fbpx
Home » Dulce ca mierea… e sănătatea!

Dulce ca mierea… e sănătatea!

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 298 vizualizari 3 minute timp estimat

Mierea, binecunoscutul îndulcitor natural atât de bogat în nutrienți și cu o istorie atît de îndelungată, nu e doar un deliciu pentru papilele noastre gustative, ci și o valoroasă sursă de beneficii pentru sănătate. Suntem siguri că știi deja care sunt beneficiile acestui superaliment, mai ales că România este recunoscută la nivel internațional pentru calitatea și cantitatea de miere produsă. Totuși, n-ar fi rău să recapitulezi un pic ceea ce știi, respectiv cum poate fi integrată mierea în viața de zi cu zi pentru a aduce nu doar dulceață, ci și susținere pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea generală!

Acest produs natural, dulce și vâscos, este produs de albine, care recoltează nectar din flori și îl transformă, în cursul procesului de regurgitare și de depozitare, în faguri de stup. Bogată în enzime, antioxidanți și substanțe nutritive, mierea este apreciată, de milenii, nu doar pentru beneficiile sale nutriționale, ci și pentru proprietățile sale vindecătoare.

Beneficii nutriționale

Sursă de energie sustenabilă
Glucoza și fructoza din compoziția mierii oferă energie imediat după consumare, iar enzimele prezente în acest superaliment pot ajuta la absorbția nutrienților în organism.

Îmbunătățirea digestiei
Consumul moderat de miere poate contribui la ameliorarea problemelor digestive, ea având proprietăți blânde laxative și antibacteriene.

Beneficii pentru sănătate

Imunostimulant natural
Mierea conține antioxidanți și substanțe antimicrobiene care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.

Efect antiinflamator
Proprietățile antiinflamatoare ale mierii pot contribui la reducerea inflamației în organism, ea fiind recomandată, datorită acestui fapt, în diverse afecțiuni, de către medici și de către apifitoterapeuți.

Mierea în viața cotidiană

Aditiv culinar
Folosește mierea în loc de zahăr în preparatele culinare pentru a adăuga o notă de dulceață naturală. Poate fi adăugată în ceai (ai grijă să pui mierea în cană abia după ce lichidul își scade temperatura sub 40 de grade Celsius!), în cafea, în iaurturi sau în dressinguri.

Tratament pentru gât și răceli
Amestecă miere cu lămâie în apă caldă pentru a obține o băutură reconfortantă și pentru a calma gâtul iritat în timpul răcelilor. De asemenea, ia câte o linguriță de miere și las-o să se topească în gură – îți va calma gâtul.

Pe scurt, să spunem că, în postura sa de îndulcitor natural, mierea are câteva mari avantaje față de zahăr sau alți îndulcitori artificiali: este sățioasă, deci nu putem consuma foarte multă deodată (ceea ce limitează cantitatea de zaharoză) și este mult mai ușor digerată de către organism, care o recunoaște ca fiind o substanță naturală familiară. De asemenea, ea este și un veritabil elixir vindecător. Prin includerea sa în dieta zilnică, te poți bucura de o varietate de beneficii pentru sănătate și, în același timp, vei adăuga o notă delicioasă în viața ta. Nu uita să le-o recomanzi și copiilor, care sunt tentați de atâtea și atâtea dulciuri nenaturale, chimicale din comerț.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies