fbpx
Home » Coada-șoricelului, remediu cu multiple aplicații

Coada-șoricelului, remediu cu multiple aplicații

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 516 vizualizari 5 minute timp estimat

O plantă modestă, pe care o putem întâlni pe câmp sau pe lângă casă, dar care este foarte valoroasă ca remediu natural. Ne ajută să alinăm afecțiuni precum tulburari de ciclu, chisturi ovariene, fibrom uterin, colită, diaree, febră, tromboze etc.

Coada-șoricelului e o plantă medicinală folosită din vechime. Cunoscută și sub numele de brădățel, iarba-oilor, alunele sau iarba-șoarecelui, se întâlnește atât la câmpie și la deal, cât și în zonele montane, în locuri umbrite sau însorite. Este bogată în uleiuri esențiale și degajă o aromă agreabilă. Prezența acestei plante în grădină ajută alte specii să reziste la insecte și boli.

Puțină istorie

Utilizarea ei ca plantă medicinală datează încă din vechime. Semințe de coada-șoricelului ei au fost găsite în situl arheologic Shanidar din Irak. Dioscoride, un celebru medic grec născut în jurul anului 40 d.Hr., care ne-a oferit principalele referințe privind folosirea plantelor medicinale din Antichitate, a prezentat coada-șoricelului drept remediu împotriva rănilor de război, precum plăgi sângerânde și ulcere. Amerindienii cunoșteau și ei prea bine virtuțile acestei plante și o foloseau regulat pentru a trata febra, răceala, gripa, rănile de tot felul, precum și diferite tulburări digestive. Iar unele popoare din nordul Europei o foloseau la fabricarea berii, în locul hameiului.

Deocamdată nu sunt prea multe studii în care să acorde atenție acestei plante. Deși întreaga plantă este înzestrată cu proprietăți medicinale, cele mai utilizate părți sunt frunzele și florile. Iată câteva dintre efectele sale terapeutice!

Combate febra

Când ești răcită sau ai gripă, mai ales dacă ai făcut și febră, ceaiul de coada-șoricelului te pune rapid pe picioare, căci combate febra și te răcorește. Este recomandată în special în cazul în care febra nu e însoțită de transpirație (pielea este uscată): ea deschide porii pielii, permițând evacuarea excesului de căldură din interiorul organismului.

Fluidifică sângele

Coada-șoricelului posedă proprietăți cu efecte opuse: pe de o parte, oprește sângerările, iar pe de alta, favorizează o mai bună fluidizare a sângelui, diminuând prezența cheagurilor. Cu alte cuvinte, face ceea ce e nevoie să facă. Așadar, coada-șoricelului poate fi utilizată pentru tratarea trombozelor, flebitei, hemoroizilor, precum și a sângerărilor (la nivelul plămânilor, al intestinelor și al altor organe sau țesuturi interne și externe). Conținutul ei bogat în flavonoide îi conferă proprietatea de a tonifia vasele sangvine, fiind, astfel, utilă și persoanelor care au deja varice sau predispoziție la varice.

Ajută stomacul și ficatul

Coada-șoricelului are o afinitate particulară pentru mucoasa sistemului digestiv, fiind un excelent remediu împotriva afecțiunilor cronice și acute: colită, ulcer gastro-duodenal, diaree.

Ficatul, care este un organ foarte vascularizat, primește mult sânge prin artera hepatică și vena portă. Prin acțiunea sa asupra sângelui, coada-șoricelului îmbunătățește circulația hepatică, favorizând astfel buna activitate a acestui organ.

Reglează tulburările de ciclu menstrual

Coada-șoricelului mai este denumită și planta femeilor, deoarece influențează benefic funcția organelor genitale feminine: reglează ciclul menstrual, calmează durerile din timpul ciclului, ameliorează neplăcerile care însoțesc menopauza, precum bufeuri, edeme, dureri de cap. Poate fi folosită cu succes în caz de amenoree (lipsa menstruației), menstruație abundentă, sângerări între menstruații, crampe menstruale.

De asemenea, este un excelent remediu împotriva patologiilor aparatului reproducător feminin: fibrom uterin, chisturi ovariene, endometrioză, leucoree. În combinație cu alte plante, coada-șoricelului ajută femeile să traverseze mai ușor perioadele de schimbări hormonale, precum adolescența, premenopauza, menopauza.

CUM SE FOLOSEȘTE

Pe cale internă

Infuzie.  Peste 1 – 2 lingurițe de plantă uscată se toarnă 150 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 – 3 căni pe zi, între mese.
Tinctură. Se iau 5 ml de tinctură diluată în puțină apă rece sau în suc de fructe, de 3 ori pe zi, între mese.

Pe cale externă

Comprese. Se prepară o infuzie cu 1 – 2 lingurițe de plantă la 250 ml apă clocotită, se filtrează și se lasă să se răcească. Se îmbibă o compresă cu infuzie și se aplică pe răni sau pe zonele de piele inflamată.

Infuzie. Împotriva aftelor bucale poți folosi o infuzie concentrată (o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită), cu care să-ți clătești gura de mai multe ori pe zi.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies