fbpx
Home » Ashtanga Yoga reîntinerește corpul și mintea

Ashtanga Yoga reîntinerește corpul și mintea

de Lidia Dumitru, profesor Yoga

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 487 vizualizari 7 minute timp estimat

Ashtanga Yoga este o practică străveche, care te duce într-o călătorie de autocunoaștere și autovindecare și care, da, îți poate schimba viața! Ashtanga Yoga poate deveni un mod de viață care oferă nu doar o combinație sănătoasă de exerciții fizice, meditație și asane, ci care, în plus, calmează și întinerește în mod semnificativ mintea. De asemenea, acest stil de yoga îmbunătățește starea de bine, permițând controlul și echilibrarea stărilor și emoțiilor.

Prin sincronizarea mișcărilor corpului cu controlul respirației, această metodă te invită către mai multă atenție interioară, facilitează dezvoltarea unei perspective și a unei abordări mai bune a vieții, iar întregul proces de purificare oferă corpului rejuvenarea de care are nevoie odată cu trecerea anilor.

Practic, este vorba de reîntinerire printr-un proces de purificare pe toate planurile!

Cum poți reîntineri prin practicarea Ashtanga Yoga

Anumite schimbări simple în stilul de viață, anumite obiceiuri alimentare, anumite practici zilnice, precum și rutina generală ne pot transforma complet sănătatea și pot reduce drastic nevoia de a merge la medic. Din propria mea experiență, a practicării Ashtanga Yoga în mod constant, am făcut tranziția de la dureri și boală la sănătate. Durerile cumplite de spate pe care le aveam mă împiedicau să duc o viață sănătoasă.

Din anul 2020, de când am descoperit Ashtanga Vinyasa Yoga, am explorat și studiat acest sistem de yoga zi de zi. Nu este întotdeauna ușor, dar este plin de satisfacții și, cu cât aprofundez mai mult în această practică, cu atât găsesc că este un sistem de yoga frumos și foarte funcțional.

Ce este Ashtanga Yoga

Poate nu toată lumea rezonează cu Ashtanga Yoga, însă, în cazul în care te gândești să începi, dar încă te îndoiești, iată câteva motive pentru care mie personal îmi place practica Ashtanga Yoga!

În primul rând, ce este Ashtanga Yoga? Ashtanga Yoga este un stil de yoga dinamic și solicitant din punct de vedere fizic, care își are originea in India. Acest stil de yoga cuprinde o secvență specifică de posturi, concentrându-se pe sincronizarea respirației cu mișcarea.

Această metodă are o istorie bogată și veche, datând de mii de ani. Originile sale pot fi urmărite până la marele înțelept indian Patanjali, despre care se crede că a compilat Yoga Sutra, o colecție de învățături filozofice despre yoga. Ashtanga Yoga urmează principiile evidențiate în Yoga Sutra și se caracterizează printr-o abordare sistematică a cultivării autodisciplinei și a împlinirii de sine.

Ashtanga Yoga este cunoscută pentru natura sa dinamică și solicitantă din punct de vedere fizic. Constă intr-o secvență stabilită de posturi (asane), care sunt efectuate într-o anumită ordine. Practica se caracterizează prin sincronizarea respirației cu mișcarea, cunoscută sub numele de Vinyasa. Fiecare mișcare este legată de o anumită respirație, creând o practică fluidă și meditativă.

Prima serie se  numește Yoga Chikitsa și este fundamentul practicii Ashtanga. Se concentrează pe detoxifierea și purificarea corpului printr-o serie de posturi în picioare sau în șezut. Accentul pe care îl pune pe disciplină, forță și flexibilitate a făcut din acest stil o alegere populară pentru cei care caută o practică provocatoare din punct de vedere fizic și plină de satisfacții spirituale.

Cât de des ar trebui să practici Ashtanga Yoga pentru a vedea beneficii

Pentru a experimenta pe deplin beneficiile Ashtanga Yoga, cheia este practicarea regulată. În mod ideal, practicanții ar trebui să urmărească să practice Ashtanga yoga de șase ori pe săptămână. Consecvența este importantă pentru a cultiva forța, flexibilitatea și claritatea mentală.

Practicarea Ashtanga Yoga în mod frecvent îi va permite corpului tău să se adapteze și să se îmbunătățească treptat în diferite aspecte. Natura dinamică și viguroasă a acestei metode ajută la creșterea rezistenței, la creșterea fitness-ului cardiovascular și la promovarea pierderii în greutate. De asemenea, îmbunătățește tonusul muscular, forța și performanța fizică generală.

Mai mult, Ashtanga Yoga este și o metodă de autotransformare. Regularitatea practicii îți va permite să îți adâncești conexiunea cu respirația și să îți cultivi atenția. Pe măsură ce progresezi, este posibil să observi o îmbunătățire a concentrării și un sentiment de calm care transcende în viața de zi cu zi.

Deși e recomandat să exersezi de șase ori pe săptămână, este important să îți asculți corpul și să îți ajustezi practica în consecință.

Dacă ești nou în Ashtanga Yoga sau ai limitări fizice specifice, este indicat să începi încet și să crești treptat frecvența și intensitatea practicii tale. Amintește-ți: yoga este o călătorie personală, iar progresul fiecărui individ poate varia! Așadar, ai răbdare și acordă-ți timpul necesar pentru a experimenta efectele transformatoare ale acestui stil de yoga. Cu o practică consecventă, dăruire și o minte deschisă, vei culege cu siguranță numeroasele beneficii pe care le oferă acest stil dinamic.

Îmbrățișează călătoria practicii, ascultă-ți corpul și lasă puterea transformătoare a Ashtanga Yoga să te conducă către o sănătate mai bună, către echilibru și către pace interioară!

 

Lidia Dumitru este profesor de Yoga, are experiență de peste 15 ani în mediul corporate, fiind om de comunicare și antreprenor. Din dorința de a se vindeca de durerile acute de spate, a început să practice Yoga, iar din 2020 a devenit profesor de Yoga recunoscut de Yoga Alliance International. Cursurile sale de yoga cuprind exerciții de respirație, meditație și posturi pentru o coloană sănătoasă, pentru flexibilitate, pentru întărirea musculaturii spatelui.

Sursă foto: Lidia Dumitru

Citește și

Ayurveda și Yoga îți pot crește imunitatea

Poziții de yoga pentru flexibilitatea șoldurilor

Cum poți ameliora depresia și anxietatea prin Yoga

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies