fbpx
Home » Ce este kombucha și de ce e bine să o bei

Ce este kombucha și de ce e bine să o bei

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 312 vizualizari 3 minute timp estimat

Kombucha are la bază ceai verde sau negru și devine o băutură tot mai populară, iar în acest material voi explica ce este, ce conține și la ce ne ajută.

Kombucha este o băutură fermentată, bogată în populații de bacterii benefice, care vor avea acțiuni stimulatoare la nivelul tubului digestiv, al florei intestinale.

Avem nevoie de o floră diversificată, pentru că ea intervine în digestie, în reglarea glicemiei, în imunitate, în comunicarea cu sistemul nervos al gazdei. În domeniul microbiotei apar noi descoperiri și studii cu rezultate surprinzătoare, iar importanța ei nu trebuie să mai mire pe nimeni. Este bine să avem informații bune și… prudență – antibioticele degradează flora, la fel, antiinflamatoarele sau antialgicele. La fel, și dietele dezechilibrate pot produce tulburări la nivelul microbiotei. Și nu vrea nimeni asta!

Citește și Ceaiul matcha, experiențe senzoriale unice

Kombucha ne ajută prin efect probiotic, prin bogăția de bacterii, prin efectele deja cunoscute ale ceaiului verde sau negru. În kombucha se găsesc Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacilus sau Zygosaccharomyces (familiile din drojdie). Toate sunt bacterii utile.

Această băutura se poate obține din ceai (verde sau negru), apă, zahăr (cât mai puțin rafinat), dar la bază are un amestec special de bacterii și drojdie (se poate găsi în comerț). Apa fiartă turnată peste ceai și zahăr va fi baza de lucru pentru fermentare – aici intervine amestecul special de bacterii (se pune după ce apa se răcește). Produsul se lasă la fermentat aproximativ o săptămână, timp în care bacteriile procesează zahărul, produc alcool (în cantitate mică), precum și CO2 (de unde și efervescența băuturii). Se filtrează și se consumă în cantitate moderată.

Efectele sunt diverse: este o formă bună de hidratare, are efect antioxidant, probiotic, reglează nivelurile de glicemie, optimizează colesterolul, stimulează flora intestinală. Sigur că băutura per se nu face nicio minune și respectăm sfaturile generale de nutriție și de viață pe care le tot amintesc. Este însă o băutură interesantă, mult mai sănătoasă decât toate sucurile și „minunile” pline de produși diverși din comerț.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies