fbpx
Home » Plante pentru un aer cât mai curat!

Plante pentru un aer cât mai curat!

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 57 vizualizari 8 minute timp estimat

Plantele, indiferent că sunt de interior sau de exterior, nu sunt doar decorative, încântându-ne privirile cu frunzele și cu florile lor, ci au beneficii și pentru sănătatea noastră, fapt confirmat și de cercetătorii de la NASA. Nu doar că ne furnizează oxigenul, care este vital pentru noi, ci și multe alte beneficii.

De ce sunt plantele benefice pentru sănătate

Îngrijirea unei plante este ceva foarte benefic atunci când traversăm perioade mai agitate, mai tensionate. Această activitate plăcută și relaxantă, prin care avem grijă de o ființă vie, reduce stresul, ne echilibrează tensiunea arterială și ne ajută să ne concentrăm mai bine. De curând, ea a primit chiar și un nume, terapie horticulturală, iar unii o consideră un fel de practică meditativă.

Dar plantele înseamnă chiar mai mult decât atât, căci unele dintre ele ne ajută să respirăm un aer mai curat. Prin procesul de fotosinteză, plantele se hrănesc cu dioxidul de carbon din aer și produc oxigen. Dar ele absorb, de asemenea, chimicale toxice din aer, pe care fie le metabolizează, fie le depun în propriile lor țesuturi. Aceste chimicale, numite compuși organici volatili, sunt benzenul, toluenul, formaldehida, tricloroetilena etc. și provin din tot felul de surse: vopseluri, lacuri, pardoseli, fum. Ele ne pot irita ochii, căile respiratorii, putând provoca chiar și greață.

Un aer mai curat, mai bogat în oxigen în casa ta înseamnă, de asemenea,  mai puține dureri de cap, putere de concentrare intelectuală sporită și o stare psihică generală mai bună. Și nu doar atât! Faptul că plantele cresc nivelul de umiditate din încăpere e benefic pentru cei care au pielea uscată.

Iată câteva plante de interior care te ajută să respiri un aer mai sănătos!

Iedera

Hedera helix o întâlnești mai degrabă pe afară, dar te poți bucura de ea și în interior! Plaseaz-o în lumină indirectă și folosește un ghiveci cu scurgere bună, care să nu țină pământul umed prea mult. Pune-o într-un loc mai răcoros, totuși ferit de îngheț, iarna (nu sub 4 grade Celsius). Vara, ar fi bine să îi umezești frunzele.

Studiile de laborator au demonstrat că iedera scade nivelul de dioxid de carbon și de formaldehidă din aer. În plus, ea filtrează alți compuși organici volatili, precum xilenul, benzenul și toluenul, eliminând chiar și mucegaiul.

Atenție la animalele de companie, căci e toxică pentru pisici și pentru câini!

Limba soacrei

Sansevieria trifasciata var. laurentii (precum și alte varietăți) are frunze prelungi, elegante și grațioase, semănând cu niște săbii. A intrat în rândul plantelor ornamentale de interior în urmă cu 100 de ani, iar în acest răstimp și-a făcut foarte mulți fani.

Preferă căldura, așa că mai bine o pui într-un loc călduros al casei tale. Îi place lumina puternică, dar indirectă. Totuși, se adaptează și la un loc mai umbros, dezvoltându-se un pic mai lent. Suportă bine uscăciunea, aerul uscat. Lasă pământul să se usuce suficient de mult între udări. Nu suportă temperaturi mai mici de 13 grade Celsius.

Spathiphyllum

O plantă cunoscută pentru faptul că e ușor de cultivat, chiar și de către iubitorii de plante amatori. Iubește locurile cu lumină medie sau slabă, însă face flori mai multe în lumină puternică și indirectă. Nu se udă prea des, dar e bine ca pământul să fie mereu umezit.

Această plantă curăță aerul din casa ta, absorbind rapid dioxidul de carbon, formaldehida și alți compuși organici volatili.

Totuși, atenție: ține-o departe de copiii mici și de animalele de companie, deoarece conține oxalat de calciu, care, consumat în cantități mai mari, poate irita căile respiratorii și stomacul.

Chlorophytum comosum

Planta-păianjen este o decorativă perenă ale cărei prelungiri subțiri se întind mult în jos, semănând cu niște picioare de păianjen. De aceea, e foarte potrivită pentru un ghiveci suspendat.

Ușor de crescut, preferă lumină moderată sau chiar puternică, dar indirectă. Nu îi plac deloc locurile întunecate. Se udă rar, neavând nicio problemă dacă e neglijată, căci e foarte rezistentă la sete. Chiar îi place ca pământul să se usuce complet între udări. Suportă bine aerul uscat.

A fost inclusă de NASA în studiul asupra plantelor care absorb noxele din aer, așa că vei respira mai ușor dacă o ai în casă! O altă varietate este Chlorophytum capense.

Iedera diavolului

Pe numele ei botanic Epipremnum aureum, iedera diavolului este o plantă foarte drăguță, cu frunzele ei în formă de inimă, fiind totodată un purificator natural al aerului. Scade nivelul de ozon din încăpere și îndepărtează compușii chimici toxici din aer.

Nu are nevoie de atenție specială, poate fi neglijată, doar să nu îi pui prea multă apă. Și reține că și ea conține oxalat, care e toxic pentru animale, în cazul în care îi mestecă frunzele.

Ficus robusta

Nu doar studiul din laboratorul NASA, ci și alte studii, mai recente, realizate în condiții de viață reală, au arătat că unele dintre plantele din genul Ficus, inclusiv arborele de cauciuc (Ficus robusta), reușesc să fie foarte eficiente în eliminarea compușilor organici volatili din aer.

Ficus robusta poate fi ținută în interior sau în exterior, pe terasă sau pe balcon. Crește frumos atât în lumină solară directă, cât și la umbră și suportă bine seceta. Pământul ei trebuie să fie bine drenat. Îi place să îi stropești frunzele cu apă în mod regulat.

 

Dracaena warneckii

Dracaena warneckii, cunoscută și ca planta „Janet Craig”, are frunze elegante, prelungi, cu striații verzui. Nu are nevoie de prea multă îngrijire. Evită să o pui în lumină directă puternică. Va crește foarte frumos în lumină medie și indirectă. Lasă pământul să se usuce între udări. Îi place căldura și preferă un aer cu umiditate medie.

A fost inclusă de NASA în lista plantelor care absorb toxinele din aer. Și ea este însă periculoasă pentru animalele de companie, mai ales pentru câini și pisici.

Alte varietăți cu caracteristici similare sunt Dracaena deremensis și Dracaena fragrans.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies