Fiecare aliment are anumite proprietăți, dar, atunci când le combini într-un mod inspirat, poți să le potențezi efectul. Unele asocieri sunt mai neobișnuite, dar acționeaza mai bine decât te-ai putea aștepta. Găsești mai jos câteva alimente care merită reținute pentru modul în care ne influențează sănătatea.
Dacă știi ce alimente să combini la aceeași masă, absorbția unor vitamine și minerale crește de peste 10 ori, digestia e îmbunătățită, kilogramele în plus se „topesc“, imunitatea crește, sănătatea și starea generală se ameliorează, dormi mai bine, te simți mai plină de energie.
Iată câteva dintre cuplurile alimentare pe care e bine să le „inviți” cât mai des la masă:
Pentru ten frumos
Omleta cu ceapă verde și cu ardei gras roșu sau kapia reprezintă o combinație delicioasă, pe care nu trebuie s-o ocolești! Prepară-ți omleta cu o jumătate de ardei roșu tăiat mărunt și obții un mic dejun care îți acoperă cu mai mult de 100% necesarul de vitamina C din acea zi. Studiile arată că femeile care mănâncă multă vitamina C (ardei și ceapă) au mai puține riduri și pielea mai bine hidratată. În ce privește oul, el conține substanțe care ajută pielea să-și păstreze aspectul tânăr mai multă vreme: vitaminele A, B2, E și D, zinc, seleniu, precum și proteine de calitate, din care sunt produse elastina și colagenul. Ceapa verde mai conține și potasiu, foarte bun pentru o tensiune arterială echilibrată.
Imunitate excelentă
Încearcă o friptură de vițel la tavă cu usturoi. Condimentează cât mai frecvent mâncărurile cu ceapă și usturoi, deoarece compușii lor cu sulf favorizează absorbția zincului, element ce joacă un rol important în imunitate și vindecarea rănilor. Surse bune de zinc sunt carnea de vițel și de miel (o porție de 150 g de vițel acoperă necesarul zilnic de zinc), fructele de mare, germenii de grâu, semințele de dovleac, cacaua.
Corp suplu
Abilitatea ceaiului verde de a arde caloriile crește cu 130% în prezența piperului negru. Acesta din urmă conține piperină, o substanță care îi conferă gustul și mirosul unice și care, în același timp, facilitează absorbția antioxidanților prezenți în ceaiul verde. Vrei să slăbești? După următoarea masă de prânz, soarbe o ceașcă de ceai verde în care ai presărat puțin piper negru.
Memorie bună
Nucile se combină perfect cu afinele. Ambele conțin diferite tipuri de polifenoli, substanțe care stimulează memoria și funcțiile cognitive. Împreună, ele reduc stresul oxidativ și starea de inflamație cronică din corp, procese care îmbătrânesc creierul. Cum le combini? Adaugă o mână de afine și 3-4 nuci mărunțite în iaurt (ai grijă să fie natural, simplu) sau în cereale.
Inimă sănătoasă
Salata de roșii cu ulei de măsline face minuni. Uleiul de măsline extravirgin este una dintre acele grăsimi bune pentru inimă, deoarece crește colesterolul bun și îl scade pe cel rău, care poate înfunda arterele. Roșiile conțin licopen, un antioxidant puternic, care previne maladiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și obezitatea. Ori de câte ori ai ocazia, savurează împreună aceste două superalimente, întrucât ele își potențează reciproc acțiunea benefică.
👉8 Remedii pentru arsurile la stomac
Asocieri alimentare de evitat
Sucurile dietetice cu alcool. Vrând să reduci numărul caloriilor, ai putea fi tentată să-ți combini băutura alcoolică cu un suc dietetic. Ei bine, află că îndulcitorii artificiali cresc nivelul alcoolului în sânge.
Ceai cu lapte. Ai împrumutat și tu obiceiul englezilor și îți savurezi ceaiul cu lapte? Cercetătorii germani zic că nu prea este bine să faci asta, deoarece cazeina, proteina din lapte, împiedică antioxidanții din ceai să-și exercite efectele benefice.
Struguri și fructe de mare. Proteinele din fructele de mare nu se împacă bine cu cantitatea mare de taninuri din struguri și din rodii. Din combinarea lor rezultă substanțe greu de digerat sau de dizolvat, putând apărea neplăceri precum grețuri, dureri de stomac sau diaree.
Sursă foto: 123rf.com
Poți afla mai multe despre modul în care ar trebui combinate alimentele și despre o alimentație sănătoasă citind articolul Dr. Gabriela Man: Ne îngrășăm pentru că mâncăm prost, nu mult!