fbpx
Home » Cum am descoperit apiterapia

Cum am descoperit apiterapia

Adina Boia, apicultor amator

Autor: ArtPrint
0 comentariu 459 vizualizari 9 minute timp estimat

Fara sa stiu ca mierea ma va ajuta sa trec peste problemele digestive pe care le aveam in fiecare an, primavara, si desi credeam in produsele apicole la fel cum credeam in plante (le consideram benefice, dar cu oarecare scepticism), in anul 2015 mi-am cumparat primele albine… si asta pentru ca niste prieteni apropiati aveau, vorbeau numai despre asta, iar discutiile de pe un forum cu specific erau si ele foarte apetisante.

Primele mele albine

Mi-am luat, asadar, de la un stupar de incredere, prima familie de albine, asta inseamna un stup, albine pe care anul urmator… nu le-am mai avut. Era un stup frumusel, nu le-am inmultit, a trecut iarna fara probleme, iar in anul urmator, toamna, mi-a fost furat. L-am dus intre macesi, pe locul unde sora mea are o plantatie cu mure, la o mica distanta de curte. In ziua cu pricina, si vecinul de peste drum, si cainii lui probabil ca dormeau cu totii. Stupul era foarte aratos pentru  ca, fiind primul, l-am pictat. Toamna, copacii fiind si ei desfrunziti, a fost vizibil. M-am trezit fara el.

Suferinta a fost pe masura, dar anul urmator am luat din nou albine, le-am inmultit… totusi, inca ma consider incepatoare, caci sunt multe lucruri care se intampla an de an, din toamna pana primavara, munca stuparului este intelectuala, daca pot spune asa, si asidua. Discutiile nu se termina niciodata, forumurile si grupurile de facebook sunt pline. Si, nu in ultimul rand, dupa ce iti iei primele albine, pur si simplu nu poti renunta!

Poate spre rusinea mea, uit ca preparatele apicole fac niste lucruri deosebite in organismul nostru si apelez la ele mai mult la nevoie. In ultimii ani am avut nevoie de ele, undeva la intersectia cu anumite leacuri din plante. Inca am intrebari, multora nu le-am gasit raspunsul. Au fost perioade cand mancarea mea nu era foarte variata, dar ma bucuram ca pot manca miere naturala pe paine prajita. Au fost alte perioade cand am simtit ca sunt dependenta de antibiotice si nu am vrut sa merg prea mult pe acest drum, pentru ca ajungi sa ai nevoie de un antibiotic si mai puternic… Un medic pe care il respect mai mult decat stie (si stie!) m-a dat afara din cabinet, spunandu-mi „mananca si tu de la stupari!”, el stiind ca am produse apicole la care nu prea poftesc, dar din care sunt foarte fericita sa dau celor in nevoie. Este un nume mare in medicina romaneasca, despre care nu stii decat atunci cand ii treci pragul ca te trimite intai la stupari si la plantele din gradina! Omul acesta mi-a deschis un drum pe care nu pot sa nu calc, cu oarecare nesiguranta, totusi, pentru ca, daca nu as face-o, mi-ar parea rau…

Am fost rugata, acum niste ani, sa lucrez in presa. Nu am vrut, pentru ca sunt un om liber. Desenez si tin albine. Nu am multe albine (am atatea familii cat pot intra intr-o curte, dar sunt ajutor de stupar in ferma apicola a unui prieten, nu departe de Bucuresti). Cand imi doresc o miere mai speciala, am cativa prieteni stupari pe care ii mai intreb, cand si cand, „ce miere poliflora deosebita se mai face anul asta pe la voi?” Am incercat multe sortimente, de citit poate am citit mai putin si stiu ca in tara asta frumoasa avem stupari care fac lucruri cu totul si cu totul deosebite. Spun asta pentru ca mierea buna nu tine doar de albine si de zona, tine si de stupar.

Oamenii nu stiu, dar o mare parte din mierea noastra buna pleaca afara din tara, sortimentele mai rare si care sunt in cantitati mici sunt consumate in cercuri mai restranse, familie si prieteni, iar in piata si in magazine apar mereu aceleasi sortimente – rapita, poliflora, floarea-soarelui, salcam si tei. Daca spui cuiva ca exista poliflore cu adevarat deosebite, nu te crede nimeni! Ma gandesc ca acesta ar fi un motiv pentru care oamenii nu sunt tentati sa consume miere in mod regulat.

Beneficiile mierii și ale produselor apicole

Am sa insirui cateva trasaturi ale mierii naturale, in speranta ca niste lucruri vor deveni mai cunoscute. In primul rand, mierea din magazine nu este miere, este ceva miere plus altceva, si este supusa oricum unor procedee. Mierea naturala contine particule de polen si propolis si de aceea cristalizeaza, exceptie facand mierea de salcam, care cristalizeaza ceva mai tarziu, si mierea de mana, despre care am sa spun cate ceva intr-un articol separat. In alte tari, la exceptie mai intra si mierea de castan, care nu cristalizeaza niciodata, iar gustul este insuficient de bine descris. Cine a mancat miere de castan stie ce vreau sa spun…

Mierea naturala se dizolva greu in apa, nu pateaza un servetel sau un prosop, are un miros placut, de stup, un miros subtil, pe care organismul nu il respinge. Spun asta pentru ca am mirosit miere aparent naturala la care am facut legatura cu uleiurile esentiale (asta nu este bine!). Mierea de salcam, cand este lichida, face o bula in mijlocul borcanului, atunci cand il intorci orizontal, bula care este mereu perfecta. Dar acest lucru nu mai este neaparat un indiciu suficient, pentru ca mierea de salcam este una dintre cele mai falsificate sortimente, deoarece este lichida pentru o perioada lunga si atunci este usor de contrafacut, cand stii ca omul nu asteapta cristalizarea ei in cateva saptamani.

Din ceea ce ne ofera albinele se pot face produse pentru sanatatea noastra dintre cele mai diverse: amestecuri pentru imunitate, din miere, propolis si polen (la care se pot adauga laptisor de matca, apilarnil); creme si unguente pentru diverse afectiuni ale pielii, precum si masti pentru par (aici pot fi adaugate plante, in functie de afectiunea pe care vrem a o trata, si se face si tratament intern – un aspect complet ignorat de alergologie si dermatologie, doua ramuri despre care consider ca au nevoie de suport pe partea de imunologie); supozitoare si ovule pentru femei (din ceara naturala de albine, pastura, propolis).

Propolisul este un bun dezinfectant, dar nu numai. Calitatile sale cele mai cunoscute sunt: antifungic, antibacterian, antiviral, imunostimulator, dar este si puternic antiinflamator, anestezic, antitumoral. Dupa libera mea gandire, cred ca oricine ar trebui sa stie a prepara in casa cateva leacuri, incepand cu bauturile impotriva racelilor, cu propolis si pelin, pana la alifii si nu numai. Se gasesc si in anumite magazine naturiste si pot fi cumparate. Spun acest lucru pentru ca in farmaciile alopate exista produse naturiste la care sunt adaugate si uleiuri esentiale, care nu sunt intotdeauna utile, ba pot face chiar rau.

Am sa revin intr-un alt articol cu cateva lucruri despre propolis, polen si alte minunatii ale stupului, dar nu in ultimul rand vreau sa spun ceva foarte frumos despre miere: mierea nu ingrasa si nu da pofta aceea nociva de dulce pe care o da zaharul! Diferentele dintre miere si zahar sunt enorme si nu stiu daca sa zic ca merita detaliate sau ca nu merita deloc descrise, din respect pentru miere!

Adina Boia (facebook.com/bubulina.bee)

Sursă foto: Adina Boia

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies