fbpx
Home » Zonele albastre: Longevitate și sănătate!

Zonele albastre: Longevitate și sănătate!

(partea întâi)

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 350 vizualizari 9 minute timp estimat

Cu toții suntem interesați să aflăm cum putem avea o viață mai bună, mai sănătoasă și… cât mai îndelungată! De aceea, urmărim cu atenție tot ceea ce se spune și se scrie legat de această temă, toate studiile specialiștilor în sănătate, în nutriție sau în longevitate.

Una din revelațiile ultimelor decenii a fost descoperirea așa-numitelor „zone albastre”, regiuni în care oamenii ajung în mod constant la vârste de peste 100 de ani. Poate că ați auzit vorbindu-se despre ele, căci reprezintă un fenomen care a uimit pe toată lumea, inclusiv pe oamenii de știință.

Iată, pe scurt, în două episoade, fascinanta poveste a acestor locuri și a celor care trăiesc acolo!

În anul 2000, italianul Gianni Pes, cercetător senior la Departamentul de Medicină Clinică și Experimentală al Universității din Sassari, Italia, cu doctorat în Statistică Medicală, și belgianul Michel Poulain, de profesie astrofizician, având doctorat în Demografie și fiind specializat în Statistici Migraționale și Longevitate, au descoperit că în provincia Ogliastra din Sardinia (din anul 2016, inclusă în provincia Nuoro) trăiesc foarte mulți oameni cu vârste extrem de înaintate, într-o proporție mult mai mare față de restul lumii. Practic, acolo era cea mai mare concentrație de oameni cu vârste de 100 de ani și de peste 100 de ani din lume!

Ulterior, cei doi au mai descoperit trei astfel de regiuni: în insula Okinawa din Japonia, în peninsula Nicoya din Costa Rica și în insula Ikaria din Grecia. De asemenea, în Sardinia au mai găsit două mici regiuni albastre, în provinciile Barbagia și Sardinia de Sud.

Ce sunt zonele albastre

Cei doi cercetători și-au anunțat descoperirea într-un articol publicat în prestigioasa revistă Journal of Experimental Gerontology. Au denumit „zonă albastră” o regiune limitată, cu un mediu înconjurător unitar, în care locuitorii au un stil de viață comun și ajung la vârste foarte înaintate (în general, peste 100 de ani), rămânând foarte sănătoși.

Pornind de aici, în 2004, Dan Buettner, explorator și jurnalist, a pornit în jurul lumii, studiind vreme de 10 ani aceste zone spectaculoase de pe Terra. Rezultatul: un documentar TV despre longevitate, sănătate și starea de bine la vârste înaintate vizionat de foarte multă lume și câteva cărți ajunse bestseller-uri. El a identificat încă o zonă albastră, a cincea, și anume în arealul Loma Linda din California, SUA.

Care sunt zonele albastre

După toate aceste explorări și cercetări, din anul 2017 s-a vorbit de 5 zone albastre pe mapamond. Iată-le!

Regiunea Ogliastra este zona cea mai muntoasă din Sardinia, având cea mai mică densitate a populației din întreaga Italie. Acolo trăiesc cei mai mulți bărbați de peste 100 de ani din lume.

Insula Ikaria din estul Mării Egee, care este, practic, acoperită de un munte (1040 metri altitudine maximă), se bucură de una dintre cele mai mici rate de mortalitate la vârste medii și de cea mai mică proporție de bolnavi de demență din lume.

Nicoya, o peninsulă care are tot relief montan, fiind totodată cea mai secetoasă zonă din Costa Rica, beneficiază de cea mai mică rată a mortalității la vârste medii din lume și de a doua concentrație de bărbați de peste 100 de ani.

Insula Okinawa, plasată în sudul arhipelagului japonez, este supranumită Hawaii-ul japonez și are un climat oceanic subtropical. Aici întâlnim cele mai multe femei de peste 70 de ani din lume și, desigur, multe persoane centenare.

Majoritatea locuitorilor din Loma Linda (California, SUA) aparțin comunității Adventiștilor de Ziua a Șaptea, fiind foarte credincioși. Ei trăiesc cu 10 ani mai mult decât vârsta medie din SUA (78,2 ani).

Scurtă descriere a zonelor albastre

Ceea ce este surprinzător este faptul că zonele albastre sunt destul de diferite între ele. Chiar dacă toate sunt plasate în emisfera nordică, din punct de vedere geografic și climatic, sunt diferite, iar locuitorii lor sunt diferiți dacă ne referim la cultură, credințe și religie.

Totuși, există câteva elemente comune. Sunt regiuni însorite, calde, iar datorită faptului că sunt mai mult sau mai puțin muntoase, sunt oarecum izolate de restul lumii, având un mediu înconjurător sănătos, ecologic, cu aer și apă de calitate. Această izolare protejează viața de familie și viața comunității, acolo existând, de altfel o puternică solidaritate între locuitori.

De asemenea, stilul lor de viață e asemănător. Trăiesc în armonie cu natura și cu ritmurile ei, departe de stresul marilor aglomerări urbane. Practică agricultura și păstoritul, ceea ce implică o activitate fizică permanentă.

Citește și Ce am observat până acum văzând oameni 80+

Nu doar longevitate, ci și sănătate psihică și fizică!

A ajunge la o vârstă foarte înaintată, dar suferind de o serie de afecțiuni și de boli și abia ducându-ți zilele nu reprezintă o perspectivă prea plăcută. De unde și vorba „Bătrânețe, haine grele” de pe la noi… Cam pesimistă. Ne setează, cumva, așteptările, încă de tineri… Altfel stau lucrurile, însă, atunci când, deși ești în vârstă, ești sănătos și mulțumit de viață, altfel „îți duci bătrânețea”, pentru că… e mai ușoară! De fapt, nici n-o mai simți!

Surprinzătoare la longevivii din zonele albastre este starea lor de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Este aproape perfectă. Nici longevitatea, nici sănătatea lor nu pot fi puse pe seama geneticii decât într-o oarecare măsură. Genetica poate fi un factor favorizant, dar cam atât. Fenomenul poate fi explicat mai degrabă prin stilul de viață al acestor oameni.

Ideea este… nu să ne mutăm într-o zonă albastră, ci să încercăm să urmăm stilul de viață al celor care trăiesc acolo! Este vorba mai mult de oameni, de comportamente, de rutine, de credințe decât de geografie…

Un rol important în aceste comunități despre care vorbim îl joacă, desigur, interacțiunile familiale și sociale. Vârstnicii nu sunt respinși de cei tineri, ci sunt incluși în comunitate și sunt foarte respectați. Acest lucru îi stimulează și face ca depresiile să nu apară, practic, deloc. Mai ales în Japonia, mai multe generații locuiesc sub același acoperiș, în strânsă legătură.

Izolarea față de orașele aglomerate și poluate contează și ea. Locuitorii peninsulei Nicoya își descriu filosofia lor de viață prin sintagma pura vida, care s-ar traduce prin „starea de bine este plăcerea”. Nu e de mirare că 13% dintre locuitorii de acolo au vârste de peste 90 de ani.

Să nu uităm de activitatea fizică, extrem de importantă! Indiferent de vârstă, oamenii din zonele albastre se ocupă de cultivarea plantelor și a legumelor, se deplasează în împrejurimi sau merg cu bicicleta în mod frecvent.

Citește și Bucură-te de mâncare!

Evident, toate aceste lucruri nu ar putea explica longevitatea și sănătatea în lipsa unei alimentații sănătoase. Acești oameni consumă doar produse obținute local, obținute de ei înșiși, fără a avea parte de „binefacerile” industriei alimentare moderne…

Dar despre hrana locuitorilor din zonele albastre vom vorbi data viitoare!

Sursă foto: 123rf.com

Citește și Prietenii tăi cei mai buni în sănătate. 10 piloni principali.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies