fbpx
Home » Busuiocul: Aromă și leac

Busuiocul: Aromă și leac

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 230 vizualizari 5 minute timp estimat

Busuiocul (Ocimum basilicum L.), o plantă aromatică originară din Asia tropicală, din Familia Lamiaceae, este binecunoscut și utilizat de secole și în Europa. Pe lângă savoarea pe care o dă diverselor mâncăruri, mai ales celor din bucătăria mediteraneeană, este apreciat și ca remediu pentru numeroase boli. Există multe varietăți ale plantei, care diferă prin talie, forma și culoarea frunzelor, aromă etc.

Românii considerau busuiocul plantă sacră, el fiind utilizat în slujba de sfințire a apei (agheasma mare) din 6 ianuarie – ziua Botezului Domnului (Boboteaza) și în alte sărbători ale Bisericii Ortodoxe (agheasma mică).

Busuiocul conține diferite substanțe fitochimice, în principal linalol, eucaliptol, eugenol și estragol, care îi conferă și proprietățile terapeutice.

Timp de secole, vindecătorii tradiționali au folosit frunzele acestei plante, sub formă proaspătă sau uscată, de infuzie, decoct, tinctură, pulbere, extract, pentru a trata diverse afecțiuni, precum infecții virale și bacteriene febrile, probleme legate de digestie, reproducere și respirație.

Studiile actuale au confirmat proprietățile medicinale ale busuiocului, dintre care amintim:

  • activitate antivirală atât împotriva virusurilor ADN, cât și împotriva virusurilor ARN, fiind eficient în viroze respiratorii, digestive etc.;
  • efecte antibacteriene împotriva bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative, dar și efect antipiretic; eficient în infecții digestive, respiratorii, urinare;
  • proprietăți antifungice – util în micoze;
  • activitate antioxidantă – ajută la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi;
  • calități calmante, neuroprotectoare – util în înțepături de insecte, stări de stres, anxietate;
  • acțiune antiinflamatoare și antialgică (antidurere) – util în cefalee, migrenă, dureri cu alte localizări;
  • acțiune antispastică, relaxantă, carminativă (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale) – util în spasmele gastrointestinale, balonare, flatulență, spasmofilie, gastrită, diaree, greață.

Uleiul volatil din busuioc se utilizează și în industria cosmetică și a parfumurilor, datorită aromei sale plăcute și persistente. Grație proprietăților antimicrobiene și antifungice, acesta este folosit la prepararea cremelor și a unguentelor pentru tratarea dermatozelor, eczemelor, micozelor, plăgilor atone, rănilor.

Uleiul esențial de busuioc se administrează pe cale cutanată, diluat în ulei vegetal (aplicare, masaj), în difuzor pentru aromaterapie, în inhalații uscate, sub formă de băi. Nu se administrează intern. Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează.

În anul 2019 a fost publicat un studiu care a descris pentru prima dată biosinteza nanoparticulelor de argint folosind un extract de Ocimum basilicum crescut în condiții in vitro. Nanoparticulele obținute au avut o acțiune inhibitoare bună împotriva bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative. Iată un domeniu actual și de viitor în care străvechiul busuioc își arată noi utilizări!

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

Nabilah Sekar AzizahBudi IrawanJoko KusmoroWahyu Safriansyah , Kindi FarabiDina OktaviaFebri DoniMia Miranti. Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) – A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacological Activities, and Biotechnological Development. Plants (Basel). 2023 Dec 13;12(24):4148. doi: 10.3390/plants12244148.
Arockia Doss Susai BackiamSenbagam DuraisamyPalaniyandi KaruppaiyaSenthilkumar BalakrishnanAswathy SathyanAnbarasu KumarasamyAmutha Raju. Analysis of the main bioactive compounds from Ocimum basilicum for their antimicrobial and antioxidant activity Biotechnol Appl Biochem. 2023 Dec;70(6):2038-2051. doi: 10.1002/bab.2508. Epub 2023 Aug 28.
Saba Pirtarighat, Maryam Ghannadnia, Saeid Baghshahi. Biosynthesis of silver nanoparticles using Ocimum basilicum cultured under controlled conditions for bactericidal application. Materials Science and Engineering: C. Volume 98, May 2019, Pp. 250-255
Dr. Fabienne Millet. Le grand guide des huiles essentielles. Marabout, 2015.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies