Din nou despre post, care, în diferite variante (post intermitent, post prelungit cu apă etc.), este la mare căutare. Indiferent de varianta pe care o alegi, ar fi bine sa stii cateva lucruri. De ce? Pentru că, fie că este tradiţie religioasă pentru unii, fie că este prilej de detoxificare trupească pentru alţii, postul nu face deloc bine siluetei tale dacă îl ţii după ureche.
În primul rând, trebuie să știi că vreme de mai bine de o lună, îţi vei lua adio de la proteinele din carne, ouă şi de la calciul din lactate. În schimb, ai undă verde la vitaminele din fructe, legume şi tot soiul de carbohidraţi. Tentaţii există multe printre alimentele permise, iar, în funcţie de combinaţiile pe care le faci, postul poate deveni, în loc de bun prieten, un aprig duşman al dietei.
Ispite greu de refuzat
Carnea şi preparatele din lapte reprezintă o parte destul de importantă în meniul zilnic, le vei simţi lipsa şi e firesc să vrei să o compensezi. Dar, dacă le înlocuieşti cu prea mulţi carbohidraţi, nu doar că nu vei da jos niciun gram, ci o să te îngraşi vizibil. În plus, s-ar putea să îți crească nepermis de mult nivelul glicemiei.
Mâncărurile cu sosuri şi pâinea albă sunt primele pe lista neagră; aşadar, când ţi-e poftă de tocăniţă de cartofi sau iahnie de fasole, în loc să le mănânci cu multe chifle proaspăte alături, ai grijă să le atenuezi efectul cu un castronel plin cu salată de varză, sfeclă, murături. Alte delicii de evitat sunt prăjiturile şi plăcintele de post, pateurile vegetale şi alte preparate pline de calorii goale, care nu te hrănesc, în schimb te rotunjesc. Până la urmă, postul trebuie să fie o perioadă de renunţare, în care unele produse ar trebui eliminate complet din meniu, fără alte artificii care să-ţi pună burta la cale şi silueta pe butuci.
PRO perioadelor de post sever
Elimini toxinele, slăbeşti, îmbunătăţeşti digestia, reglezi glicemia şi colesterolul. Cam acestea ar fi beneficiile unui post ţinut bine! Ca să reuşeşti, cea mai sigură cale e să aplici nişte reguli un pic mai restrictive decât scrie la carte. Asta nu înseamnă să te înfometezi, ci doar să elimini și alte alimente pe lângă cele de origine animală, ca să fii sigură că nu depăşeşti numărul permis de calorii şi că mănânci într-adevăr sănătos. Aici intră, înainte de toate, pâinea şi zahărul – dacă poţi să le excluzi complet, e minunat, dacă nu, cel puţin renunţă la pâinea albă (şi nu mânca mai mult de 2-3 felii de pâine din făină integrală zilnic), iar în loc de zahăr foloseşte doar miere – n-are mai puţine calorii, dar e mult mai sănătoasă şi plină de vitamine. Prăjelile sunt şi ele interzise.
Iată ce variantă de post îţi propunem:
- Începe ziua cu un pahar cu suc proaspăt de fructe sau legume ori cu un smoothie cu lapte vegetal, cacao şi miere, în care poţi adăuga seminţe de in măcinate.
- La micul dejun, mănâncă fie una, două felii de pâine integrală cu zacuscă, salată de vinete sau dulceaţă, fie două felii de pâine prăjită cu salată de legume proaspete (roşii, ardei, castraveţi, ceapă).
- Gustările să fie un fruct sau un morcov feliat, pe care le poţi ronţăi ori de câte ori ţi-e poftă.
- La prânz, mănâncă multe legume, cât să te saturi – ciuperci pe grill, mazăre sau broccoli gătite cu puţin ulei de măsline, cartofi şi ardei, roşii, morcovi la cuptor. Dacă alegi o tocăniţă, să aibă neapărat salată de crudităţi alături. Orezul brun este o sursă excelentă de proteine, iar fructele de mare şi peştele sunt pline de nutrienţi – bucură-te de ele ori de câte ori poţi!
- La cină, mănâncă o salată mare din morcov şi măr ras ori o farfurie plină cu supă sau ciorbă de legume şi câteva fructe uscate dulci (prune, caise, curmale, smochine) sau sărate (nuci, migdale, alune de pădure).
👉 Citește și Postul, o altfel de dieta vegetariana
CONTRA perioadelor de post. Și câteva explicații
Prăjelile, pâinea albă şi zahărul sunt cele mai mari pericole din timpul postului. Pot duce la digestie dificilă, probleme biliare, ficat gras, migrene, îngrăşare. Odată ce scapi de ele, alte riscuri nu prea sunt. Totuşi, eliminarea din meniu a cărnii, ouălor şi lactatelor duce la carenţe de vitamina B12, o vitamină esenţială pentru buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos. Aşa se explică palpitaţiile sau stările de leşin de care se plâng unii, dar ele nu apar dacă mănânci echilibrat, fără să te înfometezi. Ca să preîntâmpini neajunsurile, poţi consuma borş sau polen. Organismul ar putea fi privat şi de calciu, dar nu cât să fie nevoie de suplimente alimentare – asta dacă nu ai alte recomandări de la medic.
„Având în vedere durata limitată a postului, nu este necesară prescrierea de suplimente de vitamine sau minerale pe această perioadă. Mai mult, consumul majorității vitaminelor și mineralelor este mare datorită aportului crescut de fructe și legume. O mențiune specială trebuie totuși făcută în privința calciului: în absența lactatelor, aportul de calciu este mult scăzut. De aceea, persoanele care au primit de la medicul curant recomandarea unui tratament de durată cu vitamina D și calciu (pentru afecțiuni cum ar fi osteopenia sau osteoporoza) trebuie să continue acest tratament cu strictețe în perioada postului“, spune dr. Rodica Cibea.
👉 Citește și Postul prelungit cu apă
👉 Citește și Cele mai sănătoase alimente de post
Găsești mai multe sfaturi pentru sănătate în revista #Sănătatea de Azi!
Ediția Mai 2025 este acum în toate magazinele de presă din țară!
Poți procura revista noastră și online, de pe site-ul publisol.ro, în ediție digitală sau ediție tipărită.
Sursă foto: 123rf.com