fbpx
Home » Ceaiul matcha, experiențe senzoriale unice

Ceaiul matcha, experiențe senzoriale unice

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 230 vizualizari 9 minute timp estimat

Matcha, unul dintre cele mai populare sortimente de ceai din Japonia a ajuns și la noi. Pe zi ce trece, ceaiul matcha are tot mai mulți fani, deoarece are un gust unic și o culoare deosebită, un verde viu, energizant. Practic, matcha face ca o simplă cană cu apă să devină o veritabilă experiență senzorială! De asemenea, beneficiile lui pentru sănătate sunt cu totul speciale. Haideți să aflăm câteva din secretele acestei pudre verzi magice!

Ce este ceaiul matcha

În limba japoneză, matcha înseamă „pudră de ceai”. Vorbim de un ceai verde obținut din frunzele măcinate ale unei varietăți de arbore de ceai numite tencha, denumire care înseamnă „ceai de măcinat”. Originar din China, acest sortiment de ceai a ajuns să fie aproape venerat în Japonia, fiind consumat în ceremonia tradițională a ceaiului, Cha No Yu.

Cum se cultivă tencha

Pentru a obține ceaiul matcha, japonezii practică o tehnică specială, căreia i-am putea spune „cultivarea la umbră”. Practic, în cele 20 de zile de dinaintea recoltării, plantele sunt ținute la umbră, fiind protejate de lumina soarelui. Este o metodă japoneză străveche, care datează din secolul al XIX-lea, din ultima perioadă a Epocii Edo, o epocă de prosperitate economică, de avânt cultural și de stabilitate și pace. În acele vremuri, se foloseau pentru umbrire împletituri din bambus și rogojini din orez. Astăzi se utilizează prelate din plastic.

Umbrind plantele, fotosinteza este frânată, ceea ce permite transformarea teaninei in taninuri, fapt care dă ceaiului matcha acel gust atât de special și de plăcut, numit umami, ușor sărat și dens, vegetal și fructat totodată.

Această tehnică a umbririi permite obținerea unei calități ridicate a produsului final, dar implică niște costuri destul de mari, ceea ce face ca matcha să fie un ceai scump. Aceeași tehnică e folosită pentru obținerea ceaiului gyokuro, cel mai de calitate și cel mai scump ceai din Japonia.

După recoltare, frunzele mici, de un verde întunecat sunt expuse la aburi. Apoi sunt uscate în aer liber și li se îndepărtează codițele și nervurile. Frunzele de tencha nu sunt răsucite, rulate și presate pentru a elibera sucul spre suprafața lor, așa cum se face în cazul celorlalte sortimente de ceai.

Și din frunze de tencha îți poți prepara ceai. Nu e chiar simplu, pentru că ele plutesc la suprafața apei, deci infuzează greu. Dar chiar și în Japonia găsești rareori frunze de tencha în magazine, de obicei găsești direct pudra matcha.

Cum se obține pudra matcha

Frunzulițele de tencha sunt recoltate manual, iar pentru un matcha de calitate înaltă se aleg doar cele tinere, care conțin peste 80% din antioxidanții plantei. După aceea, la fel ca în cazul tuturor ceaiurilor verzi japoneze, frunzele sunt încălzite la aburi, pentru a opri enzimele responsabile cu oxidarea și pentru a obține un ceai verde. După uscare, frunzele sunt zdrobite cu o unealtă din piatră, obținându-se o pudră foarte fină, de un verde viu.

Citeșe și Ce este kombucha și de ce e bine să o bei

Cum prepari ceaiul matcha

Metoda simplă de preparare a ceaiului matcha se numește usu-cha (înseamnă „cea ușoară”) și, chiar dacă durează un pic mai mult față de prepararea unui ceai clasic, rezultatul merită cu prisosință!

Spre diferență de alte tipuri de ceai, pudra matcha nu se infuzează, ci se bate cu telul. Acest tel se numește chasen, este confecționat din bambus și arată ca un fel de… pămătuf.

Iată cum faci! Iei un bol mare și un tel, pui 1-2 grame de pudră matcha, torni cam 100-150 de mililitri de apă încălzită la 75 de grade Celsius, apoi bați amestecul cu telul.

În japoneză, acest proces se numește ocha wo tateru, adică „a face ceaiul să se ridice”. La început, atingi ușor fundul bolului cu telul, pentru a elimina eventualele depuneri de pudră. Apoi amesteci mai viguros, fără a atinge fundul vasului.

Mișcă telul în forma literei W (sau M), timp de 30 de secunde până la 1 minut, până când la suprafața preparatului apare o spumă fină. Când spuma începe să se formeze, încetinești mișcarea și „greblezi” suprafața, pentru a obține o spumă cât mai fină și onctuoasă.

Dacă vrei să obții un matcha de o consistență mai cremoasă, mai densă, poți să torni, chiar la început, 5-10 mililitri de apă rece direct pe pudră, să amesteci bine și abia apoi să începi preparare descrisă mai sus.

Beneficiile ceaiului matcha

Numeroase studii au dovedit binefacerile ceaiului matcha asupra sănătății. El este superior ceaiurilor clasice, deoarece, ingerând frunzele măcinate, ne dă mai mulți nutrienți.

Ceaiul matcha conține vitamina C, L-teanină și bate toate recordurile în materie de polifenoli, conținând mai ales galat de epigalocatechină (EGCG), o categorie de antioxidanți foarte benefici pentru sănătate. Acest lucru se datorează faptului că, spre diferență de ceaiurile care se infuzează, în cazul ceaiului matcha se consumă frunza în întregime, prin urmare se consumă toți antioxidanții pe care aceasta îi conține. Iată mai jos efectele consumului de ceai matcha!

Antiîmbătrânire celulară

Antioxidanții din ceaiul matcha distrug radicalii liberi, cei care sunt responsabili de îmbătrânirea celulelor.

Detoxifiere

Galatul de epigalocatechină este recunoscut pentru rolul său în grăbirea eliminării toxinelor, astfel că matcha reprezintă o bună alegere în curele de detoxifiere.

Menținerea siluetei

Catehinele sprijină termogeneza și ajută în lupta împotriva retenției de apă, ceea ce face ca matcha să fie alegerea ideală în cazul în care vrei să-ți menții silueta și să elimini acele câteva kilograme suplimentare.

Citește și Cele mai eficiente CEAIURI pentru siluetă

Efect diuretic

Ceaiul verde ajută procesul de filtrare a lichidelor de către rinichi.

Creșterea imunității

Mulțumită conținutului mare de catehine, ceaiul matcha susține mecanismele de apărare naturale ale organismului. De aceea, e foarte potrivit pentru sezonul rece.

Boost de energie

Ceaiul matcha conține la fel de multă cafeină precum cafeaua. Există însă o mare diferență: în ceai, teina e asociată cu taninurile, care încetinesc absorbirea sa de către organism, deci aceasta e eliberată mult mai lent în corpul nostru. De aceea se spune că ceaiul stimulează, în vreme ce cafeaua enervează, ne face nervoși.

Moral ridicat

La fel ca alte ceaiuri verzi, matcha conține L-teanină, un acid aminat care are acțiune antistres, stimulând în mod natural undele alfa din creier, aceleași unde care sunt stimulate de un masaj sau de o baie fierbinte.

Mai mult decât un ceai

Matcha este, de fapt, un superaliment, o adevărată comoară verde, iar proprietățile sale și gustul său deosebit fac ca el să fie consumat nu doar sub formă de ceai. Îl putem întâlni, de pildă, adăugat într-un latte sofisticat. Matcha latte este o alternativă la un espresso, mai ales într-o zi răcoroasă.

De asemenea, putem folosi matcha pentru prepararea unui desert deosebit. Japonezii îl folosesc în bucătărie, mai ales în unele produse de patiserie. Se fac și cookies din matcha, poate fi adăugat în cheesecake, în madlene, clasicele cookies franțuzești, sau în sufleuri. Poate fi consumat integrat în iaurturi, în smoothies sau chiar în înghețată. Există chiar și ciocolată cu matcha și tiramisu cu matcha!

Sursă foto: 123rf.com

Citește și Cele mai bune alegeri pentru hidratare

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies