fbpx
Home » Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?

Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 707 vizualizari 7 minute timp estimat

Prezervativul a alunecat sau s-a rupt, ai uitat să-ți iei pilula, n-ai apucat să folosești vreun mijloc contraceptiv din cauză că lucrurile s-au precipitat… În materie de contracepție, mici accidente se pot întâmpla oricând și oricui. Dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, important este ca după un raport sexual neprotejat sau incorect protejat să acționezi rapid. Te pot salva contraceptivele de urgență. Ai trei soluții: pilula „de a doua zi”, pilula „de a cincea zi” sau steriletul.

Pilula de a 2-a zi

Cea mai folosită dintre metodele contraceptive de urgență este așa-numita „pilulă de a doua zi”. Este un preparat hormonal ce conține doar progesteron (levonorgestrel). Chiar dacă îi spune „pilula de a doua zi”, nu trebuie să aștepți până mâine. Cel mai bine e s-o înghiți imediat după contactul sexual neprotejat, căci eficiența ei scade cu fiecare minut care trece. Dacă n-o poți lua în primele minute sau ore, încearcă să o iei măcar în primele 12 ore după actul neprotejat, când eficiența ei este de 95%. Luată după 72 de ore, protecția pe care ți-o oferă scade la 58%.

Cum acționează pilula de a doua zi? Împiedică ovulele să elibereze ovule, cu alte cuvinte amână ovulația. Atenție, însă, dacă ovulația a avut loc în ultimele 24 de ore, pilula nu va fi eficientă. Și totuși, lucrurile nu sunt chiar așa simple. Să zicem că ai un contact sexual neprotejat chiar când crezi că ești la ovulație. Drept urmare, nu apelezi la contracepția de urgență, gândind că nu are rost. Totuși, este mai bine să iei pilula, căci e posibil să te înșeli (chiar și doar cu 12 ore) și, astfel, îi acorzi pilulei șansa să-și facă treaba.

Pastila de a doua zi este disponibilă într-una sau în două doze (care se administrează la un interval de 12 ore) și poate fi cumpărată de la farmacie fără prescripție medicală.

Pilula de a 5-a zi

Este un alt contraceptiv de urgență, disponibil din anul 2009, care conține ulipristal acetat. Această substanță nu permite progesteronului să-și exercite efectul, împiedicând astfel sarcina prin inhibarea sau amânarea ovulației.

Avantajele acestei pilule este că poate fi luată într-un interval de maximum 5 zile după un contact sexual neprotejat, indiferent de momentul ciclului menstrual. Cu toate acestea, medicii recomandă ca pilula să fie administrată în primele 12 ore și cel mai târziu la 24-48 ore după raportul sexual neprotejat, pentru o eficiență maximă.

Steriletul din cupru

O alternativă la pilulele de urgență o reprezintă steriletul din cupru, un dispozitiv mic în formă de „T”, care împiedică spermatozoizii să fecundeze ovulul. Implantat în uter de către medicul ginecolog în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat, acesta îți oferă o protecție de aproape 100%, fiind mai eficient decât pilulele.

În plus, steriletul mai are un avantaj: te va proteja de o sarcină nedorită pentru o perioadă de până la 10 ani.

Este recomandabil să optezi pentru dispozitivul intrauterin doar dacă ești sănătoasă din punct de vedere genital și dacă intenționezi să îl păstrezi ca metodă contraceptivă de bază. Vestea bună este că dacă îți dorești copii la un moment dat, fertilitatea revine imediat după extragerea dispozitivului.

Oare chiar ești protejată?

Înghiți o pastiluță și gata, uiți de sarcina nedorită, nu-i așa? Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple precum par. Eficiența metodelor contraceptive de urgență depinde și de noroc, dar și de câțiva factori. De exemplu, de momentul ciclului: dacă actul sexual neprotejat a avut loc în timpul sau la scurt timp după ovulație, pilulele de urgență nu îți oferă prea multă protecție. Într-o asemenea situație, steriletul din cupru este cea mai bună soluție.

Când e situație „de urgență”?

În ce situații se recomandă folosirea unei metode contraceptive de urgență?

* Dacă tu sau partenerul nu ați folosit nicio metodă contraceptivă.

* Metodele de contracepție nu au funcționat: diafragma s-a mișcat de la locul ei, prezervativul folosit s-a rupt sau a alunecat afară, metoda retragerii a eșuat.

* Ai uitat să-ți iei pilula contraceptivă pe care o folosești în mod obișnuit sau, chiar dacă ai luat-o, la scurt timp ai avut diaree sau vărsături (în asemenea situații scade mult protecția oferită de pilula contraceptivă).

Bine de știut

* Indiferent ce pilulă de urgență alegi, cu cât mai repede o iei (în primele minute, ore), cu atât are o eficiență mai mare.

* Nici pilulele de urgență, nici steriletul nu întrerup o sarcină deja instalată. Dacă ți-a întârziat menstruația, fă-ți un test de sarcină.

* Pilulele de a 2-a și a 5-a zi trebuie folosite numai în mod excepțional. În niciun caz nu se administrează cu regularitate. Specialiștii spun că se poate recurge la o asemenea pilulă nu mai devreme de 5-6 luni de la o administrare anterioară.

* Dacă după ce ai luat o pilula de contracepție de urgență a avut loc un alt contact sexual neprotejat, comprimatul nu își va exercita efectul contraceptiv și există din nou risc de sarcină.

* Aceste pilule NU te protejează de bolile cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

* Urmezi un tratament medicamentos și vrei să iei pilula de a doua zi? Cere sfatul medicului sau al farmacistului, căci unele medicamente pot diminua eficiența contraceptivului.

* După administrare este bine să eviți consumul de grepfrut și ceai de sunătoare.

* Uneori pot apărea efecte secundare după administrarea pilulelor: grețuri, vărsături (mai rar), sângerări în prima săptămână de la administrare, ciclul menstrual ar putea apărea mai devreme sau mai târziu cu 3-7 zile.

* După folosirea unei contracepții hormonale de urgență poți folosi apoi pilule contraceptive obișnuite (pilule combinate sau mini-pills).

Citește și: 

Cifre importante pentru sănătate
Doctore, am palpitații la inimă. E grav?
6 poziții ale corpului pe care e bine să le eviți

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies