fbpx
Home » Un pic de atenție la paracetamol!

Un pic de atenție la paracetamol!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 305 vizualizari 5 minute timp estimat

Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol! Ești răcit, ai nasul înfundat, o slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol! Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen.

Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate.

Ce este paracetamolul

Este un preparat care încorporează acetaminofen (termenii paracetamol, paraacetilaminofenol sau acetaminofen sunt echivalenți), o substanță activă care acționează pe mai multe căi, niciuna nefiind pe deplin înțeleasă (în vogă este, încă, acțiunea pe substanța P, mediator al durerii).

O să spuneți: „Cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?” Ei bine, da! În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este, la un cu totul alt nivel, anestezia generală, în care nu se cunoaște exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, în soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea.

Citește și 15 lucruri despre febră pe care ar fi bine să le știi

Ce reacții adverse pot apărea?

Prescris de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, și modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.

Posibile reacții adverse ale paracetamolului

  • colorație galbenă a pielii, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter)
  • pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară)
  • afte sau ulcere la nivelul gurii
  • mâncărime (prurit)
  • urină roșie (hematurie)
  • greață, vărsături
  • diaree, balonare
  • spasme musculare
  • insomnie
  • urină în cantitate mică (oligurie)
  • alergii, până la hipersensibilizări de tip anafilaxie

Important!

În cazul în care apar letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezintă-te imediat la medic! Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen.

Citește și Când și cum ne tratăm singuri?

Este cazul să evităm paracetamolul?

Nu, nici vorbă! Trebuie doar să fim atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625 mg sau de 1 gram. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întreabă medicul acolo unde ai dubii. Poți muri continuând să iei anumite preparate care, treptat, însumate, depășesc concentrația de acetaminofen admisă în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată de una dintre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. Însă e cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați!

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies