fbpx
Home » Cea mai rapidă soluție împotriva constipației: semințele de chia. Află rețeta!

Cea mai rapidă soluție împotriva constipației: semințele de chia. Află rețeta!

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 81 vizualizari 6 minute timp estimat

Câți dintre noi am auzit, în urmă cu 10-15 ani în urmă, de semințele de chia? Și uite că astăzi sunt prezente în (aproape) toate supermarketurile. Popularitatea și locul de cinste pe care îl ocupă semințele de chia în topul alimentelor sănătoase se datorează proprietăților lor nutritive deosebite. Poate nu știai, dar semințele de chia sunt cea mai rapidă soluție împotriva constipației.

O comoară de nutrienți

Pe lângă faptul că sunt delicioase în budinci, salate, iaurt și smoothie-uri, semințele de chia sunt o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, proteine, acizi grași omega-3, calciu, fier. Cercetările dovedesc că micile semințe alb-gri-negre, consumate regulat, aduc multe beneficii sănătății noastre. Ne ajută să slăbim, reduc colesterolul, combat inflamația din corp, protejează inima și multe altele. Dar dacă ești una dintre persoanele care se luptă deseori – și fără rezultat – cu constipația, uite încă un motiv pentru care merită să incluzi în dietă semințele de chia. Sunt cel mai bun remediu împotriva constipației. Și îți spunem de ce și cum să o consumi ca să-ți reglezi rapid tranzitul intestinal.

Minunatele fibre

Arma secretă a semințelor de chia în lupta împotriva constipației sunt fibrele. Acestea sunt fibre solubile, care absorb multă apă. Iată de ce semințele de chia pe care le lași la înmuiat în apă se umflă și se transformă într-un gel. Aceste fibre „umflate” de apă, susțin activitatea bacteriilor bune din intestin, normalizează consistența scaunului și favorizează eliminarea acestuia.

 

Băutura care te scapă rapid de constipație

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă împotriva constipației, iată o băutură cu efect rapid, simplu de preparat: 2 linguri de semințe de chia în 500 ml apă. Amesteci 30 de secunde până capătă consistența unui gel. Dacă vrei, ca să-i dai un plus de aromă, poți adăuga puțină zeamă de lămâie. Băutura are efect laxativ. Deși este o opțiune sănătoasă pentru micul dejun, ideal ar fi să consumi licoarea magică anti-constipație seara. Semințele de chia vor acționa în timp ce dormi, astfel că vei reuși să-ți faci „treaba” dimineața, înainte să pleci la serviciu.
Dacă dimineața obișnuiești să bei smoothie, poți adăuga cele 2 linguri de semințe de chia chiar în smoothie. Sau poți presăra o lingură de semințe de chia peste terciul de ovăz de la micul dejun.

Ce cantitate de semințe de chia ar fi bine să consumi?

În funcție de cât de serioasă este constipația care te chinuie și cât de bogată sau săracă este alimentația ta în fibre, poți începe cu 1-2 linguri de semințe de chia pe zi. Dacă e nevoie, de a doua zi poți suplimenta porția cu încă 1-2 linguri de semințe de chia.
Nu uita: oricând adaugi în dietă mai multe fibre, trebuie să bei mai multă apă!

Trebuie măcinate semințele de chia?

Nu. Spre deosebire de semințele de in, care dacă nu sunt măcinate traversează intestinele nedigerate, semințele de chia pot fi consumate așa cum sunt, adică întregi, nemăcinate.

Mai sunt și alte alimente care ajută în constipație?

Sigur că da. Există multe alte alimente sănătoase, bogate în fibre solubile, precum ovăzul, pâinea integrală sau pastele integrale, dar când te simți plin și balonat pentru că nu ai ieșit afară de câteva zile, nu-ți prea vine să mănânci alimente atât de consistente. Te atrage mai degrabă un aliment ușor, cu consistență lichidă.

Semințele de chia prezintă un mare avantaj: conțin fibre multe într-o porție mică. Cu doar două linguri de semințe de chia îți asiguri 7 g de fibre, majoritatea solubile. Aceeași cantitate de fibre ți-o oferă:
• un bol de terci de ovăz
• 4 felii de pâine integrală
• 2 căni de paste integrale
• 2 mere
• 3 banane
• 4 morcovi
• 250 g fasole verde
• 250 g broccoli

 

Ca să previi constipația pe viitor

În timp ce semințele de chia sunt o soluție rapidă pentru constipație, ca să nu mai suferi de constipație cronică ai nevoie de o strategie mai bună. Mai exact, să incluzi în dietă alimente bogate în fibre solubile și insolubile (fructe, legume, leguminoase, cereale integrale). De asemenea, ca să previi constipația este important să bei suficientă apă și să faci mișcare. Doar așa vei reuși să-ți menții tranzitul intestinal regulat.

 

Citește și:
Constipația – care sunt cauzele și cum o învingi?
Fulgii de ovăz – porția zilnică de sănătate
Apa de orez, minunată pentru sănătate și frumusețe

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies