fbpx
Home » Ayurveda și Yoga îți pot crește imunitatea

Ayurveda și Yoga îți pot crește imunitatea

de Lidia Dumitru, profesor Yoga

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 211 vizualizari 7 minute timp estimat

Descoperă un sistem natural de vindecare, bazat pe funcționarea armonioasă dintre minte, corp și suflet! Yoga și Ayurveda sunt două segmente din același fruct al cunoașterii antice, practicate unul lângă altul, în perfectă aliniere, de secole. Yoga împreună cu Ayurveda formează un sistem de vindecare naturală, pe care Lidia Dumitru, profesor de yoga, și Angelica Mitrea, profesor Ayurveda, ți-l vor prezenta în acest articol.

Imunitate și detoxifiere

Pandemia a adus, mai mult decât oricând, sistemul nostru imunitar în centrul atenției. La urma urmei, acesta este cel care ne apără de toate microorganismele cauzatoare de boli. Yoga, cu promisiunea unei funcționări armonioase minte-corp-suflet, ne vine în ajutor. Yoga eliberează endorfine, scade nivelul hormonului de stres (cortizolul), întărește sistemul nervos, stimulează sistemul limfatic și mărește fluxul de oxigen în sânge, energizând atât mintea, cât și corpul și îmbunătățind absorbția nutrienților esențiali. Acest lucru ajută toate organele să funcționeze optim, construind puterea corpului, imunitatea și rezistența la boli.

Tehnicile de yoga oferă tocmai aceste efecte și refac procesul natural de detoxifiere al organismului. Este surprinzător faptul că yoghinii antici știau despre aceste efecte cu mii de ani în urmă și au practicat metode care au dovedit că mențin sănătatea la un nivel optim.

Detoxifierea se face prin practicile de Asana (poziții de yoga), care eliberează blocajele și obstacolele din corp, prevenind în mod eficient bolile și îmbătrânirea, dar și cu ajutorul Pranayama (tehnici de respirație), care creează vibrația potrivită în cellule, lucrând asupra fluxurilor de energie.

Cum te poate ajuta yoga să îți menții sănătatea

Practica yoga include diverse asane, care ajută la eliminarea toxinelor, la stimularea digestiei și a glandei tiroide, la îmbunătățirea sistemului imunitar, la creșterea metabolismului și a nivelurilor de energie.

Iată 10 posturi care restabilesc imunitatea și echilibrul corpului, în timp ce îmbunătățesc claritatea mentală și emoțională: Baddha Konasana, Garudasana, Janu Sirsasana, Salamba Sarvangasana, Adho Mukha Svanasana, Padangusthasana, Halasana, Ardha Matsyendrasana, Trikonasana, Parsvakonasana.

Halasana

Mai nou, toată lumea vorbește despre legătura indestructibilă dintre imunitate și digestie, dar tratatele ayurvedice vorbeau despre asta încă de acum mii de ani. Și o făceau la un nivel foarte avansat, deoarece gradul de specificitate era unul foarte ridicat.

La ce ne referim? Toată lumea știe că este bine să mănânci sănătos, însă Ayurveda explică detaliat ce înseamnă sănătos pentru fiecare dintre noi. Deoarece suntem diferiți, la fel este și digestia noastră.  Ceea ce pentru mine este foarte sănătos pentru tine poate fi insuficient de consistent sau de hrănitor. Ceea ce pentru tine este sănătos pentru mine poate fi dificil de digerat și, astfel, mă pot confrunta cu o digestie greoaie, care mă va conduce direct către acumularea de toxine în organism. Chiar și în cazul aceleiași persoane, tipul de digestie se poate modifica în funcție de anumiți factori exteriori.

Felul acela delicios pe care l-ai savurat atunci când te aflai în concediu îți poate provoca o indigestie în toată regula după o ședință tensionată la birou. Sau poate chiar în concediul următor, pe care vei alege să-l petreci într-o zonă cu climă diferită.

Ce este stresul, de fapt?

În plus, este binecunoscut faptul că stresul afectează imunitatea. Însă cuvântul „stres” este un termen foarte general. Poate fi frică, anxietate, deprimare, frustrare, furie reprimată sau, din contră, exprimată nesănătos, iritare, descurajare, dezamăgire, dispreț… și lista poate continua.

Pentru fiecare dintre acestea, Ayurveda propune un mod specific de gestionare. Fiecare are propria sa cheie, care deblochează nu doar starea de spirit, ci și drumul către o imunitate puternică.

Și, pentru că suntem diferiți, chiar și modul în care acumulăm toxinele este diferit. De aceea, este foarte important ca eliminarea acestora să fie făcută într-un mod foarte specific, personalizat. Orice terapie ayurvedică de detoxifiere se aplică diferit fiecăruia în parte.

Este foarte important ca tot ceea ce faci pentru sănătatea ta să fie „croit” exact pentru tine!

Parsvakonasana

Dacă vrei să explorezi cum Yoga & Ayurveda te pot ajuta pentru sănătatea ta mentală și fizică, Lidia și Angelica îți pregătesc un retreat de Yoga&Ayurveda, în perioada 10-17 martie, în Maldives. Pe parcursul a 8 zile îți vei schimba perspectiva acestui an, te vei încărca de inspirație, vei lăsa în urmă stresul și te vei cufunda într-o stare de relaxare profundă, în timp ce îți vei răsfăța toate simțurile prin experiențe unice. Poți consulta detalii despre programul retreat-ului aici: https://lidiadumitru.com/yoga-ayurveda-retreat-maldive/

Lidia Dumitru este profesor de Yoga, are experiență de peste 15 ani în mediul corporate, fiind om de comunicare și antreprenor. Din dorința de a se vindeca de durerile acute de spate, a început să practice Yoga, iar din 2020 a devenit profesor de Yoga recunoscut de Yoga Alliance International. Cursurile sale de yoga cuprind exerciții de respirație, meditație și posturi pentru o coloană sănătoasă, pentru flexibilitate, pentru întărirea musculaturii spatelui.

Sursă foto: Lidia Dumitru

Citește și

Ashtanga Yoga reîntinerește corpul și mintea

Poziții de yoga pentru flexibilitatea șoldurilor

Cum poți ameliora depresia și anxietatea prin Yoga

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro