.
Ananasul – digestiv prin excelență
Disponibil tot anul, savuros și răcoritor, ananasul ne furnizează o cantitate deloc de neglijat de minerale, oligoelemente și vitamine (în special vitamina C și B-uri). Acest fruct conține o substanță numită bromelină, o enzimă ce are proprietăți antiinflamatoare și care facilitează digestia. Delectează-te cu acest fruct fără să-ți faci griji pentru siluetă: 100 g ananas îți furnizează doar 50 de calorii.
Citește și:
Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare!
Fulgii de ovăz – porția zilnică de sănătate
Leguminoasele: de ce să nu-ți lipsească din farfurie
Sursa foto: www.123rf.com