fbpx
Home » Ardeiul iute: Bun și în bucate, și pentru sănătate!

Ardeiul iute: Bun și în bucate, și pentru sănătate!

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 249 vizualizari 6 minute timp estimat

Vă place gustul picant? Atunci, probabil consumați cu plăcere ardei iute (Capsicum annuum), adăugat ca atare sau sub formă de pulbere (paprika) în diverse feluri de mâncare. Rude cu tomatele și cartofii, ardeii iuți se găsesc și se consumă pe toate continentele, sub o varietate de specii (aproximativ 35) și de culori (roșu, verde, galben).

Substanța activă răspunzătoare de iuțimea ardeilor este alcaloidul numit capsaicină. Dar s-a dovedit că are și multe efecte biologice benefice pentru sănătate. Diverse studii științifice au confirmat proprietățile acesteia, care determină utilizările terapeutice ale ardeiului iute roșu, sub formă de pulbere, tinctură, ceai (pentru uz intern) sau creme ori plasturi cu capsaicină (pentru uz extern). Iată-le, pe scurt, pe cele mai cunoscute:

  • influență cardioprotectoare prin proprietățile hipocolesterolemiante și antihipertensive;
  • efecte benefice asupra sistemului gastrointestinal: inhibă secreția acidă, stimulează secreția de mucus și fluxul sanguin din mucoasa gastrică, ajutând la prevenirea și tratarea ulcerului gastric;
  • efect antilitogen (previne formarea calculilor biliari de colesterol);
  • efect antiinflamator și analgezic; s-a dovedit că aplicarea topică a capsaicinei ameliorează durerea din nevralgia postoperatorie, artrită, neuropatia diabetică, psoriazis etc.
  • proprietăți antioxidante;
  • influență termogenă (stimulează producerea de căldură).

Conform unor studii recente, capsaicina are efecte antitumorale în diferite tipuri de cancer. Combinația de capsaicină cu chimioterapia sau cu radioterapia convențională poate să îmbunătățească sensibilitatea tumorii la terapie, să reducă efectele secundare ale tratamentului oncologic și să crească toleranța pacienților la acesta. Dezvoltarea nanoparticulelor încărcate cu capsaicină poate oferi o abordare promițătoare a chimioterapiei pentru tumorile maligne. Aceste nanoparticule pot să prelungească retenția medicamentelor în circulația sanguină și să permită țintirea activă a celulelor neoplazice. Datele studiilor sugerează utilizarea capsaicinei ca un posibil agent de chimioprevenție sau ca un nou medicament auxiliar antitumoral.

Este necesar să fim atenți și la efectele adverse ale ardeiului iute: la unele persoane sensibile poate produce diaree, crampe abdominale, senzația de arsură gastrică în consumul intern, sau înroșirea și iritarea pielii, în cazul aplicărilor externe. Se recomandă ca mamele care alăptează să nu consume ardei iute, pentru a evita eventuala dermatită la sugar.

Așadar, ardeiul iute ne condimentează mâncărurile, făcându-le mai savuroase, însă ne și ajută la prevenirea sau vindecarea diverselor afecțiuni.

Dr. Maria Dragotă

 

Bibliografie

Krishnapura Srinivasan. Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jul 3;56(9):1488-500. doi: 10.1080/10408398.2013.772090.

Luciano Maria CatalfamoGiulia MarroneMichele BasilicataIlaria VivariniVincenza PaolinoDavid Della-MorteFrancesco Saverio De PonteFrancesca Di DanieleDomenico QuattroneDanilo De RinaldisPatrizio BolleroNicola Di DanieleAnnalisa Noce. The Utility of Capsicum annuum L. in Internal Medicine and In Dentistry: A Comprehensive Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 6;19(18):11187. doi: 10.3390/ijerph191811187.

Soo-Yeon ChoHeon-Woong KimMin-Ki LeeHyeon-Jung KimJung-Bong KimJeong-Sook ChoeYoung-Min LeeHwan-Hee Jang. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities in Relation to the Flavonoids Composition of  Pepper ( Capsicum annuum L.) Antioxidants (Basel). 2020 Oct 13;9(10):986. doi: 10.3390/antiox9100986.

Shengping ZhangDian WangJingying HuangYueming HuYafei Xu. Application of capsaicin as a potential new therapeutic drug in human cancers. J Clin Pharm Ther. 2020 Feb;45(1):16-28. doi: 10.1111/jcpt.13039. Epub 2019 Sep 23.

sursă foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro