fbpx
Home » Candidoza la femei. Cum tratezi această supărătoare micoză?

Candidoza la femei. Cum tratezi această supărătoare micoză?

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 228 vizualizari 10 minute timp estimat

Trei din patru femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu candidoza vaginală, o infecție provocată de ciuperca Candida Albicans. Arsuri în zona intimă, mâncărimi, secreții – sunt semne care anunță de obicei această micoză.

Ce este candidoza?

Există peste 150 de specii de candida potențial patogene pentru om, dar Candida albicans stă cel mai des la originea neplăcutelor infecții micotice. Aceste ciuperci sunt prezente în mod firesc pe pielea noastră, în cavitatea bucală, în vagin și intestine, trăind în armonie cu flora bacteriană normală, fără să ne cauzeze probleme. Totuși, fiind microrganisme oportuniste, aceste ciuperci se înmulțesc peste măsură dacă li se oferă condiții favorabile, provocând infecții, precum candidoza. Mucoasa bucală și mucoasa vaginală sunt cele mai des atacate de ciupercile candida. La nivelul gurii, acestea provoacă bine cunoscutele afte. La nivelul vaginului, provoacă nesuferita candidoză vaginală.

De ce apare candidoza?

Dacă ești predispusă la candidoză, nu uita că ciuperca Candida albicans, prezentă în mod normal în vagin, iubește vara. Pentru că vara îi oferă condițiile prielnice să se înmulțească: umiditate și căldură. Ca nu cumva să-ți ruineze vacanța, ia aminte la factorii care favorizează candidoza:

  • Transpirația. Transpirația abundentă, mai ales în zona intimă, favorizează înmulțirea peste măsură a ciupercii Candida.
  • Băile repetate. Zilele lungi de plajă sunt minunate, dar dacă stai multă vreme în costumul de baie umed te poți trezi cu neplăcuta micoză. Același lucru se poate întâmpla dacă te bălăcești prea mult în apa din piscină: clorul poate modifica flora vaginală.
  • Îmbrăcămintea strâmtă. Acei colanți drăguți și lenjeria intimă sintetică pot fi șic, dar rețin căldura și umiditatea.
  • Igiena incorectă. Igiena precară, folosirea de săpunuri iritante, dușurile intravaginale – aceste gesturi creează condiții favorabile pentru înmulțirea exagerată a ciupercilor candida.
  • Menstruația. Candidoza tinde să apară adeseori înainte sau imediat după menstruație, din cauza creșterii pH-ului vaginului (care în mod normal este acid), dar și a tampoanelor și absorbantelor, mai ales dacă le ținem prea mult (mai mult de cinci ore), căci împiedică pielea să respire.

Alți factori care favorizează infecția cu Candida

Diabetul, sarcina, consumul excesiv de zahăr, administrarea unor medicamente (antibiotice, contraceptive orale, cortizon, chimioterapice), iritații ale mucoaselor (raporturi sexuale), sistemul imunitar slăbit, SIDA.

👉 Cistita, o altă infecție care îți poate ruina vacanța, poate fi învinsă dacă iei măsurile potrivite chiar de la primele simptome. Află cum o poți preveni și trata.

Care sunt simptomele?

Candidoza și simptomele ei neplăcute le sunt cunoscute multora dintre reprezentantele sexului frumos:

  • candidoza vaginala are ca simptome mancarimi, secretii, usturimeMâncărimi intense, înțepături, usturimi în zona intimă.
  • Înroșirea și inflamarea vulvei.
  • Senzație de arsură sau disconfort la urinare, dar și timpul raporturilor sexuale.
  • Micțiuni frecvente, dar cu eliminarea unei cantități mici de urină.
  • Secreții vaginale de obicei de culoare albă, care arată ca brânza de vaci, groase, lipicioase, dar fără miros.
  • La bărbați, candida duce la inflamarea penisului, secreții, mâncărimi, senzație de arsură, dureri în timpul urinării.

Candidoza: care e cel mai bun tratament?

În mod ideal, sigur că ar trebui să consulți un medic pentru a te asigura că este vorba de o micoză. Asta deoarece iritația intimă poate avea la origine și alte cauze. Dar cum nu întotdeauna este posibil să consulți rapid un medic (de exemplu ești în vacanță), poți încerca să te tratezi singură. Principalele arme împotriva candidozei sunt preparatele antifungice. Le găsești sub formă de creme, care se aplică local și ovule, care se introduc în vagin. În general, aceste preparate au la bază clotrimazol. Există și pastile antifungice, dar acestea se iau doar la recomandarea medicului. În orice caz, întreabă farmacista, care este în măsură să îți recomande produsele potrivite. Preparatele antifungice cu care poate fi tratată candidoza se eliberează fără rețetă.

Important!

  • Simptomele pot dispărea chiar din primele 1-2 zile. Totuși, respectă durata tratamentului recomandată în prospectul medicamentului, ca să împiedici micoza să revină în forță!
  • Tratamentul nu se aplică pe perioada menstruației.
  • Ambii parteneri trebuie să se trateze, concomitent, indiferent care dintre ei suferă de candidoză.

Candidoza poate fi confundată cu o boală cu transmitere sexuală

Uneori poate fi dificil de determinat dacă simptomele cu care te confrunți sunt cauzate de o micoză cu candida sau de un alt tip de infecție. Sunt situații când în spatele acestor simptome se ascunde vaginita bacteriană sau o boală venerică periculoasă, precum gonoreea sau infecția cu Chlamydia.

Dacă ai mai avut aceste simptome și știi cu certitudine că este vorba de candidoză, înseamnă că poți încerca tratamentul obișnuit cu antifungice. În schimb, dacă e prima oară când te confrunți cu o micoză, ar fi bine să consulți medicul înainte să te tratezi singură. Și nu uita: până la stabilirea diagnosticului, evită contactul sexual sau folosește prezervativul.

Trebuie să mergi la medicul ginecolog?

Există situații când vizita la ginecolog devine o prioritate. Cum ar fi:

  • Nu ai încă 18 ani.
  • Suspectezi că ești însărcinată.
  • E prima oară când ai asemenea simptome.
  • După 3 zile de tratament nu observi nicio ameliorare.
  • Apar și alte simptome: sângerări între menstruații, secreții urât mirositoare sau sangvinolente, leziuni (vezicule, ulcerații) la nivel genital, dureri de burtă, febră, frisoane, diaree, greață, vărsături.
  • Candidoza a apărut a doua oară în mai puțin de o lună sau apare de cel puțin patru ori într-un an.

👉 Alergia la soare: ce trebuie să știi despre mâncărimile de piele de la soare.

Ce măsuri iei ca să te ferești de candidoză

Ca să previi (re)apariția infecției cu candida, ține seama de sfaturile de mai jos.

ca sa previi candidoza nu sta mult timp cu costumul de baie ud

  • Nu sta mult timp cu costumul de baie ud. Ideal ar fi să te schimbi imediat ce ieși din apă. La fel, după antrenamentele sportive, nu păstra pe tine hainele umede de transpirație.
  • Fă-ți duș când vii de la plajă sau după ce ai înotat în piscină. După duș, șterge-te bine. Este important să menții zona intimă permanent uscată.
  • Evită pantalonii mulați pe corp și lenjeria tip tanga. Hainele lejere și lenjeria intimă din bumbac sunt cei mai buni prieteni ai tăi. Permit pielii să respire și țin umezeala la distanță.
  • Schimbă-ți zilnic lenjeria intimă. De asemenea, schimbă des absorbantele în timpul menstruației (preferabil la fiecare 2-3 ore).
  • Folosește tampoanele interne doar pe perioade scurte de timp, de pildă numai când ești la plajă.
  • Dormi fără lenjerie intimă, pentru ca pielea să se aerisească.
  • Evită băile calde, în special băile prelungite cu spumă, evită produsele parfumate, nu face dușuri vaginale – acestea pot modifica pH-ul vaginului.
  • Menține o igienă perfectă a zonei genitale. Este suficient să te speli o dată pe zi, cu apă caldă și săpun fără parfum, cu un pH neutru.
  • Nu lua antibiotice fără recomandarea medicului.
  • Preventiv, poți folosi probiotice vaginale timp de 6-12 zile, care refac și mențin echilibrul florei vaginale.

Candidoza ți-ar putea crea mari neplăceri, dar aplicând sfaturile de mai sus o poți împiedica să-ți strice distracția din această vară, pe care sigur ți-o dorești confortabilă și relaxantă.

👉 Înainte de vacanță, această dietă de slăbire rapidă te ajută să scapi de 5 kg în 10 zile, fără înfometare!

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies