fbpx
Home » Prietenii tăi cei mai buni în sănătate. 10 piloni principali.

Prietenii tăi cei mai buni în sănătate. 10 piloni principali.

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 467 vizualizari 4 minute timp estimat

Dacă îți dorești cu adevărat sănătatea (e oare cineva să nu vrea asta?), cheia va sta în alegerile pe care le faci, evident informate. Prietenii tăi cei mai buni vor fi:

1. Somnul.

Nonnegociabil, 7-8 ore pe noapte. Dacă poți trage și un pui de somn la prânz, cu atât mai bine. Somnul te ajută să te odihnești, să te reglezi metabolic, să optimizezi imunitatea, să te cureți de produșii rezultați din metabolism, să sedimentezi memoria, să ai un profil hormonal normal. Un somn puțin și de proastă calitate îți va crește riscurile pentru orice boală, inclusiv pentru demența Alzheimer.

2. Soarele.

Expunerea la lumină, încă de dimineață, îți optimizează ciclul somn-veghe, te înviorează, te ajută să produci vitamina D în piele.

3. Mișcarea.

Cel puțin 145 de minute pe săptămână, fă exerciții ușoare, mergi în ritm alert, practică înotul, ridică greutăți. Fă orice tip de mișcare poți și nu uita să-ți adaptezi efortul la masa ta corporală și la potențialul tău, fără să forțezi lucrurile.

4. Natura.

Expune-te la natură ca o formă de deconectare de la stresul cotidian citadin. Mergi în parc, la munte, la țară, oriunde și oricât de des poți.

5. Dieta.

Cel mai puternic aliat pentru sănătate va fi mereu dieta. Învață să mănânci corect, diversificat, cu alimente cât mai naturale și cât mai puțin procesate. Consumă cât mai puțin zahăr.

6. Meditația.

Ia-o ca pe o formă de a te bucura de liniște, de a respira adânc, de a cultiva recunoștința și de a-ți antrena mintea. Zece minute de meditație pe zi vor duce la o scădere considerabilă a stresului.

7. Apa.

Pare banal, însă mulți oameni nu se hidratează corect. Poți crește performanțele creierului dacă bei suficientă apă. Nu uita să consumi apă filtrată și ceaiuri naturale, fără zahăr sau îndulcitori, fără băuturi carbogazoase sau băuturi din fructe pline de zaharuri.

8. Socializarea.

Suntem, până la urmă, ființe profund sociale, iar însingurarea este corelată cu un risc crescut cu 60% de a dezvolta demență Alzheimer. Stai alături de familie, de prieteni și socializează din plin.

9. Iubirea.

Acest amestec de sentimente este sinonim cu sănătatea, iar el punctează din plin și în celelalte capitole (socializare, viață sexuală activă, somn mai bun, diminuarea stresului).

10. Stimularea cerebrală.

Ai nevoie să-ți păstrezi creierul activ. Citește cărți, mergi la teatru, joacă jocuri de societate, rezolvă integrame sau sudoku. Toate sunt dovedite a crește funcția cognitivă și a scădea riscul de Alzheimer.

Îmbrățișează corect totul!

Material realizat de dr. Vasi Rădulescu exclusiv pentru sănătatea-de-azi.ro.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies