Poate că semințele nu sunt primul lucru care îți vin în minte când te gândești la alimente sănătoase, dar sunt bogate în nutrienți de calitate și aduc multe beneficii sănătății noastre. Iată 5 dintre aceste alimente ale naturii pe care nutriționiștii ne recomandă să le includem cât mai des în meniu.
Susan
* Îți oferă calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, seleniu, cupru, mangan. Le poți include ca atare în diverse rețete culinare: chifteluțe, sosuri, biscuiți, pui, supe etc.
* Uleiul de susan este un bun remediu în hipertensiune arterială și glicemie crescută. Folosește-l cu încredere la gătit în locul altor uleiuri.
* Gingiile îți sunt inflamate și sângerează? Respirația ta nu e tocmai proaspătă? Dimineața, la trezire, ia o lingură de ulei de susan și clătește-ți gura cu el 5 minute, apoi scuipă-l. În 10-15 zile ar trebui să vezi efectele.
In
* Conțin magneziu, fosfor, cupru, mangan, acizi omega-3, vitamina B1, triptofan, fibre. Sunt suficiente 1 – 2 linguri de semințe de in pe zi (atenție, măcinate!).
* Reglează nivelul estrogenului la femeile intrate la menopauză, contribuind la ameliorarea bufeurilor.
* Scad rezistența la insulină, ajutând la prevenirea diabetului.
* Grație lignanilor, substanțe antioxidante și antiinflamatorii, ne protejează de boli cardiovasculare și de unele cancere.
Chia
* Sunt foarte bogate în acizi grași omega-3, a căror lipsă poate duce la probleme cardiace, depresie, tulburări de memorie.
* Ajută la menținerea echilibrului glicemiei și scad nivelul colesterolului.
* Poți lua 2 – 4 linguri de semințe de chia pe zi: le poți consuma ca atare, nu trebuie măcinate.
Floarea-soarelui
* Sunt foarte bogate în vitamina E, care protejează celulele, dă strălucire pielii, ține la distanță bacteriile, previne bolile de inimă și cancerul.
* Conțin mulți fitosteroli, care ajută la scăderea colesterolului mai mult decât oricare alte semințe comestibile.
* Sunt o sursă excelentă de magneziu (alungă stresul și calmează anxietatea) și de seleniu (repară celulele și previne cancerul).
* Au efect antiinflamator, fiind un remediu eficient împotriva durerilor de articulații.
* Ca să profiți de virtuțile lor terapeutice este suficient să mănânci zilnic 30 g.
Dovleac
* Sursă excelentă de zinc, magneziu, fier, fosfor, mangan, cupru, vitaminele B, E, K.
* Conțin triptofan, un aminoacid care te ajută să dormi bine noaptea.
* Grație cucurbitacinului combat cancerul. Studiile au dovedit că femeile care mănâncă regulat semințe de dovleac prezintă un risc cu 25% mai mic să dezvolte cancer mamar.
* Alină bufeurile, durerile de cap și redau buna dispoziție femeilor intrate la menopauză.
* Scad nivelul colesterolului, previn osteoporoza, calmează inflamațiile și durerile cauzate de artrită.
Sfat
Alege semințe organice, crude. Dacă le preferi gătite, prăjește-le într-o tavă, la temperatură mică (70° C), fără să adaugi sare.
Citește și:
Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare!
Fulgii de ovăz – porția zilnică de sănătate
Leguminoasele: de ce să nu-ți lipsească din farfurie
Sursa foto: www.123rf.com