fbpx
Home » Banana: rețete pentru frumusețe

Banana: rețete pentru frumusețe

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 300 vizualizari 7 minute timp estimat

Delicioasă, sănătoasă, hrănitoare, bogată în vitaminele B6 și C, biotină, mangan, cupru, potasiu, magneziu, fibre, banana este alimentul favorit al multora, de la bebeluși până la seniori. Și chiar dacă nu o agreezi ca aliment, iată un alt motiv pentru care n-ar trebui să-ți lipsească din cămară: este un minunat ingredient de îngrijire. Păr fragil, piele uscată, acnee… Miezul cremos al bananei, dar și coaja ei, te ajută să scapi de probleme.

Piele catifelată

Fiind bogată în vitamine, banana acționează ca o mască hidratantă, făcându-ți pielea mai fermă și catifelată. Aplică bucățele de coajă direct pe față și lasă-le să acționeze cât de mult poți. Dacă îți freci fața cu coajă de banană obții un efect exfoliant și reparator grație acizilor și nutrienților din compoziția acesteia.

Mască antirid

Ai pielea foarte uscată, care eventual se și descuamează? Banana este remediul ideal, fiind un excelent hidratant. În plus, având în compoziție o mulțime de enzime și antioxidanți binefăcători, previne ridurile și catifelează pielea.

Masca e simplă: întinde pe față piureul obținut dintr-o banană bine coaptă, zdrobită cu furculița, evitând zona ochilor. Lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi clătește cu apă călduță. Repetă tratamentul de 2-3 ori pe săptămână.

Citește și: 8 obiceiuri care îți afectează frumusețea

Hidratare pentru părul uscat

Ai părul uscat și lipsit de strălucire? Zdrobește bine o banană, adaugă trei lingurițe de miere, un gălbenuș de ou, eventual și o linguriță de ulei de măsline sau de nucă de cocos. Cu pasta obținută masează-ți părul umezit în prealabil. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi spală-te pe cap. Repetă de două ori pe săptămână.

Adio, acnee!

Coaja de banană are capacitatea de a combate acneea datorită compușilor bioactivi pe care îi conține, în special antioxidanți (acid ascorbic, caroten, cianidină), care au proprietăți antiinflamatoare, dar și peptide, cu efecte antimicrobiene.

Tot în coajă găsim și acizi grași esterificați, prezenți în multe loțiuni destinate îngrijirii pielii, dar și acid malic, care stimulează reînnoirea celulelor.

Dacă îți tot apar coșuri sau ai pe față cicatrici lăsate de acnee, freacă de 2-3 ori pe zi zonele afectate cu interiorul unei coji de banană, până când acesta devine brun. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță. La ultima aplicare de seară nu te mai clăti, lasă pulpa să acționeze până dimineața. Repetă procedura până ce acneea dispare.

Tratamentul cu coajă de banană este eficient și în caz de psoriazis, negi, mâncărimi cauzate de înțepături de insecte.

Revitalizează părul fragil

Nu toți avem norocul să fim înzestrați de la natură cu o podoabă capilară bogată și rezistentă. Dacă firele tale de păr sunt subțiri, se rup sau se despică ușor ori dacă vrei să-ți lași părul lung, dar nu reușești pentru că imediat ce atinge o anumită lungime începe să cadă, uite o rețetă de fortificare: o banană bine coaptă zdrobită, amestecată cu sucul unei lămâi sau a unei portocale și o cană de lapte. Aplică amestecul pe păr: desfă părul în șuvițe, ca să nu ratezi nicio porțiune. Acoperă-ți apoi părul cu o folie de aluminiu și lasă să acționeze 20 de minute. După aceea spală-te pe cap ca de obicei. Repetă de două ori pe săptămână.

Tratament pentru tenul gras

Cu problema tenului gras se confruntă multe femei. Excesul de sebum de la suprafața pielii îi conferă acesteia un luciu inestetic și, în plus, predispune la puncte negre și coșuri. Ca să rezolvi problema încearcă masca cu banană și ovăz. Zdrobește cu furculița o jumătate de banană și adaugă două linguri de fulgi de ovăz măcinați cu râșnița. Aplică mixtura pe față și lasă să acționeze 20 de minute, apoi clătește cu apă rece.

Leac împotriva hemoroizilor

Deși poate părea ridicol să aplici o coajă de banană pe acea zonă posterioară dureroasă, medicii pasionați de medicina tradițională sunt de părere că acest remediu nu este unul de ignorat. Datorită efectelor antiinflamatoare și antimicrobiene, banana poate reduce considerabil hemoroizii inflamați, alină durerea și mâncărimile asociate. Coaja se aplică direct pe zona afectată și se lasă să acționeze 5-10 minute. Repetă de cel puțin cinci ori pe zi.

Pungi sub ochi

Potasiul, prezent în cantități mari în banană, are proprietăți decongestionante. Este suficient să aplici una-două rondele de banană pe zona de sub ochi, pentru ca în câteva minute acestea să se reducă.

Citește și: Rețete cu zaț de cafea pentru o piele fină

Exfoliant natural

Prin gomaj îndepărtăm celulele moarte și impuritățile de pe piele, care după aceea poate respira și absorbi mai bine substanțele active din măștile și cremele hidratante folosite. Pentru pielea uscată și sensibilă, un gomaj la 15 zile este mai mult decât suficient, iar pentru pielea normală și grasă o dată la 7-10 zile.

Pentru corp, amestecă o banană bine coaptă cu o lingură de zahăr și o linguriță de miere. Aplică amestecul pe corp în timp ce ești la duș, masând blând.

Ca să obții o mască exfoliantă pentru față, zdrobește o jumătate de banană bine coaptă, adaugă 2-3 lingurițe de iaurt și o linguriță zahăr pudră. Aplică pasta pe fața umezită în prealabil și masează delicat, fără a freca.

De ajutor în casă

• În loc să folosești tot felul de chimicale, profită de coaja bananei ca să-ți lustruiești și să reîntinerești aspectul încălțămintei.

• Bijuteriile și alte obiecte de argint își vor recăpăta strălucirea cu un minim de efort: freacă-le cu coajă de banană.

Citește și: Trucuri beauty ca să pari mai tânără

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies