fbpx
Home » Vrei să scapi de anxietate și depresie? Socializează!

Vrei să scapi de anxietate și depresie? Socializează!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 344 vizualizari 2 minute timp estimat

Când vorbim despre anxietate și depresie, există o mare nebuloasă în identificarea cauzelor, respectiv în planul de măsuri care pot fi adoptate pentru a limita sau chiar a trata aceste afecțiuni.

Considerăm că sportul este deosebit de util pentru o viață sănătoasă, menținerea masei corporale optime, crearea unui mediu propice pentru activitatea psihică, însă aici există niște mențiuni. Mă voi limita la 2 puncte: 1. Sportul poate afecta serios articulațiile (șolduri, genunchi, glezne, articulațiile mici ale piciorului, spre exemplu, la alergători sau genunchi, coloană vertebrală la culturiști); 2. Fără studii solide, nu putem spune cu adevărat cât de mult contează sportul în componenta psihică a vieții.

La masa corporală e relativ simplu – mișcarea determină consum de calorii, iar coroborarea cu o atenție la input (calorii introduse prin alimentație) e suficientă pentru normoponderalitate. Nu mai e o surpriză pentru nimeni că mișcarea ne face să ne simțim bine, ne detensionează, ne motivează. Dar oare e cea mai bună strategie pentru combaterea, să zicem, a anxietății și a depresiei?

Un studiu realizat de Jolanda Jetten și colaboratorii săi în Australia a comparat activitatea fizică versus includerea în grupuri sociale (pe scurt, socializarea) și rolul acestora în sănătatea psihică. Rezultatul? Socializarea a contat mai mult! Știm deja de zonele albastre de pe glob și de impactul mare al socializării în longevitate (cei din zonele albastre depășesc, în număr mare, vârsta de 100 de ani), dar iată că acum avem și studii pe care putem discuta.

Noi, oamenii, suntem ființe profund sociale. Ne strângem în grupuri. Ne ajutăm. Ne povestim lucruri. Iată de ce, o spun iar și iar, e bine să stăm lângă alți oameni. Acum avem și studii care ne arată cât de importantă este socializarea, în cazul de față, pe componenta psihică. Ea bate chiar și activitatea fizică. Eu le recomand pe ambele, iar sportul… cu o oarecare prudență.

 

Autor: Dr. Vasi Rădulescu, medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea

 

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies