fbpx
Home » Mămăliga, un aliment subestimat

Mămăliga, un aliment subestimat

Autor: ArtPrint
0 comentariu 40 vizualizari 4 minute timp estimat

Banala mămăligă, pe care o putem consuma alături de aproape orice fel de mâncare, este mult mai sănătoasă decât bănuiești!

Dispreţuită pe nedrept şi considerată cândva hrana săracilor, tradiţionala mămăligă conţine substanţe foarte importante pentru funcţionarea optimă a organismului. Boabele de porumb, din care este obținut mălaiul de mămăligă, sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, conţin amidon, vitamine din complexul B, vitaminele E şi K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu şi fibre. Chiar dacă prin fierbere se pierde o parte din substanţele nutritive, peste 60% dintre ele se păstrează.

Ce spun nutriționiștii despre mămăligă

Mămăliga este unul din preparatele tradiționale și a reprezentat o lungă perioadă hrana de bază a țăranilor, în zilele noastre continuând să rămână o alternativă la pâine. Din punct de vedere nutritiv, mămăliga reprezintă o sursă bună de carbohidrați cu indice glicemic mediu (este recomandată și diabeticilor, în cantități moderate). Aportul de grăsimi și proteine este mai redus față de pâine și de aceea valoarea calorică per 100 de grame este mai redusă, respectiv 120-150 kcal în cazul mămăligii, față de 220-250 kcal pentru pâine. Din acest motiv, mămăliga poate fi folosită în cantități mai mari de către cei care vor să scadă în greutate.

Din punct de vedere culinar, mămăliga se asociază foarte bine cu anumite preparate. Poate fi consumată alături de alimente bogate în proteine, așa cum sunt brânza, laptele sau carnea. De asemenea, poate fi consumată împreună cu fasole, năut sau linte. În felul acesta, obținem mese echilibrate și în același timp gustoase, chiar și în post. Putem consuma fără probleme mămăligă în fiecare zi, dacă acest lucru ne face plăcere.

De reținut că porumbul este o cereală care nu conține gluten și, prin urmare, mămăliga poate fi consumată fără grijă de către cei cu boală celiacă. În plus, mămăliga nu produce balonare în aceeași măsură ca pâinea, fiind recomandată, de aceea, persoanelor cu colon iritabil.

Prietena intestinelor

Fiind foarte ușor de digerat și bogată în fibre, contribuie la o digestie bună. Celor care suferă de gastrită hiperacidă sau de ulcer li se recomandă să înlocuiască pâinea cu mămăligă pentru a se bucura de efectul ei calmant, de reducere a acidităţii stomacului. S-a constatat că, prin facilitarea dezvoltării bacteriilor prietenoase din intestine, un consum frecvent de mămăligă poate preveni afecţiuni grave la nivelul aparatului digestiv, inclusiv cancerul de colon.

Mămăliga ajută ficatul și bila

S-a observat că, la populaţiile care consumă zilnic terci de mălai, bolile de ficat sunt de zece ori mai rare decât în rândul celor care n-o consumă. Apoi, mămăliga creşte secreţia şi evacuarea bilei, fiindu-le indicată celor care suferă de colecistită, dischinezie biliară sau dispepsie.

Bună în hipotiroidie

Potrivit studiilor de specialitate, în cazul persoanelor care consumă frecvent mămăligă, anumite probleme generate de hipotiroidism, precum îngrăşarea, somnolenţa, lentoarea fizică şi mentală, sunt considerabil reduse.

Te ajută să-ți menții silueta

Mămăliga este recomandată şi în curele de slăbire, mai ales că are doar jumătate din caloriile conținute de aceeaşi cantitate de pâine. În plus, duce rapid la instalarea senzației de sațietate. Pe lângă înlocuirea pâinii cu mămăligă, pentru a scădea în greutate, mai trebuie respectate câteva reguli: nu mai mult de 100 de grame de mămăligă la o masă, adică trei linguri, dacă este moale, sau trei felii subțiri, dacă este densă. Și nu o combina cu brânză sau carne grasă, smântână, ouă ochiuri, dulceață!

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies