fbpx
Home » Cafeaua – bună, dar cu măsură!

Cafeaua – bună, dar cu măsură!

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 468 vizualizari 6 minute timp estimat

Cu o aromă inconfundabilă și cu un gust plăcut, cafeaua este una dintre cele mai populare și mai consumate băuturi pe tot mapamondul!

Boabele de cafea sunt conținute în fructele arborelui de cafea; există aproximativ 60 de specii, însă genurile Coffea arabica și Coffea canephora (robusta) sunt cele mai importante din punct de vedere economic și cele mai intens cultivate.

Principala substanță activă din cafea este cafeina (cofeina), un alcaloid, din punct de vedere chimic, o trimetilxantină. Cafeina se mai găsește în mod natural și în frunzele plantei de ceai (Camelia sinensis), în boabele de cacao (Teobroma cacao), în semințele de guarana (Paullinia cupana) în nucile cola (Cola acuminata) sau în yerba mate (Ilex paraguariensis).

Cafeina are o multitudine de efecte asupra organismului. În primul rând, stimulează sistemul nervos central, deoarece străbate bariera hemato-encefalică și influențează funcțiile cerebrale; așadar putem spune că este un drog psihoactiv, însă unul legal. Determină creșterea capacității de concentrare, intensificarea activității psihice (gândire mai clară și mai alertă), creșterea capacității de reacție la stimuli, stimularea activității motorii, coordonarea mai bună. Stimulează centrul repirator din bulbul rahidian, crescând amplitudinea și frecvența repirațiilor. De asemenea, stimulează secreția gastrică, accelerează metabolismul, crescând ritmul de ardere a caloriilor.

Diverse studii științifice despre cafea au remarcat și o acțiune antioxidantă, proprietăți aniinflamatoare, efecte protectoare împotriva bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului zaharat, a unor bolilor neurodegenerative și hepatice.

Cafeina este utilizată în diverse produse dermatocosmetice, având drept scop ameliorarea aspectului pielii. Preparatele cu aplicare cutanată au următoarele utilizări, bazate pe proprietățile cafeinei: creme anticelulitice (prevenirea dezvoltării ţesutului adipos, stimularea drenajului limfatic), protecţia faţă de leziunile induse de radiațiile solare (acțiunea antioxidantă), regenerarea părului și stoparea căderii acestuia (stimularea proliferării foliculilor piloși).

Cafeina se găsește în compoziția unor medicamente de uz intern deoarece, asociată cu substanțele analgezice (care elimină durerea) și antipiretice (care înlătură febra), le intensifică efectele. Citratul de cafeină este un medicament utilizat pentru tratamentul apneei primare la nou-născuții prematuri.

Intrată în ritualurile zilnice și strâns legată de comportamentele sociale, cafeaua este de multe ori consumată în mod excesiv. Cafeina în cantități mari (peste 400 mg pe zi, ceea ce înseamnă mai mult de patru căni de cafea fiartă la ibric) are diverse efecte secundare, putând da dependență (ca orice drog, la consumul îndelungat), insomnie, migrenă, agitaţie, tremurături ale membrelor, anxietate, tahicardie (ritm cardiac accelerat), palpitaţii, dureri de tip angină pectorală, hiperaciditate gastrică (mai ales dacă e consumată pe stomacul gol) şi diureză (urinare) excesivă.

Cafeina traversează bariera feto-placentară și poate crește riscul de avort sau de naștere prematură; de aceea, în timpul sarcinii, este necesară prudența în ceea ce privește consumul de cafea și de alte băuturi care conțin cafeină.

Iată cum cafeaua, pentru unii dintre noi băutura de fiecare zi, consumată cu măsură, ne oferă nu doar plăcere, ci și efecte benefice pentru sănătate!

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

Adila SaimaitiDan-Dan ZhouJiahui LiRuo-Gu XiongRen-You GanSi-Yu HuangAo ShangCai-Ning ZhaoHang-Yu LiHua-Bin Li, Dietary sources, health benefits, and risks of caffeine. Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(29):9648-9666. doi: 10.1080/10408398.2022.2074362. Epub 2022 May 16.

Jennifer L TempleChristophe BernardSteven E LipshultzJason D CzachorJoslyn A WestphalMiriam A Mestre. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Front Psychiatry. 2017 May 26:8:80. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00080. eCollection 2017.

Karen Nieber. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263. doi: 10.1055/s-0043-115007. Epub 2017 Jul 4.

sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies