fbpx
Home » De ce e bine să râzi 15 minute pe zi

De ce e bine să râzi 15 minute pe zi

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 463 vizualizari 7 minute timp estimat

Nu, nu e o glumă. Este un fapt dovedit științific: să râzi face bine sănătății. Simplul act de a râde face mai mult decât să ne binedispună. Eficient, gratis, fără efecte secundare și, nu în ultimul rând, plăcut, râsul este un medicament de luat zilnic, în doze mari. Tu când ai râs ultima oară cu poftă?

Cazul renumit al jurnalistului Norman Cousin

Un caz spectaculos este, fără îndoială, cel al jurnalistului american Norman Cousin. Acesta suferea de boală teribilă, spondilită anchilozantă, o maladie inflamatoare gravă a articulațiilor și coloanei vertebrale, care îi provoca dureri severe și îl împiedica să se miște. Medicii i-au mai dat 3 luni de trăit.

Refuzând să se dea bătut, el a descoperit singur cheia spre vindecare: râsul. Urmărind zilnic filme comice și reluări ale emisiunilor „Camera ascunsă”, a constatat că după 10 minute de râs cu poftă reușea să doarmă două ore fără să aibă dureri. După aproximativ 6 luni de „terapie prin râs”, jurnalistul era complet vindecat.

Antrenament pentru inimă

Pentru a înțelege ce se întâmplă în corpul nostru în timp ce râdem, s-au făcut numeroase cercetări. Concluzia specialiștilor a fost că pe lângă faptul că ne îmbunătățește starea de spirit și ne calmează, râsul are efecte benefice vizibile asupra sănătății.

O porție zdravănă de râs, spun ei, oxigenează sângele, stimulează inima, plămânii și mușchii, și, foarte important, eliberează oxid nitric, un compus chimic care relaxează și dilată vasele de sânge, ajutând la scăderea tensiunii arteriale. Potrivit oamenilor de știință, aceste modificări sunt comparabile cu cele obținute în urma unui antrenament aerobic.

Antidot împotriva durerilor și stresului

Efectele benefice ale râsului depășesc însă sfera cardiovasculară. O porție de râs din toată inima întărește imunitatea, stimulează metabolismul, favorizează secreția de endorfine, previne diabetul, alină durerile, alungă stresul, anxietatea și stările depresive. Oamenii care râd mai mult sunt mai puțin stresați, sunt mai mulțumiți de ei și de viață în general, trăiesc mai mult, se îmbolnăvesc mai rar și se vindecă mai repede.

Liant între oameni

Râsul ne ajută și în plan social, căci facilitează comunicarea pozitivă și eficientă. O persoană mai mereu bine dispusă, care râde des, este mai plăcută de cei din jur, își face mai ușor prieteni și chiar își poate clădi mai facil o carieră de succes.

Râsul este și o modalitate excelentă de a calma spiritele încinse. O glumă spusă la momentul potrivit poate reduce tensiunile și poate destinde atmosfera. De exemplu, când o ceartă între soți amenință să ia proporții, umorul poate fi salvator.

Sfatul specialiștilor? Să râdem 15 minute pe zi!

Trăim într-o epocă în care toată lumea pare să fie în mod constant stresată și grăbită. Așteptăm răspunsuri instantanee la e-mailuri și mesaje, intrăm în panică dacă rămânem blocați în trafic, iar anularea unui zbor ne dă motiv să ne ieșim din fire. Societatea vede stresul ca pe o medalie de onoare, iar îngrijorarea a devenit companionul nostru constant.

Și totuși, un râs bun poate face minuni pe termen scurt, iar astăzi, oamenii au nevoie de râs în doze mari mai mult ca niciodată. Ca să profităm de efectele binefăcătoare ale râsului, specialiștii ne sfătuiesc să găsim timp și motive să râdem cu poftă cel puțin 15 minute în fiecare zi!

Azi suntem mai serioși

Este o realitate: ca societate, râdem mult mai puțin decât în urmă cu câteva decenii. Pentru mulți oameni trec săptămâni sau chiar luni fără să râdă măcar o dată din toată inima. Vestea bună este că râsul se poate învăța – și cu cât o facem mai des, cu atât ne va fi mai ușor să continuăm să o facem. Și nici măcar nu trebuie să existe ceva deosebit de amuzant de care să râdem. Pentru început e bine și să ne prefacem, căci și râsul prefăcut are beneficii, spun specialiștii.

Cum găsești umorul în viața de zi cu zi?

Iată câteva idei care te ajută să aduci mai mult râs în viața ta:

• Du-te la spectacole amuzante, vizionează filme de comedie. O doză de umor îți poate îmbunătăți instant starea de spirit.

• Caută umorul și în mediul online. Există o mulțime de conținut amuzant pe internet, de la meme-uri și clipuri, la bloguri umoristice. Explorează aceste surse pentru a-ți oferi motive să râzi.

• Pune la vedere (pe birou, pe frigider etc.) câteva fotografii, caricaturi sau imagini care te amuză.

• Petrece timp cu oameni veseli, optimiști, care știu să râdă cu poftă. Observă-i și învață de la ei.

• Joacă-te cu copiii sau/și cu animăluțele tale de companie. Copiii râd din te miri ce, iar râsul e molipsitor, în timp ce micii noștri companioni necuvântători reușesc să ne amuze fără să se străduiască.

• Fă haz de necaz… și de tine! Fă glume despre situațiile mai puțin plăcute din viața ta, despre greșelile sau gafele tale. Nu lua totul prea în serios. Ai rămas cu mașina în pană pe autostradă? Bine că s-au inventat telefoanele mobile, altfel cine știe câți kilometri ar fi trebuit să mergi pe jos până la primul telefon public. Din moment ce nu poți schimba situația, de ce să te stresezi în loc să râzi?

Implică-te în jocuri sau activități care generează râs, cum ar fi jocurile de societate amuzante. O partidă de mimă cu prietenii, de exemplu, îți garantează o porție zdravănă de râs sănătos!

• Fă ceva amuzant în fiecare zi. De exemplu, spune o glumă familiei sau imaginează-ți ceva nostim cât aștepți la coadă la magazin.

Citește și:

Cifre importante pentru sănătate
Doctore, am palpitații la inimă. E grav?
Contracepția de urgență: ce opțiuni ai?

 

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies