fbpx
Home » Curățenie ECO de primăvară, cu soluții preparate acasă

Curățenie ECO de primăvară, cu soluții preparate acasă

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 172 vizualizari 6 minute timp estimat

Te îngrozește ideea că, din nou, trebuie să întorci locuința cu susul în jos pentru a curăța fiecare colțișor de cameră și fiecare raft? Important este să nu îți propui să termini totul într-o zi. Este imposibil să faci curățenie și repede și bine (cel puțin nu fără a te epuiza de tot).

Plan de bătaie

• Organizează-te. Înainte să te apuci de treabă, stabilește exact ce anume ai de făcut și în ce ordine. Apoi, ai grijă să-ți așezi la îndemână toate „ustensilele” de care ai nevoie: mănuși, produse de curățat, mop, lavete etc. Ai nevoie și de un coș sau o cutie de plastic pentru a căra toate acestea dintr-o cameră în alta, ca să nu faci o mie de drumuri, ba după soluția de curățat geamuri, ba după peria de covoare.

• Totul pe rând. Vei fi mai eficient/ă dacă te vei concentra pe o singură încăpere o dată. Încercând să faci curățenie în mai multe zone în același timp, vei munci mai mult.

• Îți sugerăm să începi cu încăperea cea mai „dificilă”, de exemplu bucătăria sau baia și apoi să te muți în încăperile la care știi că ai mai puțin de muncă. Este nu doar mai eficient să procedezi astfel, dar așa vei putea continua curățenia cu moralul ridicat, știind că partea cea mai grea a fost făcută.

Din tavan până-n podea

• Nu uita ca în fiecare cameră să începi curățenia dinspre tavan spre podea. Dă jos perdelele, aspiră pânzele de păianjen de la colțuri, șterge de praf galeria, tablourile și partea de sus a șifonierelor. În acest fel, la final, vei putea aspira tot praful ce cade de sus.

• Praful este o mare provocare pentru orice gospodină. Ușurează-ți munca: înainte de a te apuca să ștergi praful cu laveta de pe diverse suprafețe, aspiră praful de peste tot unde poți.

• Adună din încăpere tot ce consideri că trebuie spălat: perdele, draperii, lenjerie de pat, perne decorative, cuverturi etc. Continuă ștergând geamurile, electronicele, prizele, întrerupătoarele, clanțele ușilor. Treci apoi la obiectele de mobilier și abia în final la aspirarea covoarelor și la ștergerea podelei.

Curățenie cu ingrediente naturale

Cu câteva ingredientele naturale minune te poți bucura de o casă mai „verde”: bicarbonat de sodiu, oțet, suc de lămâie, uleiuri esențiale (opțional). Combinate în diferite moduri, acestea sunt la fel de eficiente ca produsele din magazine. Au, însă, câteva mari avantaje: sunt mai ieftine, nu poluează, nu ne pun sănătatea în pericol. Iată și câteva rețete de soluții de curățat universale, care te ajută să cureți și să dezodorizezi obiectele și suprafețele (frigider, cuptor cu microunde, aragaz, blat de bucătărie etc.), să îndepărtezi mizeria, petele și depunerile din cadă, chiuvetă, de pe diverse suprafețe etc.

• Amestecă 1/2 cană oțet și 1/4 cană bicarbonat de sodiu cu 2 litri de apă. Agită puțin și amestecul e gata de folosit.

• Într-un flacon de un litru cu pulverizator, pune 200 ml oțet alb, 700 apă caldă, 10 picături ulei esențial de arbore de ceai, 10 picături suc de lămâie.

• La 700 ml apă caldă adaugă 100 ml oțet alb, o lingură și jumătate suc de lămâie și o lingură bicarbonat de sodiu.

• Un alt produs simplu, dar minunat de uz universal: 4 linguri de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Pulverizează pe suprafața dorită, apoi șterge cu laveta. Nu uita: bicarbonatul lasă în urmă niște particule fine, albe, dar acestea pot fi ușor îndepărtate cu o lavetă uscată.

În baie

• Pentru faianță și gresie poți folosi o soluție mai concentrată: 1 cană oțet, ½ cană bicarbonat de sodiu și 2 căni cu apă.

• Vasul de toaletă va străluci din nou dacă torni în vas 200 ml oțet. Lasă să acționeze o oră (mai multe ore dacă sunt depuneri multe), apoi freacă cu peria.

Geamuri și oglinzi

• Pentru geamuri și oglinzi: 500 ml apă și 2 linguri de oțet alb. Pulverizează pe geam sau pe oglindă apoi șterge cu un prosop de hârtie. Oțetul îl poți înlocui cu suc de lămâie.

Astfel, cu puțină organizare și folosind produse de curățenie naturale, preparate chiar de tine, poți face casa „bec și lună” fără să te epuizezi și fără să înlocuiești praful, mizeria și microbii, cu chimicalele toxice care se găsesc în majoritatea produselor de curățat de pe piață.

Citește și:
Oboseală excesivă? Iată 6 lucruri mărunte care îți fură energia
Mersul pe jos – cel mai bun sport
De ce apar pete pe dinți și cum poți împiedica acest lucru?

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies