fbpx
Home » Apa de orz, o băutură excelentă!

Apa de orz, o băutură excelentă!

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 351 vizualizari 7 minute timp estimat

Alături de grâu, porumb și orez, orzul face parte din grupul select al cerealelor excepționale! E cunoscut mai ales ca element de bază în prepararea berii și a whisky-ului, dar îl întâlnim și în bucătărie, ca ingredient pentru mâncăruri și mai ales pentru tot felul de sucuri foarte sănătoase!

Două vorbe despre orz

Este o cereală cu spice lungi și flexibile, cu un gust dulce, plăcut. Originar din Africa de Nord-Est și din Orientul Apropiat, orzul poate fi cultivat în soluri puțin fertile și la altitudini diferite, nefiind pretențios. Astăzi, cei mai mari producători din lume sunt Canada și Rusia.

Timp de milenii, din orz oamenii au făcut pâine, înainte să treacă la grâu. Se spune chiar că orzul ar fi cea mai veche cereală cultivată și recoltată de către om.

În orice caz, această plantă are multe beneficii pentru sănătate. Se spune că Pitagora și Platon susțineau că orzul ne ajută să gândim și să ne concentrăm și că Hipocrate și Galien erau convinși că dacă bem apă de orz scăpăm de orice boală. Iar medicina tradițională chineză utilizează orzul în cure pentru tratarea alergiilor și pentru detoxifierea ficatului. În unele țări este recomandat și astăzi femeilor însărcinate.

Orzul, aliment cu multiple utilizări

Regăsim orzul în multe rețete sănătoase, de la supe, sote-uri de legume până la tocănițe și paste. Evident, la fel ca alte cereale, orzul reprezintă o bună alegere pentru micul dejun, alături de lapte.

De asemenea, orzul este un excelent înlocuitor al cafelei. Îl găsim în supermaketuri, sub formă de pulbere solubilă, obținută fie din orz prăjit, fie neprăjit.

În Finlanda și în Lituania, băutura rusească kvas, o băutură slab alcoolizată care tradițional se face din secară, se prepară și din orz.

Industrial, este folosit mai ales în milkshake-uri și în fabricarea laptelui de malț, fiind ingredientul principal în prepararea berii, a siropurilor, a oțetului, a ginului și a whisky-ului.

Beneficiile orzului

Această cereală e o sursă importantă de vitamine din complexul B, de vitamina K și de acid folic. Conține și minerale importante – potasiu, fosfor, magneziu și oligoelemente precum cupru, zinc, sulf, fier și iod. Proprietățile deosebite ale orzului fac ca el să fie un aliment indispensabil din alimentația noastră:

Ajută digestia și detoxifică.

E antiinflamator, diuretic, laxativ și vasoconstrictor.

Este antiseptic și emolient.

Stimulează secreția laptelui (galactalog).

Are efect antioxidant, distrugând radicalii liberi.

Redă flexibilitatea capilarelor.

Reglează nivelurile de colesterol, diminuând LDL și HDL cu aproximativ 7%.

Oprește acumularea de grăsimi în ficat.

Protejează sistemul nervos, ajutând la combaterea anxietății și a depresiei.

Este recomandat și copiilor care au o probleme de creștere și de dezvoltare.

10 beneficii pentru sănătate ale apei de orz

Dacă bei regulat apă de orz vei avea parte de numeroase beneficii!

  1. Această băutură ajută sistemul cardiovascular, căci reduce colesterolul din sânge datorită conținutului în acid uric.
  2. Zincul ajută la întărirea sistemului imunitar, deci vei rezista mai bine la boli.
  3. Apa de orz e antibacteriană și conține vitamina C, care ajută în caz de răceli și gripe, ba chiar previne cancerul.
  4. De asemenea, are foarte multe fibre, care ajută digestia prin stimularea producției de sucuri digestive, deci nu vei mai avea indigestii, constipație, iar grăsimile vor fi digerate complet.
  5. Băutura din orz susține funcționarea căilor urinare și le apără de inflamații, fiind totodată un diuretic și acționând în direcția curățirii rinichilor de săruri, ajutând organismul să scape de toxine și prevenind, astfel, calculii renali.
  6. Deoarece conține mai mult calciu decât laptele, precum și mangan, fosfor și cupru, apa de orz ajută la întărirea oaselor, prin urmare, la prevenirea osteoporozei.
  7. Această apă este bună și pentru diabetici, care au nevoie de vitaminele și de mineralele pe care le conține. În plus, ea ajută la diminuarea cantităților de zahăr din sânge și la reglarea insulinei.
  8. E utilă și pentru cei sau cele care vor să-I mențină silueta sau să scape de kilogramele în plus, deoarece conține multe fibre și foarte puține calorii. Astfel, apa de orz ajută procesele metabolice, accentuează arderea caloriilor, elimină grăsimile și previne acumularea lor și, pentru că dă senzația de sațietate, ajută la scăderea în greutate.
  9. Fierul și cuprul ajută la formarea hemoglobinei, astfel că apa de orz e foarte importantă pentru tratarea anemiei.
  10. Seleniul hrănește pielea, întârzie apariția ridurilor, menține sănătatea generală a pielii și îi redă prospețimea, eliminând chiar și petele întunecate.

Cum prepari apa de orz

Apa de orz poate fi preparată în mai multe feluri. Iată o variantă!

Ingrediente: 100 grame de orz, 2 litri de apa, Stevia (indulcitor natural) și miere bio sau sirop de arțar, după gust.

Preparare: Speli bine și usuci orzul, apoi pui o cratiță cu apă pe foc și o lași să clocotească. Iei apa de pe foc, adaugi orzul în apă și lași să stea timp de 5 minute. Apoi strecori și lași să se răcească. Ții apoi băutura în frigider timp de o oră, apoi o poți consuma.

Băutură cu orz și lămâie

Ingrediente: 1 cană cu orz, 7 căni cu apă, sucul a 3 lămâi, un sfert de cană de zahăr brun (nerafinat).

Preparare: Speli bine orzul, apoi îl pui la fiert în apă, la foc mic, până dă în clocot, având grijă să îndepărtezi mereu spuma care se formează la suprafață. Iei oala de pe foc, adaugi în apa cu orz zahărul și sucul de lămâie, amesteci bine, strecori și… gata, te poți delecta cu băutura ta sănătoasă! Ar fi de preferat să o bei rece.

Surse foto: 123rf.com, pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies